Ο επίμονος… κορωναϊός: Η Σεούλ με 2ο κύμα, το Πεκίνο… ελπίζει, η Μελβούρνη “τρέχει” κι η Ταϊλάνδη χαλαρώνει

Ένας άντρας που φοράει προστατευτική μάσκα προσώπου περπατά πέρα από τα πακέτα στο έδαφος μετά από περισσότερες νέες περιπτώσεις COVID-19 που βρέθηκαν πρόσφατα στο Πεκίνο, στις 21 Ιουνίου 2020. EPA/WU HONG




Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα για πρώτη φορά πως η χώρα βρίσκεται στη μέση ενός «δεύτερου κύματος» κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, τα οποία οφείλονται σε μια αργία τον Μάιο, καθώς τα νέα κρούσματα κυμαίνονται σε χαμηλούς διψήφιους αριθμούς.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) είχαν ανακοινώσει προηγουμένως πως το πρώτο κύμα στη Νότια Κορέα ουδέποτε τελείωσε πραγματικά.

Όμως σήμερα, ο διευθυντής των KCDC Τζέονγκ Έουν-κιεόνγκ δήλωσε πως έχει καταστεί σαφές ότι ένα εορταστικό σαββατοκύριακο στις αρχές Μαΐου σηματοδότησε την αρχή ενός νέου κύματος μολύνσεων που εντοπίζεται κυρίως στη μείζονα περιοχή της Σεούλ, στην οποία υπήρχαν προηγουμένως λίγα κρούσματα.

To Πεκίνο “προβλέπει” πτώση κρουσμάτων

Το Πεκίνο θα καταγράψει «απότομη» πτώση στα νέα κρούσματα κορονοϊού έως τα τέλη αυτή της εβδομάδας, καθώς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση των περιστατικών στην κινεζική πρωτεύουσα, δήλωσε ειδικός στην Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η πόλη των 20 και πλέον εκατ. κατοίκων ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα που συνδέεται με το κέντρο χονδρικής πώλησης τροφίμων στο νοτιοδυτικό τμήμα του Πεκίνου, σε ένα νέο κύμα περιστατικών, στις 11 Ιουνίου. Έως τώρα, 236 άνθρωποι μολύνθηκαν στο χειρότερο ξέσπασμα στο Πεκίνο από τότε που εντοπίστηκε η COVID-19 σε αγορά θαλασσινών στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα εννέα νέα περιστατικά για τις 21 Ιουνίου, συγκριτικά με 22 κρούσματα μία ημέρα νωρίτερα.
«Εάν ελέγξεις την πηγή και σπάσεις την αλυσίδα μετάδοσης, ο αριθμός θα καταγράψει απότομη πτώση», δήλωσε ο Γου Χάο, ειδικός στον έλεγχο των λοιμώξεων από την Εθνική Επιτροπή Υγείας, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση που μεταδόθηκε αργά χθες.
Εκατομμύρια άνθρωποι στο Πεκίνο είδαν την καθημερινότητά τους να ανατρέπεται από την επανεμφάνιση της ασθένειας τις τελευταίες 11 ημέρες, με κάποιους να φοβούνται ότι η κινεζική πρωτεύουσα οδεύει και πάλι προς lockdown.

Το Πεκίνο δεν οδεύει προς ‘σαρωτικό’ lockdown, σε αντίθεση με τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στην Ουχάν όταν δεν ήταν γνωστά πολλά πράγματα για τον ιό, δήλωσε ο Γου, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες για το lockdown υπήρξαν πιο στοχευμένες αυτή τη φορά.
Για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του ιού, το Πεκίνο έχει έως τώρα προσδιορίσει τέσσερις γειτονιές ως περιοχές υψηλού ρίσκου και 37 ως περιοχές μεσαίου ρίσκου.

Στις γειτονιές μεσαίου ρίσκου, οι κάτοικοι μπορούν να εξέλθουν και να εισέλθουν σε αυτές, υπό την προϋπόθεση να θερμομετρούνται και να καταγράφονται, αν και τα συγκροτήματα κατοικιών με δύο ή περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απόλυτο αποκλεισμό. Στις γειτονιές υψηλού ρίσκου, ένα συγκρότημα κατοικιών τίθεται σε lockdown εάν υπάρχει ακόμα και ένα περιστατικό μόλυνσης στην κοινότητα.

Προκειμένου να εντοπιστούν οι φορείς, το Πεκίνο διενεργεί τεστ σε αυτούς που θεωρεί ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια και οι διανομείς φαγητού και δεμάτων. Διενεργούνται επίσης τεστ σε κατοίκους ορισμένων περιοχών χαμηλού κινδύνου. Έως τις 20 Ιουνίου, περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι υποβλήθηκαν σε τεστ.

Η Μελβούρνη προσπαθεί να περιορίσει νέες εστίες της επιδημίας

Αυστραλοί αξιωματούχοι στην Πολιτεία Βικτόρια προσπαθούν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο μια νέα εστία της επιδημίας του κορονοϊού, καλώντας τους κατοίκους των περιοχών της Μελβούρνης όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα να μην βγαίνουν από τις συνοικίες τους.
Η πολιτεία Βικτόρια, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη, έχει καταγράψει διψήφια αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 τις τελευταίες ημέρες και συνολικά το 90% των 126 νέων μολύνσεων που εντοπίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη τη χώρα.
“Προς το παρόν πρόκειται για απλή σύσταση, μια έντονη σύσταση. Αυτό που θέλουμε είναι οι άνθρωποι από αυτές τις περιοχές μην μετακινούνται σε άλλα μέρη της Βικτόρια ή εκτός Πολιτείας”, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας Μπράντον Μέρφι.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βικτόρια έχει ανακοινώσει ότι επαναφέρει πιο αυστηρούς περιορισμούς στις δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις.

Εστίες μόλυνσης στη Μελβούρνη παρατηρήθηκαν στο Stamford Plaza Hotel, όπου διαμένουν όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό και παραμένουν σε καραντίνα, σε ένα κατάστημα H&M και σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πιο πυκνοκατοικημένης Πολιτείας της χώρας, η Γκλάντις Μπερέτζικλιαν κάλεσε όποιους σκόπευαν να επισκεφθούν τη Μελβούρνη να το αποφύγουν εφόσον δεν είναι απόλυτη ανάγκη.

“Ζητάμε από τους πολίτες να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους στη Μελβούρνη, καθώς η μετάδοση του ιού στην κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι υψηλότερη από αυτή που θα θέλαμε”, επεσήμανε.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στη Βικτόρια ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τις Πολιτείες να συνεχίσουν να αίρουν τους περιορισμούς, ακόμη και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ως τα τέλη Ιουλίου.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την οικονομία μας, τις ζωές μας, τις κοινότητές μας παράλληλα με τον ιό”, εξήγησε.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί συνολικά σχεδόν 7.500 κρούσματα covid-19 και 102 θάνατοι.

Κι η Ταϊλάνδη χαλαρώνει περιορισμούς για τους τουρίστες

Η Ταϊλάνδη ελπίζει να χαλαρώσει κάποιους από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στην είσοδο αλλοδαπών στη χώρα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού καθώς έχουν περάσει 28 ημέρες χωρίς να υπάρξει μετάδοση στην κοινότητα, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος.
Αυτοί που θα επεφεληθούν από τη χαλάρωση θα είναι μεταξύ άλλων στελέχη επιχειρήσεων, εξειδικευμένοι εργάτες και αλλοδαποί που ζουν στην Ταϊλάνδη.

“Οι τρεις πρώτες ομάδες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ταϊλάνδη και να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών”, εξήγησε ο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης της covid-19 Ταουσίν Ουισανουγιότιν.

Επιπλέον θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα όσοι πηγαίνουν για ιατρικό τουρισμό.

Οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα μπορούν να εισέρχονται στην Ταϊλάνδη χωρίς καραντίνα, πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι νέοι κανόνες.

Η Ταϊλάνδη, που έχει απαγορεύσει τις διεθνείς πτήσεις ως το τέλος Ιουνίου, έχει καταγράψει 3.151 κρούσματα της covid-19 και 58 θανάτους.

Την Παρασκευή οι αρχές της Μιανμάρ ανακοίνωσαν 23 κρούσματα του κορονοϊού μεταξύ πολιτών της χώρας που εργάζονταν ως μετανάστες στην Ταϊλάνδη και οι οποίοι έχουν απελαθεί, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το αν μολύνθηκαν στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ / ΕΜ /ΓΑ
Σεούλ, Νότια Κορέα / Πεκίνο, Κίνα / Μελβούρνη, Αυστραλία / Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Οι αδιόρθωτοι Κινέζοι ανοίγουν ξανά το φεστιβάλ του αίσχους με το κρέας σκύλου [«σκληρό» video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: