Με κεραυνούς, καταιγίδες και χαλάζι μπήκε ο Ιούνιος: Ποιες περιοχές έχουν πληγεί, έκτακτο δελτίο

Έντονα καιρικά φαινόμενα την πρώτη μέρα του καλοκαιριού. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Ισχυρή καταιγίδα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 01/06 στην Αττική, η οποία συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση σε Πεύκη, Κηφισιά και Λυκόβρυση.

Όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί και παρουσιάζει την καταιγίδα μέσα από το «μάτι» του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-10, το ύψος του καταιγιδοφόρου νέφους έφτασε τα 10 χιλιόμετρα. Στην ίδια εικόνα σημειώνεται και η ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε χαλαζόπτωση.

Παράλληλα, μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σταθμό της Αγίας Παρασκευής καταγράφηκαν 27 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία περίπου ώρα, ενώ σε αυτόν στο Μαρούσι καταγράφηκαν 29 χιλιοστά βροχής στο ίδιο διάστημα.

Έκτακτο Δελτίο Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επηρεάζοντας σήμερα ακόμη τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά και από το απόγευμα στην Κρήτη (κυρίως στα ανατολικά).

Προβλήματα στη Λέρο

Σοβαρές ζημιές από ισχυρή βροχόπτωση έχει υποστεί σήμερα το νησί της Λέρου. Λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας, ζητά να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο αίτημα του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ο δήμαρχος Λέρου αναφέρει τα εξής: «Μετά τη σημερινή θεομηνία που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει το νησί της Λέρου, σας ενημερώνω ότι έχουν πλημμυρίσει οικίες, εμπορικά καταστήματα, υπερχείλισαν χείμαρροι και ρέματα, ενώ και το οδικό δίκτυο του νησιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Κατόπιν αυτών σας καλώ όπως μεριμνήσετε με σχετική σας εισήγηση (άρθ. 11και12 του Ν.3013/2002), προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί η Λέρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Τοπικές βροχές την Τρίτη

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη 1 Ιουνίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Έως 7 μποφόρ στα ανοικτά του Θερμαϊκού και έως 6 μποφόρ στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο έως το πρωί στο Αιγαίο οι οποίες στη συνέχεια θα επεκταθούν στα ηπειρωτικά και θα ενισχυθούν. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο έως το πρωί και στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη το μεσημέρι. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 7 έως 22 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 10 έως 27, στη Θεσσαλία από 13 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 22, στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 23 και στην Κρήτη από 11 έως 25 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 (στα ανοικτά του Θερμαϊκού τοπικά έως 7 μποφόρ), από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου οι άνεμοι από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το πρωί 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους ενώ τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις από το μεσημέρι και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς.

Πηγή: meteo.gr

Φάρος της Αλεξανδρούπολης: σήμερα σβήνει 140… κεριά, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να φωτίζει [videos]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: