Νέο θλιβερό ρεκόρ, σε 24 ώρες, στο Μεξικό και στο Περού: 816 θάνατοι, 4.442 κρούσματα μόλυνσης

Ο Mεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. EPA, SASHENKA GUTIERREZ




Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 816 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.442 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, νέο θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να αυξάνεται στους 12.545 νεκρούς επί συνόλου 105.680 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το ρεκόρ νέων κρουσμάτων έσπασε αυτό που καταγραφόταν μόλις την προηγουμένη (3.912), ημέρα που οι θάνατοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους χίλιους και ο απολογισμός ήταν — επίσης για πρώτη φορά μέχρι εδώ — υψηλότερος από αυτόν των ΗΠΑ.

Ο απολογισμός στο Μεξικό είναι ο δεύτερος βαρύτερος στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωνε την περασμένη εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα υπάρχει κίνδυνος να φθάσει τους 30.000.

  • Περού: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Στο Περού, τη χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, ξεπεράστηκε χθες το όριο των 5.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 5.301 νεκρούς, εκ των οποίων 137 υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 4.284 το ίδιο διάστημα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 183.198.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης και τρίτο σε αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, πίσω από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και το Μεξικό (127 εκατ.).

Πάνω από 9.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στη χώρα, έχοντας βυθίσει σε κρίση το σύστημα υγείας, το οποίο είναι αντιμέτωπο ιδίως με τεράστιες ελλείψεις οξυγόνου για τη θεραπεία των ασθενών με COVID-19, σε βαθμό που ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι πλέον το οξυγόνο κηρύσσεται «στρατηγικός πόρος».

«Ανακηρύσσουμε το οξυγόνο στρατηγικό υγειονομικό πόρο, η αξιοποίηση του οποίου για ιατρικούς λόγους έχει προτεραιότητα σε σχέση με τη βιομηχανική χρήση», τόνισε ο Βισκάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω Διαδικτύου.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται τουλάχιστον 146 αστυνομικοί· 61 γιατροί και μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων· οκτώ πυροσβέστες· και 20 δημοσιογράφοι, οι οποίοι μολύνθηκαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο Περού εξακολουθούν να ισχύουν μέτρα περιορισμού από τη 16η Μαρτίου. Επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά, προκειμένου να εμποδιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση του ιού.

Χθες Πέμπτη έφθασαν στην περουβιανή επικράτεια 85 γιατροί από την Κούβα, για να υποστηρίξουν το περουβιανό υγειονομικό προσωπικό στον αγώνα του εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πληροφορίεε από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λίμα, Peru – Μεξικό, Mexico

Τα “χρειάστηκε” πάλι η Τουρκία: Καραντίνα σε 15 πόλεις το Σαββατοκύριακο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: