Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης δεν θα συμβεί μέσα σε μία ημέρα δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος

File photo:Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσιάζει σε χάρτη την Κοιλάδα του Ιορδάνη καθώς ανακοινώνει την πρόθεσή του να προσαρτήσει εδάφη της Δυτικής Όχθης. EPA, ABIR SULTAN




Ένας Ισραηλινός υπουργός υποβάθμισε σήμερα την πιθανότητα να προχωρήσει η κυβέρνησή σε σημαντικές κινήσεις προκειμένου να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την 1η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαβούλευση για το θέμα αυτό.

Ο Ζιβ Έλκιν, που είναι μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι το Ισραήλ ακόμη δεν έχει λάβει το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον ώστε να ξεκινήσει να επεκτείνει την κυριαρχία του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Σε μια ομιλία του ο Νετανιάχου είπε ότι συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Φρίντμαν και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Έιβι Μπέρκοβιτς για να συζητήσουν «το ζήτημα της κυριαρχίας», προσθέτοντας: «Το επεξεργαζόμαστε αυτές τις ημέρες και θα συνεχίσουμε να το δουλεύουμε και τις επόμενες».

Η παλαιστινιακή ηγεσία, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι αραβικές χώρες καταγγέλλουν την επιδιωκόμενη προσάρτηση των εδαφών που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

«Όποιος φιλοτέχνησε μια εικόνα κατά την οποία όλα θα συμβούν μέσα σε μία ημέρα, την 1η Ιουλίου, το έκανε με δική του ευθύνη», σχολίασε ο Έλκιν, που είναι υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Στρατού, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αύριο Τετάρτη. «Από αύριο, αρχίζει να τρέχει ο χρόνος», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Φρίντμαν και ο Μπέρκοβιτς βρίσκονται στο Ισραήλ στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να επιτευχθεί ομοφωνία εντός της ισραηλινής κυβέρνησης για την προσάρτηση αυτήν, η οποία περιλαμβάνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νετανιάχου και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, διαφωνούν για το θέμα της προσάρτησης, την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

 

Σύνοδος κορυφής αύριο για την Συρία με συμμετοχή Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: