Κύπριοι ζητούν την υποστήριξη της Βρετανίας για τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό Γιαβούζ. EPA, ERDEM SAHIN




Τη συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητούν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ 16 Κύπριοι της Βρετανίας.

  • Η επιστολή επισημαίνει αρχικά ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που αφορούν τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής καταδικάζονται με σθεναρό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα. Οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι βρίσκουν αυτές τις ενέργειες «εξαιρετικά ανησυχητικές», καθώς μπορούν μόνο να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής.
  • Θέτουν υπόψη του Βρετανού υπουργού τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, την ώρα που η Άγκυρα «αγνοεί προκλητικά» τις επανειλημμένες εκκλήσεις να τερματίσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

«Με αυτούς τους κινδύνους υπόψη ζητάμε τόσο τη δική σας όσο και της βρετανικής κυβέρνησης τη βοήθεια και υποστήριξη για να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην πατρίδα μας την Κύπρο, η οποία είναι ακόμα διαιρεμένη και υπό τουρκική κατοχή από την παράνομη εισβολή του 1974», αναφέρουν οι Κύπριοι της Βρετανίας που υπογράφουν την επιστολή προς τον κ. Ράαμπ.

  • Καλούν επίσης τη βρετανική κυβέρνηση να αυξήσει τις προσπάθειές της και την επιρροή της επί της Τουρκίας ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία λειτουργική και ειρηνική λύση στο Κυπριακό, «δίχως εγγυήτριες δυνάμεις και ξένα στρατεύματα».

Η επιστολή κλείνει με την έκφραση της λύπης των συντακτών για τις ζωές που χάθηκαν στην πανδημία του κορωνοϊού και με ευχή για σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα. Τίθεται δε υπόψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών ότι η παροικία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχασε πάνω από 300 μέλη λόγω κορωνοϊού, όπως έχει υπολογιστεί με βάση μία καταμέτρηση.

Την επιστολή υπογράφουν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Ελίσα Ξενοφώντας-Έλληνα, Σπύρος Παπαχαραλάμπους, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου, Ηλίας Δινένης, Παντελής Δημοσθένους και Μαρί Νίκολσμπι.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί σε 22 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, στη βαρόνη Ρέντφερν, μέλος της Βουλής των Λόρδων και στον Ύπατο Αρμοστή του Ην. Βασιλείου στην Κύπρο Στίβεν Λίλι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΚΥΠΡΟ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο

Ναυτική δύναμη των χωρών της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε η Κύπρος από τον Μπορέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: