“Κουνά το δάχτυλο” στην Κύπρο η Τουρκία, με αφορμή τον βανδαλισμό τζαμιού στη Λεμεσό

Η Άγκυρα αναγάγει το μεμονωμένο αυτό περιστατικό σε πολιτικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών και το εμπλέκει με τις συζητήσεις που γίνονται για την επίλυση του χρόνιου Κυπριακού ζητήματος, κατηγορώντας την κυπριακή πλευρά για «ισλαμοφοβική ρητορική» και «ενέργειες που δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης διευθέτησης του Κυπριακού». Photo via Facebook, Kudret Özersay




Την πρόθεσή της να ανεβάσει τους τόνους σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύει τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία, καθώς, παράλληλα με τις απειλές για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανοίγει νέο μέτωπο και με την Κύπρο, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε τζαμί στη Λεμεσό.

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στο Τέμενος Köprülü, στη Λεμεσό.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα κατά του Ισλάμ και των μεταναστών, ενώ σύμφωνα με τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου, έγινε και ρίψη μολότοφ στο σημείο.

Καταδικάζει την επίθεση σε τζαμί η Κυβέρνηση – Ρητές οδηγίες

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τους βανδαλισμούς που έγιναν στο Τέμενος Köprülü, στη Λεμεσό». Αυτό αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, σε σχέση με τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν.

Όπως προσθέτει, «ενέργειες, όπως αυτές, που στρέφονται εναντίον χώρων λατρείας, είναι απαράδεκτες από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έδωσε από την πρώτη στιγμή ρητές οδηγίες για τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και την προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης».

Το τελευταίο διάστημα στη Μεγαλόνησο έχει διαπιστωθεί έντονη ανησυχία εξαιτίας εντάσεων που δημιουργούνται σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και κρούσματα εγκληματικότητας, ενώ μεγαλύτερη γίνεται η ανησυχία με αφορμή την παρουσία κατηγορουμένων για συμμετοχή στον isis, μεταξύ των μεταναστών.

Ανακοίνωση θρησκευτικών ηγετών

Σε δελτίο Τύπου οι θρησκευτικοί ηγέτες των πέντε κύριων θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου, Ελληνορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι Ορθόδοξοι, Μαρωνίτες και Καθολικοί, αναφέρουν πως με μεγάλη θλίψη άκουσαν ότι εναντίον του τζαμιού Köprülü στη Λεμεσό ρίφθηκαν βόμβες βενζίνης και ότι ο εξωτερικός τοίχος βανδαλίστηκε με ρατσιστικά γκράφιτι εναντίον του Ισλάμ και των μεταναστών.

  • “Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε πράξη βανδαλισμού και έλλειψης σεβασμού σε ιερούς χώρους λατρείας. Με φρίκη βλέπουμε τέτοιες πράξεις βίας και εκφράσεις ισλαμοφοβίας, ξενοφοβίας και διακρίσεων. Στεκόμαστε ενάντια σε όλες τις ενέργειες που προσπαθούν να βλάψουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου που όλοι προσπαθούμε να διατηρήσουμε”, αναφέρεται.

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται ότι καμία πράξη μίσους δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη δύναμη της αγάπης και υπενθυμίζεται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το τζαμί Köprülü στη γειτονιά του Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό “υπήρξε ένα από τα θετικά παραδείγματα καλής και σεβαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Μουφτή της Κύπρου, του σημερινού κηδεμόνα και της τοπικής κοινότητας, που προωθούν τη θρησκευτική ελευθερία”.

“Ως εκ τούτου, τέτοιες πράξεις δεν δείχνουν μόνο έλλειψη σεβασμού για τη θρησκευτική κοινότητα αλλά και για όλους εκείνους που εργάζονται για να προωθήσουν την αποδοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Ακιντζί καλεί σε γρήγορη διερεύνηση

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως “η ελληνοκυπριακή ηγεσία” θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και να διερευνήσει τον βανδαλισμό στο τζαμί στη Λεμεσό.

Σε γραπτή δήλωση ο Ακιντζί καταδίκασε το συμβάν και τα ρατσιστικά και ισλαμοφοβικά, όπως είπε, σλόγκαν που γράφτηκαν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα το συντομότερο και οι δράστες να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

“Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Ανεξαρτήτως θρησκείας, οι χώροι λατρείας είναι ιεροί χώροι και πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Κάθε τέτοια επίθεση, απ` όπου και αν προέρχεται, πρέπει να καταδικάζεται και οι δράστες να τιμωρούνται”, ανέφερε.

Απαράδεκτη η επίθεση στο τζαμί, λένε Τατάρ και Οζερσάι

Την επίθεση και τον βανδαλισμό του τζαμιού Köprülü στη Λεμεσό, καταδικάζουν ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ και ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τατάρ ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ότι η επίθεση είναι απαράδεκτη και κάλεσε την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” να βρει τους δράστες.

“Οι Ελληνοκύπριοι και η διοίκησή τους”, ανέφερε, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον του Ισλάμ δεν εξυπηρετούν κανένα.

«Όσοι αγνοούν αυτή του είδους τη συμπεριφορά θα γίνουν μάρτυρες οι ίδιοι μεγαλύτερης ζημιάς», πρόσθεσε.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την επίθεση κατά του τζαμιού και ο κ. Οζερσάι καταδικάζοντάς την με ανάρτησή του στο Facebook, όπου ανέφερε ότι ο ρατσισμός εναντίον του Ισλάμ είναι αναχρονιστικός και απαράδεκτος και κάλεσε την “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να δράσει αποτρεπτικά.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κουνά το δάκτυλο για επίθεση σε τζαμί
Κακοήθη χαρακτηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την επίθεση εναντίον τζαμιού στη Λεμεσό και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα το συντομότερο, συλλαμβάνοντας τους δράστες.

“Καταδικάζουμε την κακοήθη επίθεση που πραγματοποιήθηκε ενάντια στο τζαμί Χατζή Ιμπραήμ Αγά στη Λεμεσό με μολότοφ”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του. “Συμμεριζόμαστε τις σχετικές δηλώσεις των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’ για την εν λόγω επίθεση. Στο πλαίσιο της ευθύνης για τη θρησκευτική ελευθερία και την ιερότητα των χώρων λατρείας, η ‘ε/κ διοίκηση’ θα πρέπει να λάβει μέτρα το συντομότερο και να συλλάβει τους δράστες”, προσθέτει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “είναι προφανές ότι η αντι-ισλαμική ρητορική και δράσεις δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους αλλά αποτελούν κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα”.

Καταδίκη από ΑΚΡ
—-
Εξάλλου, την επίθεση κατά του τζαμιού στη Λεμεσό καταδικάζει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον των “φασιστών εχθρών του Ισλάμ” όπως αναφέρει.

Στην ανακοίνωσή του ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε “καταδικάζουμε την απόπειρα πυρπόλησης του τζαμιού στη Λεμεσό”. “Η ‘ε/κ διοίκηση πρέπει να λάβει μέτρα ενάντια στους φασίστες εχθρών του Ισλάμ. Πρέπει να καταπολεμηθεί η ρητορική στην πολιτική και τα μίντια η οποία ενθαρρύνει την έχθρα κατά του ισλαμισμού”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-“Φιλελεύθερο

Επίσκεψη Αναστασιάδη σύντομα στο Ισραήλ: Συζήτηση με Νετανιάχου για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: