Νομοσχέδιο που ευθυγραμμίζει νόμους με αυτούς της ΕΕ κατατέθηκε στη βουλή της Σκωτίας

File Photo: Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon καταφθάνει για τη δήλωση σχετικά με τον κορωναϊό. EPA, FRASER BREMNER, SCOTTISH DAILY MAIL
Νομοσχέδιο που προβλέπει την ευθυγράμμιση κάποιων νόμων της Σκοτίας με αυτούς της ΕΕ, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit (31/12/2020) κατέθεσε η κυβέρνηση της Σκοτίας στη βουλή της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Το νομοσχέδιο («Αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ – Νομοσχέδιο Συνέχειας της Σκοτίας») σε περίπτωση που εγκριθεί από το κοινοβούλιο Χόλιρουντ, θα επιτρέπει κάποιοι νόμοι της Σκοτίας να εξακολουθούν να συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως επίσης να γίνουν αλλαγές σε ευρωπαϊκούς νόμους που ήδη ισχύουν στη χώρα και αφορούν τομείς στους οποίους το Εδιμβούργο διατηρεί αυτονομία από τη Βρετανία, όπως στα θέματα περιβάλλοντος, γεωργίας και αλιείας.

Επίσης προβλέπει τη σύσταση ενός οργάνου που θα επιβλέπει τη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αντικαθιστώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που θα λήξουν μετά τη μεταβατική περίοδο.

Ο υπουργός Συνταγματικών θεμάτων της Σκοτίας, Μάικλ Ράσελ, σε δήλωση που συνοδεύει την κατάθεση του νομοσχεδίου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Σκοτίας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βρίσκεται εντός της ΕΕ, και παρά το Brexit, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μείνουμε κοντά στους Ευρωπαϊους εταίρους μας. Είναι μη αποδεκτό το ότι η Σκοτία απομακρύνθηκε από την ΕΕ, αλλά αυτό το νομοσχέδιο μας επιτρέπει, τουλάχιστον στους αποκεντρωμένους τομείς, να συμβαδίσουμε με την Ευρώπη, όταν κάτι τέτοιο θα είναι κατάλληλο και εφαρμόσιμο».

Η Σκοτία είχε παρουσιάσει μία Πράξη Συνέχειας με την ΕΕ, η οποία είχε χαρακτηριστεί παράνομη από το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, αλλά το νομοσχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις θέσεις της κυβέρνησης της Σκοτίας προς την ΕΕ, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση του Brexit.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει δηλώσει εξάλλου την απόφασή της να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας εντός του 2021, οπότε αναμένεται και η διεξαγωγή των εκλογών στην αποκεντρωμένη αυτή χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Ειρήνης Ρακιτζή
Λονδίνο, Βρετανία

 

Η Βρετανία σε δίνη: Για πρώτη φορά από το 1963 το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: