Η νέα σύγκρουση του Ερντογάν και του Τραμπ με τον γερουσιαστή Μενέντεζ θα γίνει για τις κυρώσεις και τους S-400

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη. Photo via Senator Bob Menendez Office




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Για όσους εξ ημών γνωρίζουμε τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, δεν αποτελούν ποτέ έκπληξη οι όποιες ενέργειες αναλαμβάνει, μόνος του ή με συναδέλφους του:

Για να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την παραβατικότητα της Τουρκίας σε ότι αφορά την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, τους Κούρδους και άλλα θέματα που μας ενδιαφέρουν,

Αλλά πρωτίστως για να εγκαλέσει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τη φιλοτουρκική πολιτική της.

Είναι ένας νομοθέτης με ισχυρές απόψεις, που υποστηρίζει με πάθος τις θέσεις του, είτε αφορούν τα δικά μας εθνικά θέματα, είτε την Αρμενική Γενοκτονία, είτε την Κούβα (γενέτειρα των γονέων του), το Ισραήλ, το Ιράν ή τη Συρία. Ο γερουσιαστής είναι ένας εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Μόσχα, αλλά και η Κίνα, τον έχουν τοποθετήσει στον κατάλογο των εχθρών τους.

  • Αλλά, αυτός που κυριολεκτικά τον μισεί, περισσότερο από κάθε άλλο αυταρχικό ηγέτη είναι ο Ταγίπ Ερντογάν. Στην Αμερική, ο πρόεδρος της Τουρκίας και οι υποτακτικοί του, τον βρίσκουν συνέχεια απέναντί τους.

Οι Τούρκοι ήταν ανάμεσα σε αυτούς που ενοχλούνται από τις θέσεις του γερουσιαστή και προσπάθησαν να του κάνουν κακό διασπείροντας ψεύτικες κατηγορίες. Αθωώθηκε πανηγυρικά και τώρα είναι ένας εκ των πλέον σημαντικών παραγόντων στην Ουάσιγκτον.

Φαίνεται πλέον ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία θα γίνει η μεγάλη σύγκρουση για να τιμωρηθεί η Τουρκία, και για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, και για την συστηματική εκστρατεία εξόντωσης των Κούρδων, αλλά και για τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο γερουσιαστής είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αμερική. Και είναι αποτελεσματικός υποστηρικτής, δεν είναι σαν άλλους που περιορίζονται μόνο στα λόγια. Ως γνωστό, έχει αποτρέψει δυσάρεστα γεγονότα για τις δύο χώρες.

Μελετώντας την επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο καθένας εύκολα καταλαβαίνει ότι τα βασικά μηνύματα του γερουσιαστή, είναι δύο:

Καταπέλτης ο γερουσιαστής Μενέντεζ: Τιμωρείστε επιτέλους την Τουρκία, γράφει στον υπουργό Πομπέο

  • Πρέπει, αναφέρει ο κ. Μενέντεζ, η Αμερική να σταματήσει τον Ερντογάν, διότι αν δεν τον σταματήσει θα συμβεί το «ατύχημα», με ευθύνη βέβαια της Τουρκίας, στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.
  • Το δεύτερο μήνυμα αφορά τον σεβασμό των αμερικανικών νόμων στο μείζον θέμα για το Κογκρέσο, της αγοράς, δηλαδή, του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Ο κ. Μενέντεζ αποδεικνύει ότι παραβιάζονται οι νόμοι των Ηνωμένων Πολιτειών από την τουρκική κυβέρνηση. Και με την αγορά των S-400 αλλά και με την πληρωμή δύο και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία για αγορά στρατιωτικού υλικού, πράξεις που τιμωρούνται από τον σχετικό αμερικανικό νόμο, τον γνωστό ως CAATSA.

Ο γερουσιαστής, μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του Τζιμ Ρίτς, έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Γερουσία για κυρώσεις στην Τουρκία. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Όμως, ο επικεφαλής της Γερουσίας, υπέκυψε στις πιέσεις του προέδρου Τραμπ και δεν επέτρεψε ακόμα ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου, που υποστηρίζεται και από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους. Ο κ. Μενέντεζ είναι βέβαιος ότι όταν το σχέδιο νόμου φτάσει στην Ολομέλεια, η Τουρκία και ο κ. Τραμπ θα ηττηθούν κατά κράτος.

Θυμίζω ότι παρόμοιο σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε στην αμερικανική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία. Σχεδόν μαζικά οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εγκατέλειψαν τον κ. Τραμπ. Υποστηρίζουν τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Την προσπάθεια αυτή του κ. Μενέντεζ αναμένεται να υποστηρίξουν και άλλοι συνάδελφοι του, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα. Και αγαπητός είναι και πάνω απ’ όλα πειστικός στα επιχειρήματά του.

Η νέα προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ξεκινά μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον για τις ανάρμοστες σχέσεις του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

  • Οι Αμερικανοί νομοθέτες στέκουν στο σημείο για τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του προέδρου Τραμπ με την Τουρκία. Όσοι διάβασαν το βιβλίο είναι βέβαιοι ότι δεν είναι φυσιολογική ενέργεια η βοήθεια που προσφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογό του, και με δεδομένο ότι η Τουρκία επέλεξε τη Ρωσία αντί της Αμερικής. Ο Ερντογάν εξυπηρετεί κανονικά και χωρίς ντροπή τα ρωσικά συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της.

Ο γερουσιαστής κάνει και μία αναφορά στη σχέση των δύο ηγετών. Χρησιμοποιεί τη λέξη έλξη για να περιγράψει τη σχέση του κ. Τραμπ και του κ. Ερντογάν…

Θέλει προφανώς να δείξει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έλκεται από αυταρχικούς ηγέτες, όπως οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και άλλων χωρών, που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Μπόλτον “έδωσε” στεγνά τον Τραμπ και τον Ερντογάν: Το αλισβερίσι δύο αυταρχικών ηγετών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: