Η Τουρκία και οι μονίμως «εξόριστοι» Τουρκοκύπριοι: Η συγκάλυψη από τον ΟΗΕ της κατοχικής δύναμης

File Photo: Το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. ΚΥΠΕ, O.ASIK




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία «παίζει» με τα οδοφράγματα, τα κρατά κλειστά ενώ τα Ηνωμένα Έθνη… αλληθωρίζουν για μια ακόμη φορά.

Υποτίθεται πως υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, για μερική άρση των περιορισμών για να μπορούν να διακινούνται, Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές( 1500 τον αριθμό), μαθητές, ασθενείς και να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι.

Τη συνεννόηση αυτή έχει, ωστόσο, «τουμπάρει» η Άγκυρα και η ψευδοκυβέρνηση, που έχουν αποφασίσει πως μόνο εργαζόμενοι θα μπορούν να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν( στα κατεχόμενα) πριν συμπληρωθούν 14 ημέρες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Τουρκοκύπριοι που πέρασαν και θα περάσουν στις ελεύθερες περιοχές θα πρέπει να διαμένουν κιόλας.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «ΓενίΝτουζέν» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών), περιέγραψε εικόνες από τη διέλευση από τα οδοφράγματα:

  • «Οι εργάτες μετέφεραν στα οχήματά τους βαλίτσες, τρόφιμα, κρεβάτια, παπλώματα και είδη κουζίνας. Στο οδόφραγμα τους περίμεναν οι εργοδότες τους, σημειώνει η εφημερίδα. Ο 50χρονος Τζεμίλ Πεχλιβάν ανέφερε στην εφημερίδα ότι εργάζεται στις οικοδομές στις ελεύθερες περιοχές εδώ και 17 χρόνια και ότι θα μείνει στο σπίτι του εργοδότη του αυτή την περίοδο. «Δεν μου άφησαν περιθώριο να περιμένω περισσότερο, μπορεί να χάσω την δουλειά μου», είπε.

Τόσο σέβονται τους ανθρώπους οι εγκάθετοι της Άγκυρας στα κατεχόμενα! Αλλά αυτό είναι ένα άλλο, μεγάλο, θέμα.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη, που εκδίδει ανακοινώσεις για να «κατακεραυνώνει» την Κυπριακή Δημοκρατία με το παραμικρό, συνεχίζει την τακτική του καλοπιάσματος της τουρκικής πλευράς, συγκαλύπτοντας κάθε παρελκυστική και ακραία ενέργεια της.

Τελευταία ευκαιρία για ανάσχεση τουρκικής προέλασης: Ενιαίο δόγμα πραγματικής αποτροπής, άστε φανφάρες και επικοινωνιακές φιέστες!

Για τη νέα διαχωριστική, διχοτομική ενέργεια της κατοχικής Τουρκίας, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί κράτησαν «ίσες αποστάσεις». Μια τακτική, που επί της ουσίας συγκαλύπτει τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε πως ο Διεθνής Οργανισμός ζητεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά αποσαφήνιση της κατάστασης σε σχέση με τα σημεία διέλευσης κατά μήκος της νεκρής ζώνης!

Τι αποσαφήνιση χρειάζονται στα Ηνωμένα Έθνη; Δεν είναι ξεκάθαρο τι κάνουν οι Τούρκοι; Ή δεν θέλουν οι αξιωματούχοι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα στενοχωρήσουν την τουρκική πλευρά; Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημειώνοντας πως υποστηρίζουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας, «ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη αναστάτωση που προκλήθηκε στον κόσμο και στις δυο πλευρές του νησιού». Και φθάνει στο διά ταύτα:

  • «Είναι επιτακτική ανάγκη οι πλευρές να συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης. Η Αποστολή (των ΗΕ) είναι έτοιμη να βοηθήσει τις δυο πλευρές στην πορεία προς τα μπρος».

Δηλαδή, η έκκληση γίνεται και προς τις δυο πλευρές καθώς με αυτό τον τρόπο αποδίδει ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους και δεν «αγγίζει» τη συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς. Γνωστή η πολιτική των Οηέδων.

Σε όλα αυτά πώς αντιδρά η Κυπριακή Δημοκρατία;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το “αλά τουρκ” διεθνές δίκαιο και η εκδοχή του «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας» για ένα διάλογο Αθήνας-Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: