Καταπέλτης ο γερουσιαστής Μενέντεζ: Τιμωρείστε επιτέλους την Τουρκία, γράφει στον υπουργό Πομπέο

FILE PHOTO: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μαζί του οι γερουσιαστές Τζέιμς Ριτς, Μάρκο Ρούμπιο και Τζιν Σαχίν, στο Καπιτώλιο. EPA, SHAWN THEW




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

*Αναφέρεται στην προσωπική «έλξη» που ο Πρόεδρος Τραμπ προφανώς αισθάνεται για τον Ταγίπ Ερντογάν
*Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημειώνει ο γερουσιαστής, επέλεξε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες

Με μία επιστολή καταπέλτη προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) εγκαλεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εφαρμόστε τους αμερικανικούς νόμους για την Τουρκία, καλεί τον κ. Πομπέο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, και απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Η επαναφορά του σοβαρού αυτού ζητήματος δείχνει ότι ο κ. Μενέντεζ και άλλοι συνάδελφοί του δεν έχουν ξεχάσει τους S-400, καθώς με την αγορά τους η Τουρκία παραβιάζει τους νόμους του Κογκρέσου.

Ο γερουσιαστής στέκεται στις απειλές εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου και τονίζειι ότι το μνημόνιο της Τουρκίας με το καθεστώς της Λιβύης είναι παράνομο. Υπογραμμίζει:

Οι τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι καλά τεκμηριωμένες. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά πλοία έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων έρευνας των διεθνών ενεργειακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ευπρόσδεκτα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε αλληλεγγύη με τους συμμάχους και τους φίλους μας στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις σε αυτά τα ίδια άτομα.

Όλη η επιστολή ακολουθεί:

Αγαπητέ κ. υπουργέ Πομπέο,

Σας γράφω για να εκφράσω τη βαθιά ανησυχία μου για τις πρόσφατες ενέργειες της Δημοκρατίας της Τουρκίας που σηματοδοτούν μια κλιμάκωση της επιθετικότητας της στην ανατολική Μεσόγειο με τρόπο που απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και ο νόμος για την ενέργεια και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου του 2019, τον οποίο ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις πιστώσεις FY20, προσπάθησε να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις.

Όπως συζητήσαμε στο Μόναχο τον περασμένο Φεβρουάριο, εκτιμώ την προσωπική σας δέσμευση στην ενίσχυση αυτών των σημαντικών σχέσεων μέσω της εμπλοκής σας στις συνόδους κορυφής «3+1». Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και τα αμερικανικά πολιτικά συμφέροντα αυξάνοντας την επιθετικότητα εναντίον των Ελλήνων και Κυπρίων εταίρων μας.

Μία από τις σαφέστερες εκδηλώσεις του τρόπου αποσταθεροποίησης της Τουρκίας είναι η αγορά του συστήματος S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο απειλεί σοβαρά τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πριν από την ολοκλήρωση της αγοράς, το Κογκρέσο προσπάθησε να συνεργαστεί παραγωγικά με την αμερικανική κυβέρνηση για να παρουσιάσει στην Τουρκία μια συμβατή με το ΝΑΤΟ επιλογή του συστήματος πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, των PATRIOT. Ωστόσο, ο Ερντογάν επέλεξε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επιλογή της Τουρκίας θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Άγκυρας στη συμμαχία – ένα θεμέλιο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ – και θέτει σε κίνδυνο τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η αγορά στρατιωτικού συστήματος 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί σαφώς μια σημαντική συναλλαγή με τον ρωσικό αμυντικό τομέα, όπως ορίζεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία πυροδοτεί κυρώσεις. Η κατάλληλη απάντηση είναι σαφής.

Κύριε υπουργέ Πομπέο,

Σας γράφω με ένα απλό αίτημα προς την κυβέρνηση: ακολουθήστε το νόμο.

Σύμφωνα με τα πρότυπα εφαρμογής που έχει θέσει το δικό σας Υπουργείο, η παράδοση των S-400 από τη Ρωσία αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου CAATSA. Όταν η Κίνα αγόρασε και παρέλαβε το ίδιο ακριβώς σύστημα από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ορθώς επέβαλαν κυρώσεις μέσω του νόμου CAATSA. Η εφαρμογή διαφορετικού προτύπου στην Τουρκία με βάση την προσωπική «έλξη» που ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται προφανώς να αισθάνεται για τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είναι τρόπος να ασκήσει κανείς εξωτερική πολιτική. Η αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την αγορά θα μειώσει δραστικά το αποτρεπτικό αποτέλεσμα των κυρώσεων CAATSA για άλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πέρα από την αγορά των S-400, η ​​Τουρκία παραβιάζει όλο και περισσότερο την κυριαρχία των χωρών στα σύνορά τους και σε όλη τη Μεσόγειο.

Από τον Ιανουάριο, η Τουρκία έχει γίνει η τελευταία χώρα που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και έχει αξιοποιήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση εθνική συμφωνίας της Λιβύης για να προωθήσει μια παράνομη συμφωνία θαλάσσιων συνόρων που αγνοεί όχι μόνο τους νόμιμους ισχυρισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά επίσης αγνοεί βασικά το διεθνές δίκαιο. Τέτοιες δράσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία ξεκίνησε μια μεγάλη στρατιωτική εισβολή στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, αποτελούμενη από επιθέσεις από τον αέρα και το έδαφος, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη ευμετάβλητη και ευάλωτη περιοχή.

Η Τουρκία έχει δηλώσει δημοσίως ότι σκοπεύει να δημιουργήσει προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στο Βόρειο Ιράκ στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για να κτυπήσει τους Κούρδους μαχητές κατά μήκος της παραμεθόριας περιοχής του Ιράκ και της Τουρκίας, παραβιάζοντας περαιτέρω την κυριαρχία του Ιράκ και το διεθνές δίκαιο.

Οι τουρκικές παραβιάσεις της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι καλά τεκμηριωμένες. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα τουρκικά πλοία έχουν αυξήσει τις δραστηριότητες εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων έρευνας των διεθνών ενεργειακών εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει ευπρόσδεκτα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους που εμπλέκονται στην παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε αλληλεγγύη με τους συμμάχους και τους φίλους μας στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιβάλουν αμέσως κυρώσεις σε αυτά τα ίδια άτομα.

Η Κύπρος δεν είναι ο μόνος εταίρος μας στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιμετωπίζει παραβιάσεις της κυριαρχίας της από την Τουρκία. Στον αέρα, τα τουρκικά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας σχεδόν κάθε μέρα, θέτοντας σε κίνδυνο Έλληνες πιλότους και πολίτες που ζουν εκεί. Μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου προτού αυτή η αμέλεια οδηγήσει σε απώλεια ζωής ή καταστροφή περιουσίας.

Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία υπογραμμίζουν την έλλειψη δέσμευσης του Προέδρου Ερντογάν στο κράτος δικαίου, την οποία η τουρκική κυβέρνηση απέδειξε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, καταδικάζοντας τον υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου Metin Topuz σε σχεδόν εννέα χρόνια φυλάκισης χωρίς αξιόπιστα στοιχεία για να υποστηρίξει τις κατηγορίες κατά αυτού. Η μεταχείριση της Τουρκίας για τον κ. Τοπούζ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή παραβίαση της δικαιοσύνης και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιτρέψουν αυτήν την μεταχείριση του προσωπικού της τοπικής πρεσβείας μας.

Ελπίζω ειλικρινά ότι στο μέλλον θα μπορούμε να βασιστούμε σε έναν δημοκρατικό, παραγωγικό εταίρο στην Τουρκία, ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πρέπει να τηρούμε τους δικούς μας νόμους για την επιδίωξη των συμφερόντων μας και να σταθούμε με τους συμμάχους μας ενάντια στην επιθετικότητα. Σας παροτρύνω να εφαρμόσετε πλήρως τις κατάλληλες κυρώσεις CAATSA και τα βασικά στοιχεία του νόμου για την ενέργεια και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, μια κρίσιμη σημαντική έκφραση δέσμευσης για τη σχέση μας με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σας παρακαλώ επίσης να προγραμματίσετε ξανά την αναβληθείσα επίσκεψή σας στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε περαιτέρω αυτούς τους στόχους.

Τέλος, καλώ και εσάς και τον Πρόεδρο Τραμπ να ενισχύσετε τις προσπάθειές σας για να υπερασπιστείτε το προσωπικό της τοπικής πρεσβείας μας, στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, από καταχρήσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα ο Metin Topuz και δύο άλλα μέλη του τοπικού προσωπικού της πρεσβείας μας στην Τουρκία.

Με εκτίμηση,
Ρόμπερτ Μενέντεζ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ: 200622230953_MENENDEZ letter to Pompeo re Turkish aggression

Ο Μπόλτον “έδωσε” στεγνά τον Τραμπ και τον Ερντογάν: Το αλισβερίσι δύο αυταρχικών ηγετών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: