Ο “ψύλλος” έγινε 33! Η πορεία του διάσημου Αργεντινού από τα 5 του, που έπιασε για πρώτη φορά μπάλα

File Photo: Ο διάσημος Αργεντινός ποδοσφαιριστής, Λιονέλ Μέσι. EPA, ALBERTO ESTEVEZ




Ο Λιονέλ Μέσι, γιορτάζει σήμερα τα 33α γενέθλια του. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 24 Ιουνίου 1987, γεννήθηκε στο Ροσάριο, ο -για πολλούς- κορυφαίος παίκτης στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο διάσημος «ψύλλος» (προσωνύμιο λόγω της σωματοδομής του) της «στρογγυλής Θεάς».

Ο,τι και να κάνει από τώρα έως το τέλος της καριέρας του, ακόμα κι αν αποτύχει να κερδίσει τίτλο με την εθνική ομάδα της Αργεντινής, ο διάσημος Αργεντινός, είναι από εκείνους που θα βρούν ξεχωριστή θέση στα βιβλία της παγκόσμίας Ιστορίας του ποδοσφαίρου.

  • Ένας παίκτης που καταφέρνει να προκαλεί μονάχα ανάμεσα στις γραμμές του γηπέδου, γνωρίζοντας την αποθέωση σε κάθε ποδοσφαιρική γειτονιά του κόσμου. Έστω κι αν ο ίδιος, έχει δηλώσει ότι δεν είναι φανατικός φίλαθλος: «Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ πολύ ποδόσφαιρο όταν δεν αγωνίζομαι. Βλέπω μόνο σημαντικά παιχνίδια ή το πρωτάθλημα της Αργεντινής που παρακολουθώ συχνά. Δεν είμαι ένας φανατικός φίλαθλος», είχε αποκαλύψει πριν αρκετά χρόνια.

Υιός βιομηχανικού εργάτη και καθαρίστριας και με μακρινή καταγωγή από το ιταλικό λιμάνι της Ανκόνα, ο Μέσι, έχει δύο μεγαλύτερους αδελφούς, τους Ροντρίγο και Ματίας και μία αδελφή που ονομάζεται Μαρία Σολ. Είναι παντρεμένος με την Αντονέλα Ροκούτσο, που γνωρίζει από πέντε ετών, μιας και είναι εξαδέλφη του καλύτερού του φίλου, Λούκας Σάλια. Μαζί έχουν τρεις υιους, τον Τιάγκο (γεννημένο 2012), τον Ματέο (2015) και τον Τσίρο (2018).

  • Άρχισε να πάζει ποδόσφαιρο σε ηλικία πέντε ετών, στην Γκραντόλι, μία τοπική ομάδα που προπονούσε ο πατέρας του. Το 1995 πήγε στην Νιούελς Ολντ Μπόις, όμως στην ηλικία των 11 ετών, διαγνώστηκε με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Η Ρίβερ Πλέϊτ έδειξε ενδιαφέρον για την πρόοδο του, όμως δεν είχε αρκετά χρήματα για να πληρώσει την θεραπεία, το μηνιαίο κόστος της οποίας ήταν 900 δολάρια.

Ο Τσάρλες Ρέσακ, αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, είχε ενημερωθεί για το ταλέντο του, από συγγενείς του Μέσι στην Γέιδα και ο πατέρας του δέχθηκε να ταξιδέψει μαζί του για να δοκιμαστεί στους Καταλανούς, που πρότειναν αμέσως να τον πάρουν στην ακαδημία τους αναλαμβάνοντας να πληρώσουν εκτός των άλλων και την θεραπεία του. Ετσι η οικογένειά του μετακόμισε στην Ευρώπη.

  • Στην Βαρκελώνη και σε ηλικία μόλις 12 ετών και από το 2000 έως το 2004 βρέθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Εκεί, ο Μέσι έμαθε να προπονείται όπως και η πρώτη ομάδα, ώστε να είναι έτοιμος και προσαρμοσμένος στο παιχνίδι και την φιλοσοφία των μεγάλων, αποκτώντας κανόνες συμπεριφοράς που χρειάζεται να εφαρμόζουν στο γήπεδο, στο σπίτι και στο σχολείο.

Και φυσικά, έμαθε να περιμένει. Μέχρι να έρθει η 16η Οκτώβρη 2004 για να κάνει το επίσημο ντεμπούτο του κόντρα στην Εσπανιόλ. Και να γίνει -τότε- ο τρίτος πιο νέος παίκτης που φόρεσε την φανέλα της Μπάρτσα και ο πιο νέος στην Liga (ρεκόρ που αργότερα πήρε ο Μπόγιαν Κρκιτς τον Σεπτέμβρη του 2007). Όταν μάλιστα σημείωσε το πρώτο του γκολ με την πρώτη ομάδα κόντρα στην Αλμπαθέτε την 1η Μάη 2005, ήταν μόλις 17 ετών 10 μηνών και επτά ημερών.

Σε μια σεζόν (2004-05), την πρώτη του, που οι περισσότερες συμμετοχές του ήταν με την δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Την επόμενη σεζόν (2005-2006) οι συμμετοχές του Λιονέλ Μέσι σχεδόν τριπλασιάστηκαν: 25 συνολικά (και 8 γκολ): 17 στο πρωτάθλημα (6 γκολ), 2 στο Κύπελλο (1 γκολ) και 6 στο Champions League (1 γκολ).

  • Πριν ακόμα συμπληρώσει 20 χρόνια ζωής, τον χαρακτήρισαν «Νέο Μαραντόνα», αν και στην πατρίδα του, κάποιοι προτιμούν να τον αποκαλούν Καταλανό και όχι Αργεντινό: «Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο είναι ένας Αργεντινός, που στην πατρίδα του έχει λιγότερους οπαδούς από έναν διαιτητή», είχε γράψει στο παρελθόν ο αρθογράφος της «Nacion», Κλαούντιο Μάουρι.

Στα χρόνια του στην Μπαρτσελόνα κατάφερε να σπάσει πολλά ρεκόρ, ενώ τώρα βρίσκεται μόλις ένα γκολ από τα 700 με τη φανέλα των Καταλανών.

Στην διάρκεια της καριέρας του, ο Μέσι κατέκτησε τα πάντα με την Μπαρτσελόνα: 10 ισπανικά πρωταθλήματα, 6 Ισπανικά Κύπελλα, 8 Ισπανικά Σούπερ Κύπελλα, 4 Champions League, 3 Σούπερ Κύπελλα UEFA, 3 Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων και ένα Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Ο Μέσι κατέκτησε επίσης, τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Laliga 6 φορές, 6 του Champions League, 6 φορές το «Χρυσό Παπούτσι» και πάνω από όλα, 6 φορές την «Χρυσή Μπάλα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαρκελόνη, Ισπανία

Όλα για την πρόκριση σε “Βικελίδης” και “Καραϊσκάκης”: Απόψε τα… εισιτήρια για τον τελικό Κυπέλλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: