Ο Χάφταρ φέρεται να αποδέχεται πρωτοβουλία της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη και νέες διαπραγματεύσεις

FILE PHOTO: Ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στη Βεγγάζη. Φωτογραφία via Twitter, @LNA2019M




Σύμφωνα με δύο Δυτικούς διπλωμάτες, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ αποδέχτηκε την πολιτική πρωτοβουλία της Αιγύπτου για εκεχειρία από τις 8 Ιουνίου, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, (ανταπόκριση του Samer Al-Atrush).

Ο Haftar συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον πρόεδρο του Λιβυκού κοινοβουλίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον αλ Σίσι, ο οποίος απαίτησε να φύγουν όλοι οι ξένοι στρατιώτες από τη Λιβύη.

Η πρωτοβουλία προβλέπει ένα μικρότερο προεδρικό συμβούλιο στην Τρίπολη που θα μεταρρυθμίσει εκείνο υπό την προεδρία Sarraj. Τα μέλη του θα εκλέγονται από εκλεκτορικά κολλέγια από την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη, υποστήριξαν οι δύο διπλωμάτες. Θα τονιστεί ότι ο Haftar επιθυμεί μια ενωμένη Λιβύη. Καμία από τις δυο λιβυκές πλευρές δεν σχολίασε.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

Ο Haftar και ο στρατός του απωθήθηκαν μακριά από την Τρίπολη

Ρεπορτάζ της δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Figaro, Maryline Dumas από την Τύνιδα, περιγράφει την απόσυρση των δυνάμεων του στρατάρχη  Khalifa Haftar από τη Τρίπολη, ενώ αναφέρεται σε φόβους που εκφράζονται για αιματηρά αντίποινα, με υποστηρικτές του Fayez alSarraj, να εκτιμούν, ότι «πρόκειται για εξοικονόμηση χρόνου για αναδιοργάνωση και επανεξοπλισμό», για το οποίο όμως, όπως  σημειώνεται, είναι απαραίτητη η βούληση των διεθνών χορηγών.

Για τον Jalel Harchaoui, ερευνητή στο Ινστιτούτο Clingendael στη Χάγη, αφορμή για αυτά τα γεγονότα ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Recep Tayyip Erdogan και του Vladimir Poutine στα μέσα Μαΐου, η οποία οδήγησε στην παύση των τούρκικων drones και στην αποχώρηση των εκατοντάδων μισθοφόρων της ιδιωτικής εταιρείας Wagner, υπό την ώθηση του Κρεμλίνου, μία συμφωνία, με άμεσο αντίκτυπο την απώλεια της αύρας του Khalifa Haftar στο εξωτερικό, με την Virginie Collombier, ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, να υποστηρίζει, ότι ο Khalifa Haftar «ποτέ δεν έπεισε πλήρως τους Ρώσους».

«Η αδυναμία του να καταλάβει την Τρίπολη, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο μαχών και η πρόσφατη έκκλησή του για λαϊκή υποστήριξη, για την δημιουργία στρατιωτικού καθεστώτος αύξησε τις αμφιβολίες. Οι Ρώσοι αναζητούν μια εναλλακτική λύση στην Ανατολή», αναφέρει η  Collombier, άποψη που συμμερίζεται και ο Jalel Harchaoui δηλώνοντας, ότι «η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να αντέξει τον ιδιότροπo  χαρακτήρα του στρατάρχη».

Κατά την άποψη της δημοσιογράφου, δεν είναι μόνο οι Ρώσοι που δεν «ανέχονται» τον  στρατάρχη, αλλά προφανώς και οι ΗΠΑ, λαμβανομένων υπόψη των δηλώσεων του Πρέσβη Richard Norland, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε:

«Ορισμένοι Αιγύπτιοι ίσως πίστευαν, ότι το να στοιχηματίζουν σε  ένα ισχυρό άντρα ήταν ο τρόπος για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντά τους, αλλά νομίζω ότι συνειδητοποιούν, ότι αυτή η προσέγγιση δεν λειτούργησε πραγματικά.»

Ωστόσο, για τη Virginie Collombier,  η δυσμένεια του Khalifa Haftar δεν είναι απόλυτη: «Είναι δύσκολο να σβηστεί ο Haftar, καθώς το ANL είναι πολύ επικεντρωμένο σε αυτόν, αλλά μπορεί να προκύψει η ιδέα της συνεργασίας με ένα δίδυμο ή μία ομάδα », αναφέρει η Virginie Collombier, εκτιμώντας, ότι οι ξένοι υποστηρικτές δεν θα εγκαταλείψουν ούτως ή άλλως τη φατρία της Ανατολικής Λιβύης.

Όπως σημειώνεται, μπορεί η Ρωσία να αποσύρθηκε από τις επιθετικές της θέσεις, παραμένει όμως στην άμυνα με αρκετά εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη, στη βάση του al-Juffra, στα νότια της πετρελαϊκής περιοχής και της Σύρτης.

Οι «βροντερές» ανακοινώσεις ορισμένων μελών του GNA, για επικείμενη κατάληψη της Σύρτης εξαρτώνται κυρίως από τη ρωσική βούληση. Οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανώς σε εξέλιξη, όπως αποδεικνύεται από τα ταξίδια των Λίβυων αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός του GNA, Fayez al-Sarraj, ήταν την Παρασκευή στην Τουρκία και ο αναπληρωτής του την Πέμπτη  στη Ρωσία, ενώ η άλλη πλευρά ενεργοποίησε επίσης τους διπλωματικούς μοχλούς, καθώς ο Khalifa Haftar και ο Aguila Salah, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  βρίσκονταν την Παρασκευή στην Αύγυπτο.

Σχέδιο που προβλέπει εκεχειρία από τις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε ο αλ Σίσι μετά από συνάντηση με τον Χάφταρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: