Είχαν “αγιοποιήσει” τον ισλαμο-εθνικιστή Ερντογάν οι πολιτικοί μας και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. EPA, TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στην Ελλάδα, ακόμα και στην Κύπρο, όπου η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα, θυμίζει στους ανθρώπους κάθε ώρα και στιγμή την 45χρονη τραγωδία του κυπριακού λαού, ο πολιτικός κόσμος υπερτίμησε τον Ταγίπ Ερντογάν, χαρίζοντας του τίτλους που είχαν μέσα τη λέξη …ειρήνη.

Είναι τραγικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών στις δύο χώρες, διέγνωσαν λάθος το σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας, προωθώντας -άθελα τους ίσως- την «ειρηνική» προσωπικότητα του Ερντογάν στους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου. Όσοι εκφράζαμε αμφιβολίες, λόγω της διαχρονικότητας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, λοιδορηθήκαμε…

Ήταν μία στιγμή που προσωπικά ένοιωσα ότι η παράκρουση έφτασε στο ζενίθ της, όταν ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Α. Παπανδρέου προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ο Ερντογάν ήθελε τη λύση του Κυπριακού και ότι την τορπίλισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα έπρεπε κάποια στιγμή να απολογηθούν, διότι κατηγόρησαν σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Και ομιλούμε για το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, το οποίο ευτυχώς απέρριψαν συντριπτικά οι Ελληνοκύπριοι, που έδειξαν πραγματική εθνική ευαισθησία που απουσίαζε από τους περισσότερους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Παπανδρέου, σε σοβαρές χώρες, δεν θα γίνονταν ποτέ πρόεδροι και πρωθυπουργοί, διότι βρέθηκαν προκλητικά απέναντι στους πολίτες, συνεργαζόμενοι με ξένες χώρες που απαιτούσαν να κλείσει το Κυπριακό, μέσω μίας πρότασης η οποία χάριζε το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Η προώθηση του Ερντογάν, λοιπόν, ως του «πρωθυπουργού της ειρήνης» οφείλεται και στους δικούς μας πρόθυμους. Ο κ. Αναστασιάδης είχε φτάσει μέχρι και το σαράι του, αλλά μέχρι τώρα δεν καταλάβαμε για ποιο λόγο έσπευσε τότε στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου βλέπει σήμερα να έχει απέναντι του τον πραγματικό Ερντογάν, τον Ερντογάν του πολέμου. Βεβαίως, ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν πάντα ο ίδιος. Κορόιδευε τους αφελείς από την Ελλάδα και την Κύπρο, που υμνούσαν τις ηγετικές του ικανότητες, πιστεύοντας ότι όσο ισχυροποιείται τόσο θα αυξάνονται οι ελπίδες για τη λύση του Κυπριακού και την «ειρηνική διευθέτηση» των διαφορών στο Αιγαίο.

Δεν πρόκειται για διαφορές φυσικά αλλά απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας, που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Όλα αποδείχθηκαν ουτοπία. Οι πολιτικοί και οι αναλυτές μας ζούσαν σε ένα φανταστικό κόσμο. Αυτό που επιθυμούσαν, να κλείσουν δηλαδή, τα θέματα του Κυπριακού και του Αιγαίου, και «ας χάναμε και κατιτίς», νόμιζαν πως ήταν η πραγματικότητα. Είχαν τυφλωθεί και δεν έβλεπαν πως ο Ερντογάν τα θέλει όλα. Και το πλέον υποτιμητικό ήταν και είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, λόγω αυτής της στάσης, ούτε τους υπολογίζει και φυσικά δεν τους εκτιμά.

  • Θα έλεγα ότι οι Τούρκοι άρχισαν να αλλάζουν λίγο γνώμη, μετά την αποτυχημένη τους επίθεση -μέσω «μεταναστών»- στον Έβρο, κάτι που δεν θα παραδεχθούν ποτέ φυσικά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του περασμένου Μαρτίου, που αναδείχθηκε στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ήταν η σύμπνοια της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου. Αλλά και η ευχάριστη έκπληξη του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νομίζω ότι αυτό που κατάλαβε γρήγορα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι ότι άλλο είναι οι επιθυμίες μας και άλλο η πραγματικότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ηγέτης. Ο κ. Μητσοτάκης προτιμά την ειρήνη. Ποιος θα διαφωνήσει μαζί του; Μόνο ψυχασθενείς επιλέγουν τον πόλεμο από την ειρήνη. Αλλά, όταν απειλείσαι και εκβιάζεσαι, κάνεις τα κουμάντα σου.

Τι θα κάνει η Γαλλία στη Λιβύη; Θα μπει στον πόλεμο με την Τουρκία; Οι Αμερικανοί και η επιχείρηση IRINI…

Μόλις εξελέγη επιδίωξε δύο συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, μία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και μία στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο. Προφανώς η δεύτερη συνάντηση χρειάστηκε για να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα από την πρώτη.

Ο Ερντογάν είναι πάντα χυδαία προκλητικός όταν συναντά ξένους ηγέτες, πόσο μάλλον τους Έλληνες πολιτικούς. Είναι και αδιάντροπος. Ποια είναι η επιλογή ενός Πρωθυπουργού όταν έχει συναντήσει αυτή τη συμπεριφορά; Όταν άκουσε τον Ερντογάν με τα αυτιά του;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επιδιώκει και τρίτη συνάντηση με την ελπίδα ότι θα βρει σημείο επαφής με τον προκλητικό παραβάτη; Ή προετοιμάζεται για να τον αντιμετωπίσει, καθώς καθημερινά διαπιστώνει ότι όλοι του οι σχεδιασμοί συγκλίνουν προς μια «πολεμική» πρόκληση. Διότι ακόμα και αν επιτεθεί μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι στο Αιγαίο ή τον Έβρο, δεν θα μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αφήσει αβοήθητη την Κύπρο αυτή τη φορά.

Η ιστορία διδάσκει και ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται μέχρι τώρα καλός μαθητής. Διότι όταν έγινε η επίθεση στον Έβρο αρκετοί και σοβαροί άνθρωποι θεώρησαν ότι θα υποχωρούσε και θα εισερχόταν σε διάλογο με τον Ερντογάν. Θα ήταν ότι χειρότερο μπορούσε να πράξει ένας Πρωθυπουργός.

  • Η νέα επίθεση, όποτε και αν εκδηλωθεί, όποια μορφή και να λάβει -διότι φαντάζομαι πως οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου- πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Και έφτασε και ο καιρός που οι φίλοι μας στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και αλλού, θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

Τα λόγια είναι καλά και όμορφα. Αλλά οι πολίτες κουράστηκαν να βλέπουν τον παραβατικό Ερντογάν, να κάνει ότι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή οι ηγέτες της Αμερικής και της Ρωσίας μοιράζονται μαζί του ένα περίεργο αυταρχισμό. Από ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο θα βγει χαμένη και η Αμερική, αλλά και η Αίγυπτος, και το Ισραήλ…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευθει την “ακυβερνησία” στην Αμερική: Όπως έκανε ο Ετσεβίτ το 1974…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: