“Mου προκάλεσε φρίκη” ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

File Photo: Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. EPA, JUSTIN LANE




Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε σήμερα ότι της προκάλεσε «φρίκη» ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και χαιρέτισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στη χώρα της, επισημαίνοντας πάντως ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις χθες Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία, όπως και σε άλλες χώρες. Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τον τρόπο που πέθανε ο 46χρονος Αφροαμερικανός κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.
«Νομίζω πως αισθάνομαι όπως όλοι οι άλλοι, μου προκάλεσε φρίκη αυτό που είδα», τόνισε η Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.

Συγκεντρώσεις και αποστάσεις

«Δεν θέλω να σταματήσω τις ειρηνικές διαδηλώσεις (…) αλλά οι κανόνες επιβάλλονται για την προστασία των ανθρώπων», πρόσθεσε η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Εργατικών, αναφερόμενη στην παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις ογκώδεις συγκεντρώσεις.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας περιγράφεται από ορισμένους, ιδίως υποστηρικτές της, ως μια πολιτικός «αντι-Τραμπ», καθώς προβάλλει θέσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολυμερούς συνεργασίας και της ισότητας.

Η Αρντέρν δέχθηκε επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που χειρίστηκε την επίθεση σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς τη 15η Μαρτίου 2019, όταν ένας αυστραλός ακροδεξιός σκότωσε 51 μουσουλμάνους πιστούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως.
Είπε ότι η αντίδραση της χώρας της έδειξε πως οι Νεοζηλανδοί καταδικάζουν τον ρατσισμό και το μίσος. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι ως έθνος καταγγέλλουμε τέτοια φαινόμενα όταν τα βλέπουμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», πρόσθεσε, λέγοντας πως καταλαβαίνει πώς αισθάνονται οι διαδηλωτές.

Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει καταγράψει κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες δέκα ημέρες και οδεύει να τερματίσει την πανδημία, καθώς έχει μόλις ένα ενεργό κρούσμα. Στη χώρα επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες.

Η Αρντέρν εκτίμησε ότι το lockdown ενδέχεται να αρθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα επανεξεταστεί την 8η Ιουνίου, νωρίτερα από την ημερομηνία που προβλεπόταν (22η Ιουνίου). Η κυβέρνησή της δέχεται πίεση από τα άλλα κόμματα και την κοινή γνώμη να άρει τους περιορισμούς.

«Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες που είχαμε για την πρόοδό μας», είπε η πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η χώρα της βρίσκεται σε «φανταστική θέση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία

Σε τι οφειλόταν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ; Η ιατροδικαστική έκθεση κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: