Ο ρατσισμός είναι η “πανδημία” των ΗΠΑ: 400 χρόνια και δεν βρήκαμε εμβόλιο, λέει ο Τζορτζ Κλούνεϊ

File photo: Εκκληση στους Αμερικανούς να διώξουν τον Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στις επόμενες εκλογές απηύθυνε ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




O διάσημος και πολυβραβευμένος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ απεύθυνε έκκληση για “συστημική αλλαγή” στην επιβολή του νόμου, στην δικαστική και στην πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, σε άρθρο του που δημοσιοποίησε μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από λευκό αστυνομικό την περασμένη εβδομάδα.

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Daily Beast, ο Κλούνεϊ αναφέρει πως απαιτείται άμεση δράση για την καταπολέμηση της “πανδημίας” του ρατσισμού που μαστίζει τις ΗΠΑ.

“Ελάχιστη αμφιβολία υπάρχει για το κατά πόσον δολοφονήθηκε ο Τζορτζ Φλόιντ”, γράφει ο Κλούνεϊ. “Είδαμε ν’ αφήνει την τελευταία του πνοή στα χέρια τεσσάρων αστυνομικών”. Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του για την παγκόσμια αντίδραση εκατομμυρίων ανθρώπων που παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις.

“Δεν ξέρουμε πότε θα κατακαθίσουν αυτές οι διαδηλώσεις. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε να μην σκοτωθεί κανείς άλλος. Αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι ελάχιστα θ’ αλλάξουν. Η οργή και η θλίψη που βλέπουμε για μια ακόμη φορά στους δρόμους είναι απλώς η υπόμνηση του πόσο λίγο έχουμε προχωρήσει ως χώρα από το προπατορικό αμάρτημα της σκλαβιάς. Είναι η πανδημία μας. Μας μολύνει όλους, και 400 χρόνια τώρα, δεν έχουμε ακόμη βρει το εμβόλιο”.

Ο 59χρονος Κλούνεϊ, καταλήγει στο άρθρο του απευθύνοντας έκκληση στους Αμερικανούς να διώξουν από τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

“Χρειαζόμαστε πολιτικούς με σεβασμό και ισότητα τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Οχι ηγέτες που σωρεύουν μίσος και βία … κι υπάρχει μόνο ένας τρόπος σ’ αυτή τη χώρα να φέρουμε διαρκή αλλαγή: η ψήφος”.

Με πληροφορίες από The Guardian, Daily Beast

Τοιχογραφία μέσα σε 12 ώρες για τον Φλόιντ, μετατράπηκε σε τόπο προσκυνήματος στη Μινεάπολις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: