Ο ακροδεξιός Μπαχτσελί καθυβρίζει την Ελλάδα ενώ ο Νταβούτογλου αντιδρά αρνητικά για την Αγιά Σοφιά: Πάψτε, λέει…

File Photo: Στο βάθος η Αγιά Σοφιά (d) και το τζαμί Sultanahmet Mosque (A), μπροστά από το Βόσπορο, στην Κωνσταντινούπολη. EPA, ERDEM SAHIN




Το Πρακτορείο Anadolu αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του επικεφαλής του MHP, του ακροδεξιού Devlet Bahçeli, όπου -μεταξύ άλλων- σε παράγραφο με τίτλο «Τα λόγια του Έλληνα Υπουργού Άμυνας αποτελούν δειλή πρόκληση», σημείωσε πως οι πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις, όπως τις χαρακτηρίζει, από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Ελλάδας δοκιμάζουν την εθνική αντοχή στην Τουρκία!

Ποια Τουρκία βεβαίως; Αυτή που απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και απειλεί με πόλεμο…

Ειδικότερα ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση είτε δεν γνωρίζει πως οι απειλές της θα πέσουν πάνω της, είτε έχει τυφλωθεί από μίσος και θυμό. Είναι φανερό και στις δύο περιπτώσεις το ποιος θα χάσει”.

H Eλλάδα, λέει ο άθλιος Μπαχτσελί, που επί δύο αιώνες αποτελεί τμήμα μιας εκβιαστικής και επιθετικής πολιτικής θα πρέπει να συμμορφωθεί. Και εάν δεν θέλει να θαφτεί στο βυθό της θάλασσας δεν θα πρέπει να αφήσει τον έλεγχο από τα χέρια της. Η Τουρκία δεν είναι χώρα που θα απειλείται από τον κάθε αναιδή νυχθημερόν. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τα όρια του. Αυτοί που βγάζουν με υπερηφάνεια τις ξιφολόγχες του πολέμου δεν πρέπει να ξεχνούν ότι το τουρκικό έθνος ήταν πάντα νικηφόρο και ηρωικό.

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό πολιτικό:

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης λέγοντας «προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα». Πρόκειται για μια δειλή πρόκληση. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει τη δύναμη να αποκρούσει τα αχρεία σχέδια της Ελλάδας που έχουν εξελιχθεί σε στρατηγική απειλή, όπως η Κύπρος, η Ανατολική Μεσόγειος και άλλα εθνικά ζητήματα.

Και για την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν: Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Υπενθυμίζω στην ελληνική κυβέρνηση η οποία ενοχλείται από το εδάφιο του Κορανίου που διαβάστηκε στην Αγία Σοφία με πνευματική αγάπη και αφοσίωση, και η οποία αγνοεί την εθνική μας κυριαρχία, ότι η Αγία Σοφία είναι ένα ευλογημένο σύμβολο της κατάκτησης και ιερό κειμήλιο. Είναι προφανές το ποιοι τροφοδοτούν αυτούς που πέταξαν τις μολότοφ στην αυλή του τεμένους Köprülü στην Λεμεσό και αυτούς που κρέμασαν την βυζαντινή σημαία στον τοίχο του τεμένους Tuzla στην Λάρνακα. Καταδικάζω έντονα αυτές τις άσχημες επιθέσεις στα τζαμιά μας και ελπίζω πως η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα βρει και θα τιμωρήσει άμεσα τους εγκληματίες.

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί: “Mάταια κοπιάζουν οι ανόητοι που επιδιώκουν την αναβίωση του Βυζαντίου. Η αυλαία της καταδίωξης έπεσε πριν από 567 έτη. Η Αγία Σοφία είναι το τέμενος που κατακτήθηκε από το μουσουλμανικό τουρκικό έθνος. Αυτή η αλήθεια δεν αλλάζει. Ο καθένας πρέπει να κάνει τους υπολογισμούς του αναλόγως. Με το θέλημα του Αλλάχ, θα ακούγεται από την Αγία Σοφία το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή, όχι ο ήχος της καμπάνας».

Να σημειωθεί πως αρκετά ΜΜΕ αναπαράγουν τις σχετικές δηλώσεις, χρησιμοποιώντας τον τίτλο « Θα υψωθεί ο ήχος από το κάλεσμα για για μουσουλμανική προσευχή (ezan) αντί του ήχου της καμπάνας » (βλ. σχετικά εφημερίδα Sözcü)

ΕΞΑΛΛΟΥ: Με τίτλο «Η αξιοσημείωτη δήλωση για την “Aγία Σοφία” του Davutoğlu» η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει πως ο πρώην Πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος) Αχμέτ Νταβούτογλου, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος για πιθανότητα επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας, σχολίασε:

«Πάψτε να μεταχειρίζεστε τα ιερά και κοινά μας σύμβολα ως χαρτί που μπορείτε να χρησιμοποιείτε όταν τα βρίσκετε δύσκολα. Πρώτα από όλα ας ξεκαθαρίσουμε πως η Αγία Σοφία δεν αποτελεί εμπόρευμα, εργαλείο ή διαπραγματευτικό χαρτί».

Και για την Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν: Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: