Κίνητρα για παραγωγικές μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή της “Πράσινης Συμφωνίας” ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. @PrimeministerGR




Κίνητρα για την εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση, με σημαντική μείωση φόρων και άλλων βαρών, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και τα κίνητρα που περιλαμβάνει μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή της “Πράσινης Συμφωνίας” ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος αναφέρθηκε επίσης και στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μονάδες που θα εγκατασταθούν στους τόπους αυτούς θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% και για 5 κερδοφόρες χρήσεις, μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας την οποία ιδρύουν, αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες γι΄ αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους, προσαυξημένες μάλιστα κατά 15%.

«Το master plan για την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων θα είναι σύντομα έτοιμο. Και θα παρουσιαστεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Φιλοδοξούμε να κινητοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια για την απασχόληση, αλλά και για την αναμόρφωση της Δ. Μακεδονίας και της περιοχής της Μεγαλόπολης» είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Η χώρα μας ήδη έχει πετύχει να διεκδικήσει αυξημένο μερίδιο χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Μετάβασης. Θυμίζω ότι στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Recovery Fund οι πόροι που διατίθενται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τετραπλασιάζονται. Αυτό σημαίνει, κατ’ ελάχιστον, τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την δίκαιη μετάβαση από το λιγνίτη σε καθαρές μορφές ενέργειες. Οι στόχοι που έχουμε θέσει για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικά στη χώρα μας, είναι πολύ φιλόδοξοι. Και πρέπει να είναι φιλόδοξοι, καθώς η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα με κινητήριο δύναμη τον ήλιο, αλλά και τον αέρα, να μετατραπεί πραγματικά σε “μπαταρία” της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός είδε από κοντά τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και αυτοκίνητα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τα πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα που έχουν κατασκευάσει φοιτητές και ερευνητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και τα οποία έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας και αγώνες, διεθνώς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Μείωση 9,9% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο του lockdown, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: