“Κεραυνοί” Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ανακατανομή κονδυλίων εάν δεν παρέχουν ρευστότητα…

File Photo: O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης. @amna_news




Κατηγορηματικός ότι εάν οι τράπεζες δεν παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ανακοινώσε η κυβέρνηση και δίνονται με εγγυήσεις του δημοσίου, το υπουργείο θα προχωρήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων από την μια τράπεζα σε άλλη, εμφανίστηκε με δηλώσεις του σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό open ο υπουργός σημείωσε ότι είναι αδιανόητο υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται σε επαφή με τις τράπεζες που έχουν αναλάβει να “τρέξουν” τα χρηματοδοτικά εργαλεία να συναντούν τείχος και να ταλαιπωρούνται ενώ πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για δανειοδότηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως προκύπτει από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για συμπεριφορές τραπεζικών στελεχών που είναι εκτός του πνεύματος που θα έπρεπε να έχουν οι τράπεζες αναφορικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, δεδομένων των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στο open: «… έχω πει ότι στις 30 μέρες, και είμαστε ήδη πάνω από τις 15 μέρες, θα γίνει ανακατανομή των κονδυλίων του Εγγυοδοτικού Ταμείου με βάση το πως οι τράπεζες έχουν εγκρίνει δάνεια. Οι τράπεζες που πάνε με υπερβολικά κριτήρια και κόβουν υγιείς επιχειρήσεις που δικαιούνται αυτό το εργαλείο και με προσχήματα οι υπάλληλοι των τραπεζών δεν τους δίνουν λεφτά που δικαιούνται, αυτές οι τράπεζες θα χάσουν λεφτά τα οποία θα δοθούν σε άλλες τράπεζες που κινούνται γρήγορα».

Στο μεταξύ και σε ανάρτησή του στο twitter σήμερα το πρωί ο υπουργός αναφέρει ότι έχει δεχθεί πληθώρα καταγγελιών για το θέμα της δανειοδότησης και υπογραμμίζει: «Θα το πω για τελευταία φορά προς όλους, οι Τράπεζες πρέπει, ασφαλώς με Τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι με Τραπεζικές υπερβολές να δώσουν χρήματα στις υγιείς επιχειρήσεις. Προτιμώ να συνεννοηθούμε όλοι μας πολιτισμένα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόβλεψη που υπάρχει στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με το κράτος για το Επενδυτικό Ταμείο, δίνεται το δικαίωμα στο υπουργείο Ανάπτυξης εντός 30 ημερών να εξετάζει την ταχύτητα και των όγκων των εγκρίσεων και των εκταμιεύσεων των δανείων που αφορούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να βαθμολογεί την επίδοση των τραπεζών, ώστε όταν εντοπίζει ότι υπάρχουν χαμηλές επιδόσεις τα κεφάλαια αυτά να ανακατανέμονται και να κατευθύνονται σε άλλες τράπεζες ώστε να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις.

«Έχουμε καθημερινή εικόνα για το πώς προχωρούν τα δάνεια αυτά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να βάζει εμπόδια», δήλωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι δεν χωρά καμία αμφισβήτηση αναφορικά με τα τραπεζικά κριτήρια σε σχέση με την φερεγγυότητα των υποψηφίων δανειοληπτών, ωστόσο είναι απαράδεκτο, όπως είπε, εκείνοι που μπορούν να δανειοδοτηθούν να μένουν εκτός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης στόχος είναι υγιείς επιχειρήσεις είτε μικρές, είτε μεγάλες να μπορέσουν να επιβιώσουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες και αυτό η κυβέρνηση θα το εξασφαλίσει με όποιον τρόπο μπορεί με βάση τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τις τράπεζες.

Παπαθανάσης: υπάρχει συνεχής έλεγχος

Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε, χθες το απόγευμα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας εξετάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις. Μάλιστα απαντώντας σε ερωτήματα φορέων σημείωσε ότι εξετάζονται και παρεμβάσεις στη φορολογία παραπέμποντας στα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα σχολιάζοντας τις αιτιάσεις φορέων της αγοράς όπως ο FedHATTA, η ΓΣΒΕΕ και άλλοι, σε σχέση με την «φραγή», όπως είπαν, που βάζουν οι τράπεζες σε χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα αναφερόμενος ο κ. Παπαθανάσης στην προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων παρέπεμψε στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ που θα γίνει το φθινόπωρο. Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι εξετάζεται να ενταχθούν στην «ομπρέλα» του ΕΣΠΑ και κλάδοι όπως το franchise καθώς όπως τόνισε προσφέρουν στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τα μέλη της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου αλλά και εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων, έθεσαν στον κ. Παπαθανάση θέματα για τη λειτουργία της επιχειρηματικότητας. Όπως είπαν, τα θέματα αυτά ήταν η έλλειψη ρευστότητας, ο αποκλεισμός σημαντικού μεριδίου επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η ανάγκη για επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, η μείωση της φορολογίας που απαιτείται προκειμένου να αυξηθεί η κίνηση στην αγορά και γενικότερα όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το επιχειρείν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Π.
Αθήνα, Ελλάδα

Υπερψηφίσθηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: