Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας παρεμβαίνει υπέρ διαδηλωτών και δημοσιογράφων στην Αμερική

Ο τηλεπαρουσιαστής Νικ Κάννον (Κ) ομιλεί στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. EPA, JASON SZENES




Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Télégramme.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, ο Λεντριάν τόνισε πως είναι απαραίτητο οι πολίτες να επιτραπεί να διαδηλώνουν ελεύθερα.

«Οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια διαπράττεται εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών ή δημοσιογράφων είναι απαράδεκτη, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην περιφερειακή εφημερίδα της Βρετάνης.

Ο Λεντριάν, που κατάγεται από την παραθαλάσσια περιοχή της Βρετάνης, σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την πρόσβαση των γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και αλιεύματα στις συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα των αλιευμάτων είναι ανάμεσα στα πιο ακανθώδη στις αργόσυρτες διαπραγματεύσεις για να οριστούν η νέα σχέση ανάμεσα στα δύο μέρη μετά την τυπική αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ νωρίτερα φέτος.

«Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα: η πρόσβαση των αλιέων μας στα βρετανικά ύδατα με όρους που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινοί στους υπάρχοντες», έκρινε ο Λεντριάν. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταστήσουμε σίγουρο πως το Λονδίνο θα τους εγγυηθεί με διαφάνεια, συνέχεια στα τεχνικά πρότυπα και την πρόσβαση που χρειάζονται».

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, France

Άτακτη υποχώρηση Τραμπ: Αποσύρει την Εθνοφρουρά από την Ουάσιγκτον, και ο Πάουελ εναντίον του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: