Σταματήστε γεωτρήσεις όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου, το μήνυμα του Μπορέλ στον Ταγίπ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ Copyright: European Union




Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά τη Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε τα εξής:

“Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης την Κύπρο, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”.

Πρόσθεσε:

“Και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία. Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη το θεωρούν ακόμη και όσον αφορά τη διάτρηση συνεχίζει οι συνομιλίες δεν πρέπει να συνεχίζονται”.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε:

“Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, πιο κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας του Η Κύπρος και η Ελλάδα στα ύδατα που αμφισβητούνται”, καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ , ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε., είπε επίσης ότι:

«Οι στρατιωτικές δυνατότητες είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές αυτονομίες της Ευρώπης. Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη της οικονομικής κρίσης του 2008/9. Τότε, όλοι περικοπές  έγιναν χωρίς συντονισμό. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική αποδυνάμωση των στρατών μας. Αναμένω από τους αρχηγούς κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. να συντονιστούν καλύτερα και να ενεργούν πιο οργανωμένα, εάν οι στρατιωτικές περικοπές είναι αναπόφευκτες».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Τί απάντησε ο Τούρκος πρέσβης στο διάβημα της Ελλάδας: Θέατρο του παραλόγου η προτροπή για διάλογο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: