Η Μέρκελ δεν “βλέπει” συμφωνία στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό: Επιχειρηματίες φοβούνται κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την άφιξη της στο Ράιχσταγκ. 16 Ιουνίου 2020. EPA, OMER MESSINGER




Η Μέρκελ αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ένωσης και το πακέτο ανάκαμψης, σύμφωνα με το dpa.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που ενδέχεται να πληγούν από τυχόν αμερικανικές κυρώσεις λόγω συμμετοχής τους στο Νοrth Stream 2 ζητούν Ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της Παρασκευής, που θα αφορά στην οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορονοϊού και στον προϋπολογισμό της Ε.Ε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), με την Γερμανίδα καγκελάριο να εφιστά την προσοχή για ένα ενδεχόμενο μοιραίο μήνυμα αδυναμίας δράσης της Ευρώπης.

Λίγο πριν από τη σημαντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με το χρηματοδοτικό πακέτο ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του κορονοϊού, δεν διαφαίνεται συμβιβασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η Μέρκελ δήλωσε σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), ότι «δεν αναμένει την Παρασκευή συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης. Ελπίζει, όμως ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι επίσης σαφές, εάν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τότε οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά».

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης, σύμφωνα πάντα με το dpa, ότι η Mέρκελ πρόσθεσε πως η συμφωνία «Θα ήταν επιθυμητή. Εάν η Ευρώπη βρεθεί χωρίς προϋπολογισμό για το 2021 και χωρίς πακέτο οικονομικής ανάπτυξης, αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα της αδυναμίας δράσης. Και αυτό όλοι θέλουμε να το αποφύγουμε».

Η καγκελάριος φέρεται επίσης να είπε ότι «η τέχνη θα είναι να συνθέσει κανείς τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές μαζί με τοΤαμείο ανάκαμψης. Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων έχει γίνει πιο περίπλοκη, αλλά ίσως και γι αυτό ευκολότερη», ενώ πρόσθεσε πως «όσοι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένοι με τον προϋπολογισμό μπορεί να εκτιμήσουν περισσότερο το Ταμείο ανάκαμψης – και το αντίστροφο».

Η Μέρκελ θα κάνει την Πέμπτη δηλώσεις στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο σχετικά με τη προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και τους στόχους της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία αναλαμβάνει η Γερμανία από 1ης Ιουλίου.

Φόβοι Γερμανών επιχειρηματιών για τυχόν αμερικανικές κυρώσεις λόγω συμμετοχής τους στο Νοrth Stream 2

Γερμανικές επιχειρήσεις ζητούν την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν πληγούν από τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω της συμμετοχής τους στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νοrth Stream 2.

«Θα υποστηρίζαμε ένα ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης. Αν τώρα στηρίζονται πολλές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο να υποστηριχτούν και επιχειρήσεις που θα βρίσκονται εν ανάγκη, διότι στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας North Stream 2, συμμετέχουν γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για κάτι και επειδή έδειξαν εμπιστοσύνη στην (υφιστάμενη) ασφάλεια δικαίου. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα καλό αμυντικό μέτρο, χάρη στο οποίο θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί ότι τέτοιες ενέργειες (οι κυρώσεις) δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας», δήλωσε στο Βερολίνο ο Μίχαελ Χάρμς, διευθύνων σύμβουλος της «Ανατολικής Επιτροπής- Ένωσης Ανατολικής Ευρώπης της γερμανικής οικονομίας» (OAOEV), στην οποία συμμετέχουν πλείστες μεγάλες επιχειρήσεις από την Γερμανία, χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης, του Ν. Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.

Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ Τεντ Κρουζ (Ρεπουμπλικανός) και Τζιν Σαχίν (Δημοκρατική) υπέβαλαν πρόσφατα νομοσχέδιο στην Ουάσινγκτον για να αποτρέψουν το έργο της ολοκλήρωσης του αγωγού της Βαλτικής απειλώντας με κυρώσεις όλες τις εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονται στην κατασκευή του. Οι κυρώσεις θα αφορούν επίσης σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ή που ασφαλίζουν ή αντασφαλίζουν τον αγωγό North Stream 2. Τα περιουσιακά στοιχεία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να δεσμευθούν / παγώσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιστήσει την προσοχή στην Ευρώπη ότι θα εξαρτάται πάρα πολύ από τη Ρωσία, κάτι το οποίο η γερμανική κυβέρνηση και η «Ανατολική Επιτροπή» απορρίπτουν. Εκτός τούτου, οι εταιρείες φυσικού αερίου των ΗΠΑ θέλουν επίσης να πουλήσουν το δικό τους υγροποιημενο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom βρίσκεται πίσω από το έργο της κατασκευής του αγωγού της Βαλτικής Nord / North Stream 2, το οποίο πρόκειται να χρηματοδοτήσει κατά το ήμισυ. Το προβλεπόμενο συνολικό κόστος του αγωγού ανέρχεται σε 9,5 δισεκατομμυρία ευρώ. Το υπόλοιπο μισό χρηματοδοτούν πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας: η Wintershall Dea, η OMV καθώς και Uniper, η Royal Dutch Shell και η Engie.

Με πληροφορίες dpa,de.reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Ερντογάν και η Μέρκελ τα είπαν για την Αν. Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη γερμανική απαγόρευση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: