Κυριαρχήσαμε λέει ο Τραμπ και πανηγυρίζει για τις συλλήψεις διαδηλωτών: Απέτυχαν δήμαρχος και αστυνομία στη Νέα Υόρκη

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τράμπ, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Παύλου στην Ουάσιγκτον. EPA, CHRIS KLEPONIS / POOL




Πανηγυρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις πολλές συλλήψεις διαδηλωτών, όπως σημειώνει ο ίδιος, αλλά και για τη συντριπτική δύναμη, που έδειξαν προφανώς οι αρχές ασφαλείας, μετά την ανακοίνωση του ότι χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί θα κατέβουν στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Κυριαρχήσαμε, γράφει ο κ. Τραμπ στο Twitter, ο οποίος επιτίθεται εναντίον των αρχών της Νέας Υόρκης, οι οποίες ομολογουμένως απέτυχαν να σταματήσουν τις άνευ προηγουμένου λεηλασίες. Είναι γεγονός ότι η αστυνομία της πόλης απέτυχε εντελώς να προφυλάξει και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον “δεν είχε προβλήματα” χθες το βράδυ.

Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και ο δήμαρχος ντι Μπλάζιο έκαναν λάθος καθορίζοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 το βράδυ, αντί στις 8 μ.μ., όπως οι περισσότερες πολιτείες. Από σήμερα το “κέρφιου” ξεκινά στις 8 το βράδυ.

Ο κ. Τραμπ εκμεταλλεύθηκε τις λεηλασίες στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει μία εικόνα πλασματική. ότι ο ίδιος είναι υπέρ του νόμου και της τάξης και οι Δημοκρατικοί υπέρ των διαδηλωτών. Ζήτησε από τον κυβερνήτη της πολιτείας να καλέσει την Εθνική Φρουρά και να καθορίσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 7 μ.μ.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε σήμερα ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέτυχε να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες από τις λεηλασίες και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, χθες, και ότι ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης έχει αρνηθεί τη βοήθεια της Εθνοφρουράς.

«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος δεν έκαναν τη δουλειά τους τη χθεσινή νύχτα», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί για τον νέο κορονοϊό, αναφερόμενος στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης και τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Πιστεύω ότι ο δήμαρχος υποτιμά το μέγεθος του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον Κουόμο, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα έπρεπε να κινητοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό από τους 38.000 αστυνομικούς της, για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά λεηλασιών και βανδαλισμών.

Επιπλέον, ο Άντριου Κουόμο επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την απάντησή του στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε τη θέση του και τη δυνατότητα δημόσιου λόγου που έχει για να επικεντρωθεί κυρίως σε όσους κάνουν λεηλασίες, προκειμένου να «μην χρειαστεί να μιλήσει για τη δολοφονία» του Τζορτζ Φλόιντ.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Έχει την εξουσία να χρησιμοποιήσει τον στρατό στην καταστολή των ταραχών στις αμερικανικές πόλεις;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο «πρόεδρος της τάξης και του νόμου», απείλησε ότι θα αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκαταστήσει την τάξη στις αμερικανικές πόλεις, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με την Posse Comitatus Act, ομοσπονδιακό νόμο της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην χρησιμοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικούς λόγους, απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις της αμερικανικής ομοσπονδίας να συμμετέχουν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεσθεί την Insurrection Act (1807), η οποία επιτρέπει την χρησιμοποιήση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.

Σύμφωνα με την Guardian, η Εθνοφρουρά χρησιμοποιήθηκε στην δεκαετία του 1950 στην εποχή των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσων, στην δεκαετία του 1960 για την καταστολή των ταραχών στο Ντιτρόιτ. Η τελευταία φορά επέμβασης της Εθνοφρουράς ήταν το 1992, για την καταστολή των ταραχών του Λος Αντζελες που πυροδοτήθηκαν από την άγρια κακοποίηση του Ρόντνεϊ Κινγκ από αστυνομικούς.

«Η Insurrection Act αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα που καλύπτει σειρά διατάξεων που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Ομοσπονδίας και μέσω των οποίων το Κονγκρέσο ασκεί την εξουσία που απορρέει από το Αρθρο Ι, Εδάφιο 8, Ρήτρα 15 του Συντάγματος που επιτρέπει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την επιβολή των Νόμων της Ενωσης, την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή εισβολών», ανέφερε σε άρθρο του στο Atlantic ο καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Stephen I Vladeck όταν τον περασμένο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε και πάλι απειλήσει να κάνει χρήση της Insurrection Act στο Μεταναστευτικό.

«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους και έτσι προχώρησαν όχι μόνο μέχρι του σημείου να προσδιορίσουν τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κονγκρέσο, όχι στον πρόεδρο».

Ο Stephen I Vladeck σημειώνει μία σημαντική για το θέμα γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το Κονγκρέσο, όχι η Εκτελεστική Εξουσία, οφείλουν να ελέγχουν την χρήση της πολεμικής εξουσίας ως εργαλείου εσωτερικής πολιτικής».

Έως την Κυριακή θα παραταθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη είπε Μπιλ ντε Μπλάζιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: