Λιβύη, Brexit και κορωναϊός στο τραπέζι της συνάντησης Μακρόν-Τζόνσον στο Λονδίνο

File Photo: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (Δ) και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (Α) παλαιότερη συνάντησή τους EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Την πρώτη επίσκεψη ηγέτη στη Βρετανία μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίσκεψη γίνεται για να τιμηθεί η 80ή επέτειος του πρώτου μηνύματος που έστειλε μέσω του BBC στους υπό ναζιστική κατοχή συμπατριώτες του ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ, καλώντας τους σε αντίσταση.

Τον Πρόεδρο Μακρόν θα υποδεχθεί στο Clarence House ο διάδοχος Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος. Θα ακολουθήσει περίπου 45λεπτη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι συναντήσεις προβλέπεται να γίνουν με τήρηση των βρετανικών κανόνων κοινωνικής απόστασης, δηλαδή δίχως χειραψίες και με τους συμμετέχοντες να κρατούν ανάμεσά τους απόσταση δύο μέτρων.

Δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών.

  • Ο Πρόεδρος Μακρόν αναμένεται, μεταξύ άλλων, να καλέσει τον κ. Τζόνσον να αναθεωρήσει το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών για τις διεθνείς αφίξεις επί βρετανικού εδάφους, έτσι ώστε να αρχίσει από τον Ιούλιο η μεγαλύτερη ροή τουριστών μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει το ζήτημα να τεθεί σήμερα στο τραπέζι, λέγοντας ότι η ιδέα των «αερογεφυρών» με χώρες που έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα «είναι υπό εξέταση».

Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε το πρωί ότι υπάρχει ο κίνδυνος νομικών προσφύγων αν η Βρετανία κάνει εξαιρέσεις μόνο για συγκεκριμένες χώρες ως προς την καραντίνα.

  • Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν την τουρκική στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη, την οποία το Παρίσι έχει καταδικάσει ως «επιθετική στάση» που απειλεί τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
  • Ο Πρόεδρος Μακρόν ανησυχεί επίσης για την απουσία σημαντικής προόδου στις διαπραγματεύσεις Ην. Βασιλείου-ΕΕ για την εμπορική σχέση μετά από τη μεταβατική περίοδο του Brexit, αλλά δεν αναμένεται να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, καθώς θεωρεί ότι είναι ζήτημα που πρέπει να χειριστούν οι Βρυξέλλες.

Στα θέματα συζήτησης αναμένεται να περιλαμβάνονται επίσης οι σχέσεις της Δύσης με την Κίνα και το Ιράν.

Ενόψει της επίσκεψης Μακρόν απομακρύνθηκε η προστατευτική κατασκευή με την οποία είχε καλυφθεί το άγαλμα του Ουίνστον Τσώρτσιλ απέναντι από το βρετανικό κοινοβούλιο λόγω φόβων βανδαλισμού του από διαδηλωτές που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία δύο αγάλματα του στρατηγού Ντε Γκωλ υπέστησαν φθορές στο περιθώριο των αντίστοιχων κινητοποιήσεων.

Στο πλαίσιο της επετείου του μηνύματος Ντε Γκωλ ο Μπόρις Τζόνσον θα απονείμει τιμητικούς τίτλους σε τέσσερις βετεράνους της γαλλικής αντίστασης. Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν θα απονείμει στο Λονδίνο το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής σε αναγνώριση της βοήθειας που παρήσχε η βρετανική πρωτεύουσα σε ηγέτες και επιχειρήσεις της γαλλικής αντίστασης.

Μετά από τη συνάντησή τους στην Ντάουνινγκ Στριτ οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν το σπίτι στο οποίο ζούσε ο Σαρλ Ντε Γκωλ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ενώ θα παρακολουθήσουν μαζί και υπερπτήσεις βρετανικών και γαλλικών αεροσκαφών επίδειξης.

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου ο κ. Τζόνσον είπε: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι διαφορετικές από εκείνες που αντιμετωπίσαμε μαζί πριν από 80 χρόνια. Αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι εργαζόμενοι πλάι-πλάι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα συνεχίσουν να αίρονται στο ύψος κάθε νέας πρόκλησης και να δράττονται κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά τους».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ,Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο

Χαμηλώνει τις προσδοκίες η Μέρκελ για συμφωνία κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: