Η Τουρκία αγνοεί και την Ουάσιγκτον και το Παρίσι: Η απειλή του Μπόλτον για Τραμπ-Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, Stefani Reynolds / POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Δεν έχουμε δει ακόμα, δια γυμνού οφθαλμού, την πολυαναμενόμενη ισχυρή παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο πιο υψηλό επίπεδο, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για να αποσύρει τα πολεμικά του σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτός εάν γίνονται παρεμβάσεις και δεν δημοσιοποιούνται, κάτι που είναι λογικό.

Πάντως, επειδή κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται αυτό που υποστηρίξαμε άπειρες φορές: ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν ακούει κανένα. Η όποια παρέμβαση πρέπει να είναι τόσο ισχυρή που θα τον συνεφέρει.

Άλλωστε, οι σύμμαχοι μας οι Αμερικανοί απέδειξαν με την υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον ότι μπορούν να βάλουν χαλινάρι στον Ερντογάν. Και να τον αναγκάσουν να γονατίσει. Δυστυχώς τώρα τους εκβιάζει με την υπόθεση του υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν …είδε. Δεν άκουσε τίποτα. Η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν ορθή και καλή, αλλά πάλι απουσιάζει το μαστίγιο…

Και για να είμαι δίκαιος και να μην τα βάζουμε πάντα και μόνο με τους Αμερικανούς. Δεν βλέπουμε παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ, όπως έχει υποχρέωση, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επίσης υποχρέωση, ούτε από τη Μόσχα, που βεβαίως δεν έχει υποχρέωση διότι η Ελλάδα δεν διατηρεί συμμαχική σχέση με τη Ρωσία.

  • Ο κ. Πούτιν, όμως, επηρεάζει τον Ερντογάν, ίσως και περισσότερο απ’ ότι τον επηρεάζει ο κ. Τραμπ. Ως εκπρόσωπος του «ορθόδοξου γένους», θα μπορούσε να παρέμβει. Αλλά γιατί να το πράξει και να σώσει το ΝΑΤΟ, αφού το ίδιο παίζει τον γνωστό βρώμικο ρόλο: Τα πάντα για την Τουρκία…

Η γαλλική κυβέρνηση είναι η μόνη που φωνάζει και αναμένεται να δράσει σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι της στιγμής ο Ερντογάν την αγνοεί και την καθυβρίζει…

Αυτό που βλέπουμε από την πλευρά της Αμερικής είναι μία κινητικότητα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στέλνουν καθημερινά μηνύματα προς την Τουρκία, αλλά φοβάμαι ότι δεν δίνεται καμία σημασία στο περιεχόμενο τους.

Η αμερικανική θέση για το θέμα του παράνομου μνημονίου της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι καθαρή. Το χαρακτηρίζουν προκλητική ενέργεια και όχι μόνο. Και είναι υποστηρικτική προς την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί φέρονται να πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, διότι όπως είπε και ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ μόνο η Μόσχα εξυπηρετείται από αυτόν τον πόλεμο, καθώς θα διαλυθεί εντελώς η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η θέση αυτή μπορεί να αναλυθεί με διάφορους τρόπους.

Η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευθει την “ακυβερνησία” στην Αμερική: Όπως έκανε ο Ετσεβίτ το 1974…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από κοινού παρέμβαση προς τον Ερντογάν, αλλά δεν γνωρίζουμε αν το αίτημα θα γίνει δεκτό ή αν ο κ. Πομπέο θα συνεχίσει μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο και δεν κατέληξε πουθενά. Και το λέω αυτό εκ του αποτελέσματος. Η Τουρκία έγινε ακόμα πιο επιθετική, και έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τις συμβουλές του Αμερικανού υπουργού.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν, όταν μίλησαν και για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Φαίνεται ότι δεν ήταν μία καλή συζήτηση. Αλλά ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

  • Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ο κ. Τραμπ επιχείρησε να σταματήσει την έκδοση μέσω δικαστηρίου.

Όπως έχουμε γράψει, ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τον κ. Μπόλτον να αφαιρέσει πολλές σελίδες, που αναφέρονται και στη σχέση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν και τον πρόεδρο της Κίνας, και αυτός αρνήθηκε. Έτσι, στις 23 Ιουνίου, εάν δεν αφαιρεθούν ή δεν αλλάξουν σημεία του βιβλίου, πιθανότατα θα γνωρίζουμε γιατί ο κ. Τραμπ εκτελεί ότι απαιτεί ο Ερντογάν.

Η υπόθεση του βιβλίου αυτού, απασχολεί τον Αμερικανό πρόεδρο μέρα και νύχτα. Ο κ. Μπόλτον γνωρίζει τα πάντα για τις σχέσεις του κ. Τραμπ με όλα τα συμφέροντα, ντόπια και ξένα. Έχει και ένα λόγο παραπάνω να κυνηγήσει τον Ερντογάν. Η απόλυση του από τον Λευκό Οίκο μπορεί να οφείλεται στην αφόρητη πίεση του Τούρκου προέδρου, επειδή ο κ. Μπόλτον τον θεωρούσε απειλή για τη Δύση και λόγω της στενής του σχέσης με το Ισραήλ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου…

Ας ελπίσουμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα καλύψουν ακόμα μία φορά τον κ. Ερντογάν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Λίγο μετά τη συγγραφή του παραπάνω κειμένου, πληροφορηθήκαμε από διαρροές τι περιέχει το βιβλίο για την Τουρκία. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είχαν “αγιοποιήσει” τον ισλαμο-εθνικιστή Ερντογάν οι πολιτικοί μας και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: