Νέα πρόκληση από τον τ/κ χότζα στην Κύπρο: Με το έτσι θέλω επιτρέπει μόνο μουσουλμάνους στο τέμενος Σουλτάν

Ο Τ/κ υπάλληλος του χότζα, τον οποίο πληρώνει ο ίδιος ώστε να μη χρειάζεται να αποτείνεται στους λειτουργούς τού Τμήματος Αρχαιοτήτων, τοποθέτησε σειρά από καρέκλες, ως διαχωριστικό για να μην εισέρχονται μη μουσουλμάνοι στο τέμενος. Φιλελεύθερος




Έντονο προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις προκαλούν τα νέα τετελεσμένα που εφαρμόζει εδώ και κάποιες βδομάδες στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στην αλυκή της Λάρνακας, ο Τουρκοκύπριος χότζας.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε επί τόπου και ο «Φ», και γράφει ο Πάμπος Βάσιλας, εδώ και λίγο καιρό, απαγορεύεται από τον χότζα η είσοδος εντός του τεμένους για άτομα που δεν είναι μουσουλμάνοι και επιθυμούν να επισκεφθούν το μνημείο και όχι να προσευχηθούν.

Για τον σκοπό αυτό, ο Τ/κ υπάλληλος του χότζα, τον οποίο πληρώνει ο ίδιος ώστε να μη χρειάζεται να αποτείνεται στους λειτουργούς τού Τμήματος Αρχαιοτήτων, τοποθέτησε σειρά από καρέκλες, ως διαχωριστικό για να μην εισέρχονται μη μουσουλμάνοι στο τέμενος.

  • Επίσης, σε μια άλλη αυθαίρετη πράξη, ο χότζας του τεκέ κλείδωσε με κλειδωνιά και αλυσίδα την πόρτα εντός του ναού, που οδηγεί στον τάφο της πριγκίπισσας Ουμ Χαράμ, η οποία κατά το κοράνι, βύζαξε με το γάλα της τον προφήτη Μωάμεθ. Με βάση τα νέα δεδομένα που εφάρμοσε χωρίς να ρωτήσει κανένα ο χότζας και ασφαλώς ούτε και το Τμήμα Αρχαιοτήτων που έχει την εποπτεία του μνημείου, όσοι επιθυμούν να δουν τον τάφο τής Ουμ Χαράμ, μπορούν να το πράξουν από τη δυτική πλευρά του μνημείου, όπου μόλις διακρίνεται μέσα από ένα παράθυρο στο οποίο και πάλιν, τοποθετήθηκε παγδατί.
  • Οι αυθαίρετες ενέργειες του χότζα, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί, δημιουργούν έντονη ανησυχία στον κλάδο Ξεναγών Κύπρου, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, αλλά και ιθύνοντες του τουρισμού. Καθώς, κατά τους θερινούς μήνες, το μνημείο – τέμενος, δέχεται μέχρι και 13 χιλιάδες επισκέπτες ανά μήνα, κυρίως τουρίστες. Και αυτό λόγω της φήμης που χαίρει διεθνώς, καθώς είναι θαμμένη εκεί η Ουμ Χαράμ.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο χότζας και πάλιν χωρίς να ρωτήσει κανένα, επέβαλε σε όσους εισέρχονται ακόμα και στον περίβολο του μνημείου, να φορούν υποχρεωτικά μια από τις κελλαπίες σκούρου χρώματος που τοποθέτησε στην είσοδο. Με τα απαγορευτικά ουσιαστικά μέτρα που εφαρμόζονται πλέον στο μνημείο για τους μη μουσουλμάνους, εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος σταδιακά, στην επισκεψιμότητα του χώρου.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν, ο χότζας φρόντισε να περάσει σε συγκεκριμένα μέλη των δικοινοτικών ομάδων, τη θέση του ότι το μνημείο Χαλά Σουλτάν, λόγω της μεγάλης θρησκευτικής αξίας που έχει για τους μουσουλμάνους, πρέπει να αποχαρακτηρισθεί από μνημείο από την κυπριακή Κυβέρνηση και να αναχθεί σε θρησκευτικό τέμενος. Και ως εκ τούτου, ο έλεγχος και η διαχείριση του μέρους να μην ασκούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από τον εκάστοτε χότζα. Τα όσα συντελούνται αυθαίρετα το τελευταίο διάστημα στο τέμενος, έχουν διαβιβασθεί πρόσφατα στην Κυβέρνηση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

 

Αναβάλλεται το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ: Είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: