Ο Μητσοτάκης γυρίζει από το Ισραήλ με τουρίστες, επενδύσεις και νέα υπουργικά κοστούμια

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα , Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Καθαρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού από το Ισραήλ σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό χτες το βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψη στα Ιεροσόλυμα ήταν πολιτικά… ξεκάθαρος.

Όπως έγραψε και χτες η HJ, «εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού. Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, προσέθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Ουσιαστικά μετά και την απάντηση του πρωθυπουργού άνοιξαν διάπλατα πλέον τα σενάρια για το ποιος μένει σε υπουργικό θώκο ποιος φεύγει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις… βαλίτσες από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός φέρνει και το νέο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, φαίνεται πως η προηγούμενη παρα-πολιτική φιλολογία μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και μάλιστα σε διαφορετικό μήκος -βλ. Γεραπετρίτης και Πέτσας- περνούν πια στο χρονοντούλαπο. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλά για «διορθωτικές κινήσεις», η πολιτική ατζέντα αλλάζει.

Κομβικό σημείο για τον ανασχηματισμό -που πια δεν αργεί- πολλοί αναλυτές θεωρούν τη διαχείριση του πακτωλού χρημάτων που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού το σχέδιο για την αξιοποίηση τους θα κρίνει εν πολλοίς και τον βηματισμό της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Πάντως οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και δεν αποκλείεται τα επόμενα 24 να δούμε αφενός νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και το «σπάσιμο» κάποιων υπουργείων, όπως το Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αλλά ακόμη και το Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έντονη φημολογία των τελευταίων 24ωρων και η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα του εν απορρήτων συνεργάτη του πρωθυπουργού και επικεφαλής οικονομικού του συμβούλου, Άλεξ Πατέλη και μάλιστα σε κρίσιμο πόστο σε οικονομικό υπουργείο. Επίσης, πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ούτως ή άλλως πληροφορίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος έφερναν τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να πραγματοποιούνται έως τα μέσα Ιουλίου, καθώς το σενάριο του τέλους Αυγούστου/αρχής Σεπτεμβρίου έδειχνε να ατονεί. Χωρίς να μπορεί τούτη την ώρα να αποκλειστεί κάποια έκπληξη ή κάποια ανατροπή, καθώς ανέκαθεν οι ανασχηματισμοί αποκτούν ως ένα βαθμό την δική του δυναμική, το κυρίαρχο αυτήν την ώρα, τουλάχιστον, σενάριο κάνει λόγο για συγκεκριμένες αλλαγές σε Υπουργικό επίπεδο και περισσότερες σε επίπεδο Υφυπουργών, καθώς η εικόνα της κυβέρνησης είναι κατά γενική ομολογία θετική.
Οι πληροφορίες που μπήκαν στις συζητήσεις φυσικά τόσο στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά κυρίως στους διαδρόμους των υπουργείων είναι πως υπό αποχώρηση θεωρούνται από το κυβερνητικό σχήμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Στην οδό Σταδίου, στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως κατευθύνεται πάντα βάσει των έως τώρα πληροφοριών ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αφού όπως υπενθύμισε και το ρεπορτάζ του Open TV, o Υπουργός καθότι οικονομολόγος κρίνεται ιδανικός για το δύσκολο υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναζητείται γαλάζιος βουλευτής, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί την θέση να καταλάβει τελικώς η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Προς υπουργοποίηση φέρονται και τα προβεβλημένα γαλάζια στελέχη, Θόδωρος Ρουσσόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη – η οποία είχε αρνηθεί την πρώτη υπουργοποίηση πριν από έναν χρόνο- ενώ εντός του κυβερνητικού σχήματος είναι πιθανόν να βρεθούν ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου και η Άννα Καραμανλή.

Πάντως σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ μετέδωσε πως αμετακίνητοι θεωρούνται με τα έως τώρα δεδομένα οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Προστασίας του Πολίτη,Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με πληροφορίες από ethnos.gr , skai.gr, OPENTV και άλλες πηγές

Συνεργασία με το Ισραήλ στην αμυντική βιομηχανία: Τι είπε ο Πρωθυπουργός για Τουρκία στον Νετανιάχου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: