Ο Ιερώνυμος μιλά για τη Θεία Κοινωνία, τον μακαριστό Χριστόδουλο, τον «αφορισμό» και τις σχέσεις του με Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη (δεν εικονίζεται) κατά τη διαδικασία διανομής τροφίμων από υπαλλήλους του Δ. Αθηναίων, την Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σταθερός στις απόψεις του για τη Θεία κοινωνία κατά τη διάρκεια του lockdown εμφανίστηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται επίσης στις σχέσεις του με τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, τον μακαριστό Χριστόδουλο αλλά και το πρόσφατο περιστατικό «αφορισμού» από τον πρώην Αιγιαλείας.

Για τη Θεία Κοινωνία: «Το είπα και το επαναλαμβάνω, είναι το πιστεύω μου, ότι το θέμα της Θείας Κοινωνίας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζητήσεως. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε αυτό το πράγμα (…) Επειδή δεν υπάρχει Εκκλησία ή Λειτουργία χωρίς τη Θεία Ευχαριστία, είναι ένα θέμα που πρέπει πανορθόδοξα να αντιμετωπιστεί.

Για την εμπιστοσύνη του σε επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Μιλήσαμε με  πολλούς ανθρώπους, εξαρτάται από την αγωγή τους την οικογενειακή, από τον τρόπο με τον οποίο έμαθαν να εργάζονται. Πάρα πολλοί άνθρωποι μου είπαν ότι εμείς θα κοινωνήσουμε, και κοινώνησαν. Και είναι μεγάλοι επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου κ.λπ. Είναι ένα θέμα τεράστιο αυτό.

 Για το εάν ένιωσε πως υπήρξε υπεροψία στην κατά τη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της πολιτείας έναντι της εκκλησίας «Οχι, υπήρξε συνεργασία. Με τον πρωθυπουργό μίλησα πάρα πολλές φορές, σεβάστηκα αυτά που είπε, όπως τον παρακάλεσα να σεβαστεί και αυτά που είπε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν μπορούσε να πει ποτέ «κλείνω τους ναούς»

Για τον μακαριστό Χριστόδουλο: Δεν ξέρω αν τον ήξερε κανείς περισσότερο από εμένα (…) Είχε πολλά προσόντα, πολλά χαρίσματα. Αλλά δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή επειδή είναι απών να πω γι’ αυτόν. (…) Στις παρέες μας, στις εκδρομές μας, εκείνος ήταν ο παρορμητικός, ομιλητικός, είχε και το χάρισμα αυτό, εμένα δεν μου άρεσαν αυτά, όχι δεν μου άρεσαν, δεν ήμουν αυτό το πράγμα. (…) Τον αγάπησα, τον αγαπώ, τον σέβομαι, σέβομαι τη μνήμη του, μόνο ότι παρέλαβα πολλά προβλήματα, αλλά είναι ο Χριστόδουλος, είναι ο αδελφός μου, είναι ο προκάτοχός μου, τα είχαμε μιλήσει.

Για τον πρώην Αιγιαλείας και το  περιστατικό «αφορισμού»: «Δεν έχει μίσος μέσα του. Δεν είναι αυτό που λέμε μισάνθρωπος κ.λπ. Ομως έχει μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές. Οι οποίες τελευταία έχουν γίνει επικίνδυνες. Επιτίθεται σε όλους μας. Δεν τον αναγνωρίζουμε κι εμείς πολλές φορές. Κι εγώ δεν τον αναγνωρίζω.

Τέλος, για τις σχέσεις του με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, απαντά: «Κοιτάξτε, δεν έχουν δοθεί πάρα πολλές ευκαιρίες με τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά από αυτές τις επαφές που είχαμε, εγώ είμαι ευχαριστημένος πέρα για πέρα. Με τον κ. Τσίπρα δόθηκαν ευκαιρίες άλλες, οι οποίες μας παρείχαν τη δυνατότητα μέσα από συγκρούσεις και διαφορετικές απόψεις να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Αποκάλυψη Le Monde: O Ερντογάν επαναπροσδιορίζει το όνειρό του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: