Καζάνι που βράζει η Αμερική: Θα παραδώσει την εξουσία εάν χάσει τις εκλογές ο κ. Τραμπ, είναι το βασανιστικό ερώτημα…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με αξιωματούχους. EPA, Doug Mills, POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Άναυδοι παρακολουθούν οι άνθρωποι στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο, την κατάπτωση της υπερδύναμης, η οποία -υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ- δείχνει τάσεις προς τον αυταρχισμό.

Ο τρόπος με τον οποίο ανακοίνωσε τις αποφάσεις του στο λαό, τη μοιραία εκείνη Δευτέρα, έδειξε και έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες. Αμφισβήτησε παράλληλα τη δύναμη της Δημοκρατίας να βρίσκει λύσεις, ακόμα και στα προβλήματα που δημιουργεί ο ίδιος.

Ήδη εκφράζονται φόβοι από τους Δημοκρατικούς ότι εάν χάσει τις εκλογές τον Νοέμβριο, μπορεί να μην παραδώσει την εξουσία. Είναι ένας υπερβολικός, θα έλεγα, ισχυρισμός, αλλά -από την άλλη πλευρά- Τραμπ είναι αυτός. Δείχνει τάσεις αυταρχικές και προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αδυνατεί να καταλάβει ότι οι διαμαρτυρίες που σάρωσαν τη χώρα είχαν στόχο τον ίδιο και τη διακυβέρνησή του. Η δολοφονία του άτυχου Αφροαμερικανού, που υπέστη ένα φρικτό θάνατο, ήταν η αφορμή του ξεσπάσματος.

Αρκετοί άνθρωποι προειδοποιούσαν ότι η Αμερική ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Αλλά ουδείς έδινε σημασία. Η οικονομία πήγαινε πολύ καλά, η ανεργία ολοένα και μειωνόταν αν και έτσι κι αλλιώς ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Όμως, όπως αναφέραμε πολλές φορές, η χώρα ήταν διχασμένη περισσότερο παρά ποτέ, χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

  • Ένας ιός ανέτρεψε την καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αποδεικνύοντας βασικά ότι η ανθρωπότητα δεν είναι οχυρωμένη, όσα πυρηνικά και να έχει κατασκευάσει.
  • Βρισκόμαστε στον 5ο μήνα από την εμφάνιση του κορωναϊού στη Δύση, ως «δώρο» από την Κίνα, και εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν και σήμερα «όμηροι» της ασθένειας.

Τη στιγμή που η Αμερική ξεκινούσε την πορεία προς την επανεκκίνηση της οικονομίας δέχθηκε το δεύτερο μεγάλο κτύπημα. Αυτή τη φορά ο εχθρός είναι ο ρατσισμός, που εκπορεύεται, δυστυχώς, και από κυβερνητικά κέντρα, ακόμα και από παράγοντες του Λευκού Οίκου.

Τι σημαίνει η αναφορά του Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ερντογάν…

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τον τρόπο με τον οποίο πήρε φωτιά η Αμερική, από τον βορρά στο νότο και από την ανατολή στη δύση. Η δολοφονία άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους και αυτό είναι θετικό.

Αποδεικνύει ότι έχει μέλλον η Αμερική. Οι νέες και οι νέοι, που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδηλώσεις, είναι η αφρόκρεμα της νέας γενιάς. Ούτε εγκληματούν, ούτε λεηλατούν, ούτε καταστρέφουν. Εκφράζουν με νόμιμο τρόπο την οργή τους εναντίον του ρατσισμού και του διχασμού που σαρώνει τη χώρα.

Όσοι καταστρέφουν και λεηλατούν είναι γνωστοί στο αμερικανικό κράτος. Γιατί δεν τους συνέλαβε από την πρώτη στιγμή; Αυτό είναι το βασανιστικό ερώτημα των νοικοκυραίων, που προβληματίζονται όταν ακούνε τον πρόεδρο Τραμπ να καλεί τους ακροδεξιούς οπαδούς του να κατέβουν στους δρόμους -ευτυχώς δεν τον άκουσαν- ή να αναφέρεται σε ένα «βαθύ κράτος», που τον πολεμά. Είναι περισσότερα από τρία χρόνια πρόεδρος. Ακόμα υπάρχει «βαθύ κράτος»; Και αν υπάρχει δεν φέρει αυτός την ευθύνη;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάρει κακό δρόμο και διολισθαίνουν προς τον αυταρχισμό. Ο κ. Τραμπ δεν κρύβεται. Δεν είναι ανάγκη να μας πει τους φίλους του για να καταλάβουμε τα αισθήματα του. Δεν κρύβεται. Είναι ο μοναδικός ηγέτης στον κόσμο που είναι ανοικτό βιβλίο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διάρκεια της ομιλίας προς το λαό, ανακοίνωσε ότι κατεβάζει στους δρόμους οπλισμένους στρατιώτες.

Αυτή η δήλωση ήταν φρικτή. Ευτυχώς, προς τιμή τους, που αντιστάθηκαν οι στρατηγοί…

Ανεξάρτητα αν το έπραξε ή όχι, πρέπει να κρατήσουμε και την κίνηση και τη δήλωση του, την οποία οι πολίτες παρακολουθούσαν σε ζωντανή μετάδοση. Πρόκειται για αδιανόητη πράξη.

Οι Αμερικανοί κράτησαν τη φράση της Καμάλα Χάρις (Δημοκρατική γερουσιαστής από την Καλιφόρνια), η οποία δήλωσε ότι αυτά δεν είναι λόγια προέδρου, αλλά δικτάτορα…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι σημαίνει η αναφορά του Τραμπ στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον Ερντογάν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: