Μήνυμα Φον Ντερ Λάιεν: Θα δουλέψουμε για συμφωνία με το ΗΒ, αλλά όχι εις βάρος της ΕΕ

File Photo: Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. EPA, OLIVIER HOSLET




Η Φον Ντερ Λάιεν έστειλε σαφές μήνυμα στο ΗΒ λέγοντας ότι θα δουλέψουμε για τη συμφωνία, όχι όμως εις βάρος των αρχών της ΕΕ.

Το μήνυμα ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα δουλέψουν εντατικά για συμφωνία μελλοντικής σχέσης με το ΗΒ, όχι όμως εις βάρος των αρχών της ΕΕ, έστειλε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλαα Φον Ντερ Λάιεν, από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε για το θέμα.

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή της στην ολομέλεια, η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα να ήτανν δύσκολες, υπενθύμισε την τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Δευτέρας με Σασόλι, Μισέλ και Τζόνσον και σημείωσε ότι ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι δεν θέλει να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο πέρα ​​από το τέλος του τρέχοντος έτους.

“Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε πάντα έτοιμοι να χορηγήσουμε παράταση”, τόνισε η Πρόεδρος. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό”, σημείωσε. “Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περάσει τα μισά του δρόμου από αυτές τις διαπραγματεύσεις – έχουν απομείνει πέντε μήνες. Αλλά σίγουρα δεν είμαστε στα μισά του δρόμου για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Με λίγο χρόνο μπροστά μας, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία.Θα είμαστε εποικοδομητικοί, όπως πάντα. Και είμαστε έτοιμοι να είμαστε δημιουργικοί, να βρούμε κοινό έδαφος όπου δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα. Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, είναι να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τις αρχές μας και την ακεραιότητα της Ένωσης μας”, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Κομισιόν. “Διότι είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών”, τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “ο Michel Barnier έχει εξηγήσει πολλές φορές γιατί αυτά τα τέσσερα εκκρεμή ζητήματα είναι τόσο σημαντικά. Το βασικό ζήτημα που διακυβεύεται εδώ είναι ο θεμιτός ανταγωνισμός. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να ανταγωνιστούμε με βρετανικές εταιρείες. Αλλά δεν μπορεί να είναι ένας ανταγωνισμός προς τα κάτω.Σκεφτείτε απλώς τα πρότυπα εργασίας ή την προστασία του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να είναι προς το κοινό συμφέρον και για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν πρέπει να έχουμε έναν αγώνα δρόμου προς τον πάτο, αλλά πάντοτε προχωρούμε προς τα υψηλότερα πρότυπα”, σημείωσε η Πρόεδρος.

“Δεύτερον, σχετικά με την αλιεία. Κανείς δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στα δικά του νερά.
Αλλά ζητάμε προβλεψιμότητα και εγγυήσεις για τους ψαράδες μας, που ταξιδεύουν σε αυτά τα νερά για δεκαετίες. Είναι πολύ σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία χωρίς αλιεία, ισότιμους όρους ανταγωνισμού και ισχυρούς μηχανισμούς διακυβέρνησης. Η διακυβέρνηση μπορεί να ακούγεται σαν ζήτημα για τους γραφειοκράτες. Αλλά αυτό είναι κεντρικό για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πολίτες, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι ό, τι έχει συμφωνηθεί θα γίνει πραγματικά”, εξήγησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τέλος, σχετικά με την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, η Πρόεδρος εξήγησε ότι “θέλουμε να προστατεύονται οι ελευθερίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δεδομένα των πολιτών μας σε κάθε περίπτωση. Γι `αυτό περιμένουμε έναν ρόλο για το Δικαστήριο της ΕΕ όπου έχει σημασία. Αυτοί είναι οι στόχοι μας – όχι μόνο στις συζητήσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε οποιαδήποτε σχέση με οποιονδήποτε συνεργάτη. Επειδή αυτές οι αρχές βρίσκονται στο επίκεντρο της Ένωσης μας: Δίκαιος διαγωνισμός. Αύξηση των κοινωνικών προτύπων. Η προστασία των πολιτών μας και το κράτος δικαίου. Αυτό είμαστε και δεν πρόκειται να αλλάξει”, ξεκαθαρίζει η Πρόεδρος.

Δήλωσε τέλος ιδιαίτερα χαρούμενη για την ενότητα που έχουν δείξει όλα τα θεσμικά όργανα και για την πλήρη υποστήριξη αυτού Κοινοβουλίου σε όλη αυτή τη διαδικασία και εξήγησε ότι αυτό θα είναι ακόμη πιο σημαντικό στην επόμενη φάση των συνομιλιών. “Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού θα βρίσκονται αυτές οι διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους. Αλλά ξέρω με σιγουριά ότι θα κάναμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε συμφωνία και να έχουμε μια καλή αρχή με το Ηνωμένο Βασίλειο ως γείτονα και τρίτη χώρα”, κατέληξε.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ του Αθανάσιου Αθανασίoυ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Τσαβούσογλου και Αλμπαϊράκ στην Τρίπολη για επαφές με Σάρατζ: Πήγε και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: