Να κερδίσουν πολιτικά, όχι συγκυριακά οι Δημοκρατικοί: Η ψήφος να μην στηριχτεί σε αγανάκτηση και πόνο

File Photo: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπράκ Ομπάμα (Α), με τον Τζο Μπάιντεν. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Το κόμμα των Δημοκρατικών, οργανωτικά δείχνει εν τέλει να έχει βρει την ηρεμία που αναζητούσε από τη μέρα που ο Barack Obama έπαψε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις πάνε εξαιρετικά για τον Joe Biden και όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα που έβαλαν υποψηφιότητα για να λάβουν το χρίσμα των Δημοκρατικών, έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον πρώην αντιπρόεδρο. Ότι δεν έγινε δηλαδή στις προηγούμενες εκλογές.

Η Hilary Clinton όχι μόνο δεν συσπείρωσε τον κόσμο αλλά κατάφερε να διχάσει το κοινό των Dems με αποτέλεσμα οι σταθεροί ψηφοφόροι σε αρκετές  παραδοσιακές  «γαλάζιες» πολιτείες, όπως το Michigan, το Wisconsin και η Pennsylvania, να στηρίξουν τον Trump.

Μάλιστα δεν δίστασε στο βιβλίο της να γράψει τα χειρότερα λόγια για τον αντίπαλο της, Bernie Sanders, κάτι που έβλαψε ακόμα πιο πολύ την εκστρατεία της και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα καθώς οι υποστηρικτές του Sanders και πολλών άλλων δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Αντίθετα, ο Joe Biden, γνωρίζοντας τις δυνάμεις όλων των πολιτικών του αντιπάλων, και με την εμπειρία που είχε οκτώ χρόνια δίπλα στον Obama, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, για αυτό και απολαμβάνει μέχρι στιγμής την δημοσκοπική πρωτιά. Αντίπαλοι με πολύ πιστό κοινό, όπως του B.Sanders, της E.Warren και της K.Harris αποτελούν το κλειδί της εσωκομματικής επιτυχίας.

  • Μάλιστα οι ίδιοι παροτρύνουν τον κόσμο τους να συσπειρωθεί γύρω από τον Biden στις εκλογές του φθινοπώρου. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος Trump είχε αναφέρει πως φοβάται πιο πολύ τον Sanders από ότι τον Biden γιατί έχει πιο φανατικούς οπαδούς. Ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν.

Ωστόσο, εκτός κόμματος, τα πράγματα δεν έδειχναν ιδιαίτερα καλά για τους Δημοκρατικούς μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Μάλιστα δημοσκοπικά ο Trump είχε άνετη επανεκλογή. Παρόλα αυτά το ξέσπασμα της πανδημίας, η δολοφονία του George Floyd και οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του John Bolton άλλαξαν τα δεδομένα δραματικά. Οι Δημοκρατικοί και ο Joe Biden δεν χρειάστηκε να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Έμειναν θεατές των εξελίξεων και πήραν το προβάδισμα.

Παρόλα αυτά, ο κόσμος περιμένει μια σοβαρή πολιτική από το κόμμα των Δημοκρατικών και κυρίως από την ηγεσία. Ο Biden υπόσχεται περισσότερη μέριμνα για τους Αφροαμερικάνους εάν εκλεγεί. Αυτό όμως δεν αρκεί και είναι φανερό πως κουβέντες που δεν μπορεί να ξεστομίσει ο ίδιος, τις λένε άλλοι για εκείνον.

Για παράδειγμα η γερουσιάστρια Kamala Harris(California) πήρε την πρωτοβουλία μαζί με τον Hakeem Jeffries(New York) να φέρουν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που αφορά την δικαιοσύνη για τις αστυνομικές πολιτικές. To εν λόγω νομοσχέδιο αφορά τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου αστυνομικών που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Επίσης  έχει να κάνει με αυστηρότερες έρευνες των ένστολων από ανεξάρτητες αρχές όταν γίνονται καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας ή τη σύνδεση τους με εμπόριο ναρκωτικών.

Η επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων πέρασε σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο και αναμένεται η τελική ψήφιση του από το σώμα σε μερικές μέρες. Ο Jeffries είπε πως το χρωστούν σε όσους έχασαν τη ζωή τους, στα παιδιά τους και στις οικογένειές τους. Ο Biden επί διακυβέρνησης Obama ποτέ δεν καταδίκασε την αστυνομική βία, αντίθετα ενθάρρυνε με τη σειρά του τους αστυνομικούς να πυροβολούν, απλά όχι στο «ψαχνό» αλλά στα πόδια!

Επίσης, ο Bernie Sanders κάνει συνεχείς αναφορές για περικοπές στρατιωτικών δαπανών. Οι ΗΠΑ έχουν διαστημική διαφορά από τον δεύτερο στον παγκόσμιο πίνακα στις δαπάνες των ένοπλων δυνάμεων, παρόλα αυτά συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να επενδύουν στον συγκεκριμένο τομέα.

  • Ακόμα πιο παράδοξο είναι το γεγονός πως αρκετές πολιτείες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την αστυνόμευση, αφήνοντας πίσω άλλες ανάγκες όπως εκείνη της υγείας. Η Alexandria Ocasio-Cortez, έφερε στην επιφάνεια έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Νέα Υόρκη έχει budget 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τέτοιες υποχρεώσεις, γεγονός που την καθιστά 33η δύναμη σε στρατιωτικές δαπάνες στον κόσμο.

Ουσιαστικά μια πολιτεία των ΗΠΑ μπορεί να συγκριθεί μένα οργανωμένο κράτος. Κατά την ίδια είναι απαράδεκτο να γίνεται λόγος για απονομή δικαιοσύνης και μεταρρύθμισης του συστήματος όταν οι ίδιοι οι αυτοαποκαλούμενοι «μεταρρυθμιστές» δεν θέλουν να αλλάξουν.

Και φυσικά η πλειοψηφία των Δημοκρατικών ζητούν να καταργηθεί η οπλοκατοχή. Όλα αυτά ο Joe Biden δεν τολμάει να τα ξεστομίσει και αυτό είναι ανησυχητικό.

Στέκεται πιο πολύ στις εξελίξεις και αναφέρεται συχνά στις ένδοξες μέρες που ήταν αντιπρόεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποια σοβαρή πολιτική παρέμβαση.

Είναι προφανές πως ο ίδιος δεν θέλει να κάνει τυμβωρυχία με τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό, κάτι που είναι άκρως ηθικό εκ μέρους του αλλά σε άλλα θέματα επιβάλλεται να ακουστεί επιτέλους η θέση του. Ότι είναι απαράδεκτη η στάση του Trump όλο αυτό το διάστημα είναι γνωστό. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε στην πράξη τι θα ακολουθήσει.

Η ψήφος προς τους Δημοκρατικούς πρέπει να έχει πολιτικό αποτύπωμα και όχι να στηριχτεί στην αγανάκτηση και τον πόνο.

(*) Opinion Writer

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Χάνει τον έλεγχο ο Τραμπ; Οι τελευταίοι μήνες της διακυβέρνησης του «πλανητάρχη»είναι εφιαλτικοί…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: