Ναυτική δύναμη των χωρών της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε η Κύπρος από τον Μπορέλ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Josep Borell επισκέφθηκαν το χωριό Κάτω Δρυς. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τουρκικές προκλήσεις και επιθεώρησε με ελικόπτερο την περιοχή.

Επιπρόσθετα, εστιάζοντας στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Αγγελίδης ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ για τη δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και τις απειλές που αυτή επιφέρει τόσο στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αγγελίδης προώθησε την εισήγηση για να χαρακτηριστεί η Αν. Μεσόγειος σε περιοχή ενδιαφέροντος και εξήγησε γιατί δικαιολογείται η νόμιμη παρουσία ναυτικής δύναμης χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Αγγελίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και τον ενημέρωσε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροναυτικών εγκαταστάσεων της χώρας, καθώς επίσης και για τις διμερείς αμυντικές συνεργασίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει η Κύπρος στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπορέλ έτυχε ενημέρωσης και παρατήρησε από ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, συνοδεία του Υπουργού και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, την κατάσταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η Κύπρος έχει ένα ρόλο κλειδί για την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ στην περιοχή, διατηρώντας το διεθνές δίκαιο αναφέρει o Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σε ανάρτησή του στο Twitter με φωτογραφία από την πτήση με ελικόπτερο πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Πετώντας με τον Ζοζέπ Μπορέλ για να παρατηρήσουμε την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Ευχαριστούμε Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη”, προσθέτει.

  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Καλοδεχούμενες και σημαντικές οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί προάσπισης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας δεν αρκούν πλέον τα λόγια. Χρειάζονται πράξεις.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα καλούμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών όπως αξιοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έλαβαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ ενόψει και του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13 Ιουλίου, ώστε να εξαντληθούν όλα τα νομικά και διπλωματικά μέτρα που χρειάζονται.

Τα λόγια δεν είναι πλέον αρκετά. Η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ένταση της απαιτεί έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να κατευθύνει όλες τις προσπάθειες της, για υλοποίηση μέτρων που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία.

Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του κυρίου Μπορέλ περί οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας. Ως Δημοκρατικό Κόμμα επισημάναμε αυτή την ανάγκη εδώ και χρόνια και καλούσαμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα για να τροχιοδρομηθεί αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως μέρος της Νέας Στρατηγικής.

Πολλοί μας χλεύαζαν για χρόνια και μας ειρωνεύονταν για αυτή την πολιτική θέση, προφανώς όμως τώρα την υιοθετούν, αφού έρχεται δια στόματος του Υπάτου Αρμοστή της Ε.Ε.. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση ετών να υιοθετήσει και να βάλει σε εφαρμογή πολιτική στρατηγική που θα έχει αυτό τον στόχο.

Λακκοτρύπης: Δεσμευμένες στο ενεργειακό τους πρόγραμμα οι κοινοπραξίες που κατέχουν άδειες έρευνας στην ΑΟΖ της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: