Ο Χάικο Μάας ζητά από τον Άρμιν Λάσετ να απολογηθεί για τις δηλώσεις ότι η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε αλλοδαπούς

File Photo: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο. EPA, ANDREAS GORA, POOL




Σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις και κριτική έχουν προκαλέσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την έξαρση κρουσμάτων κορωναϊού σε σφαγείο της περιοχής στους εργαζόμενους από την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Να απολογηθεί για τα «ανάρμοστα» σχόλιά του κάλεσε τον κ. Λάσετ ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος πραγματοποιούσε σήμερα επίσκεψη στην Σόφια.

Κληθείς να εξηγήσει το γεγονός ότι, μετά την άρση των περιορισμών στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στο Γκούτερσλοχ 700 άτομα θετικά στον κορονοϊό, ο κ. Λάσετ απέρριψε τον συσχετισμό μεταξύ των δύο, λέγοντας ότι «Ρουμάνοι και Βούλγαροι πήγαν εκεί και από εκεί προήλθε ο ιός». Αργότερα επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στην Rheinische Post ότι ήθελε απλώς να τονίσει τους κινδύνους από τα διεθνή ταξίδια και ότι «είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται για τον κορονοϊό άνθρωποι οποιασδήποτε καταγωγής».

Οι εξηγήσεις του πάντως δεν έπεισαν τον κ. Μάας, ο οποίος την ίδια ώρα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Βουλγαρία ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία την 1η Ιουλίου. Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό του Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά επικίνδυνα» και «ανάρμοστα» τα σχόλια του κ. Λάσετ, και του ζήτησε να απολογηθεί. Για «απαράδεκτες» δηλώσεις έκανε λόγο και η κυρία Ζαχαρίεβα, τονίζοντας ότι «ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και ότι οι Βούλγαροι συνεισφέρουν πολύ στην οικονομία της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ μίλησε για «σκανδαλώδεις» δηλώσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να βάλουν τέλος στις πολιτικές φιλοδοξίες του ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). «Οποιοσδήποτε επιχειρηματολογεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, οποιοσδήποτε προκαλεί τέτοια δυσφορία, δεν είναι κατάλληλος για υποψήφιος Καγκελάριος», δήλωσε ο κ. Κλινγκμπάιλ στην BILD.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ του Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Γερμανία

Εισήλθε σε “επικίνδυνη φάση” ο κόσμος με την χαλάρωση των μέτρων, προειδοποιεί ο ΠΟY

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: