Ο Ζοζέπ Μπορέλ μαζί με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια στον Έβρο. Photo via Twitter, Nikos Dendias @NikosDendias
Η επίσκεψη του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι προάγγελος ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για εκτόνωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα.
Αυτή, ωστόσο, η πρωτοβουλία για να εκδηλωθεί θα εξαρτηθεί από δυο βασικούς παράγοντες:
Γιατί σε αυτή την περίπτωση προφανώς και θα υπάρξει ένα πάρε-δώσε, ώστε να «σωθεί» η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είναι σαφές πως για να υπάρξει πρωτοβουλία της Ε.Ε., στην οποία θα μπορούν να συναινέσουν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στο θέμα των προκλήσεων και των απαράδεκτων, παράλογων αξιώσεων της κατοχικής Τουρκίας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν χθες στην Ελλάδα (μετέβη και τον Έβρο) και σήμερα θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συνεχίσει τις συζητήσεις. Η παρουσία του αξιωματούχου της Ένωσης σαφώς και δείχνει τον ενδιαφέρον και εκφράζει, όπως ανέφερε και από τον Έβρο, την αλληλεγγύη προς δυο κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μια αλληλεγγύη, η οποία είναι φραστική και μέχρι σήμερα μη αποτελεσματική.
Τι θα μπορούσε να κάνει η Ε.Ε.; Να υιοθετήσει κυρώσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην κατοχική Τουρκία, ώστε να εγκαταλείψει τις προκλήσεις, την επεκτατική της πολιτική και να προσέλθει σε ένα διάλογο. Σε ένα διάλογο, που δεν θα είναι κομμένος ραμμένος στα μέτρα της και στην ατζέντα να βρίσκονται μόνο οι αξιώσεις της. Ο κ. Μπορέλ, πάντως, συνέδεσε τα όσα διαδραματίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και έκανε λόγο για επιδείνωση.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κατ’ επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Είναι σαφές πως επιβάλλεται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διαθέτει πολλά εργαλεία άσκησης πίεσης προς την Τουρκία. Το ζητούμενο είναι να θέλει να τα αξιοποιήσει. Προφανώς και υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούν όλοι πως πρέπει να μπει φρένο στην επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας. Γιατί αυτό αφορά όλα τα κράτη και είναι προς το συμφέρον τους να σταματήσουν τους παραλογισμούς της Άγκυρας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τουρκικά F-16 πέταξαν χθες δύο φορές πάνω από τη Χίο αλλά και από τις Οινούσσες. Αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο, χθες όμως μπορούν οι υπερπτήσεις να ήταν και μήνυμα προς τον κ. Μπορέλ.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ
Οι Κύπριοι μετανάστες των πέτρινων χρόνων και οι νεοκύπριοι απέναντι στους μετανάστες…