“Μετρημένος” χωρίς λεκτικές “αστοχίες” ο Τραμπ στην τελετή αποφοίτησης στο Γουέστ Πόιντ

Ο Πρόεδρος Donald J. Trump λαμβάνει αναμνηστικό μετά την ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του West Point, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 13 Ιουνίου 2020. EPA, JOHN MINCHILLO, POOL




Ο Τραμπ εμφανίσθηκε προσεκτικός στην τελετή αποφοίτησης στο Γουέστ Πόιντ, αφού κατηγορήθηκε για την πρόθεσή του να πολιτικοποιήσει τον στρατό στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις.

Αφού κατηγορήθηκε για την πρόθεσή του να πολιτικοποιήσει τον αμερικανικό στρατό, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε να είναι προσεκτικός κατά την διάρκεια της τελετής επίδοσης πτυχίων στην στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να κρατήσει σοβαρούς τόνους στην ομιλία του, μακριά από τις πολεμικές ιαχές που είχε υιοθετήσει απέναντι στους διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας τις τελευταίες εβδομάδες, στάση που ώθησε την ηγεσία του Πενταγώνου να αποστασιοποιηθεί και δημοσίως από την προεδρική ρητορική.

«Ο στρατός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για να θέσει τέλος στην τρομερή αδικία της πολιτικής των διακρίσεων» κατά την διάρκεια του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα στην δεκαετία του 1960, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μία αναφορά στο οργισμένο κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει την χώρα μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και ευχαρίστησε «τους άνδρες και τις γυναίκες της Εθνοφρουράς» που αναπτύχθηκαν «για να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος του συνταγματικού δικαίου στους δρόμους μας». Η δύναμη επιστρατεύθηκε για να προστατεύσει κυρίως τους χώρους γύρω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Επειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις και τις σκηνές λεηλασίας που εκτυλίχθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε κατακραυγή απειλώντας ότι θα κατεβάσει τον στρατό για την αποκατάσταση «του νόμου και της τάξης».

Ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ, απόφοιτος επίσης του Γουέστ Πόιντ, αντιτάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ιδέα αυτή του Τραμπ. «Η επιλογή της χρησιμοποίησης των στρατιωτών δεν μπορεί να αποτελεί παρά έσχατη λύση και στις πλέον επείγουσες και δραματικές καταστάσεις», είπε.

Την Πέμπτη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ εξέφρασε την λύπη του που στάθηκε με την στολή δίπλα στον πρόεδρο μετά την βίαιη διάλυση της διαδήλωσης κοντά στον Λευκό Οίκο. «Δεν έπρεπε να βρίσκομαι εκεί», είπε μετανιώνοντας που «έδωσε την εντύπωση ότι οι στρατιωτικοί επεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική».

Σε άλλη μία διαφωνία με τον πρόεδρο, τα δύο μέλη της ηγεσίας του Πενταγώνου έκαναν γνωστό ότι τάσσονται υπέρ της ιδέας της μετονομασίας αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα στρατηγών της Συνομοσπονδίας που μάχονταν υπέρ της δουλείας κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με την ιδέα αυτή.

Όχι «άλλοι πόλεμοι χωρίς τέλος»

Ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης φλέρταρε κάποια στιγμή με την ιδέα της αποπομπής του υπουργού Αμυνας, θέλησε στην συνέχεια το κατευνασμό στις σχέσεις με το Πεντάγωνο.

«Η δουλειά των αμερικανών στρατιωτών δεν είναι η ανοικοδόμηση ξένων χωρών, αλλά η υπεράσπιση με την δύναμη των όπλων της δικής μας χώρας κατά ξένων εχθρών», τόνισε σήμερα.

Επανέλαβε δε την βούλησή του να θέσει τέλος «στην εποχή των πολέμων χωρίς τέλος», αναφερόμενο ιδιαιτέρως στην αποχώρηση ων αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν έκανε ποτέ στρατιωτική θητεία, απευθύνεται συχνά προς τους στρατιώτες κατά την διάρκεια των ταξιδιών του στο εξωτερικό και δεν έχει διστάσει να τους βάλει να χειροκροτούν δηλώσεις του που γίνοται σε πολεμικούς τόνους, παρακινώντας τους για παράδειγμα να γιουχάρουν τους δημοσιογράφους που κάλυπταν ένα γεγονός, και προβάλλοντας την υποστήριξη ενός τμήματος του αμερικανικού στρατού προς τις απόψεις του.

Πριν από την ομιλία του , παλαιοί απόφοιτοι της στρατιωτικής ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ επέστησαν, σε ανοικτή επιστολή τους, την προσοχή των νέων αποφοίτων στην «τυφλή υπακοή» στις διαταγές, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν οι «τύραννοι».

«Η πολιτικοποίηση των ενόπλων δυνάμεων αποδυναμώνει την σχέση ανάμεσα στον στρατό και την αμερικανική κοινωνία», υπενθυμίζουν στην επιστολή οι 400 παλαιοί απόφοιτοι όλων των ηλικιών, οι οποίοι «έχουν υπηρετήσει δέκα αμερικανικές κυβερνήσεις». «Εάν αυτός ο δεσμός διαρραγεί, η ζημία για την χώρα μας θα είναι ανυπολόγιστη».

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου ανησυχεί για τον ιό: Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ όχι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: