Η κράτησή μου μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον, λέει ο Osman Kavala: Προσωπικός όμηρος του Ερντογάν

Ο Τούρκος φυλακισμένος επιχειρηματίας, Οσμάν Καβάλα. Φωτογραφία via Twitter, @FreeOsmanKavala




Η συνέντευξη του Osman Kavala, στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde στην Κωνσταντινούπολη, Marie Jégo, είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας, φυλακισμένος χωρίς πραγματικά θεμελιωμένες κατηγορίες, από τις 18 Οκτωβρίου 2017, αναφέρεται στις κατηγορίες για τη σύλληψή του, περιγράφει τις συνθήκες κράτησης του και υποστηρίζει, ότι η υπόθεσή του αμαυρώνει την εικόνα της δικαιοσύνης στη χώρα του.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Osman Kavala, είναι μια «σεβαστή φυσιογνωμία» στον κόσμο του πολιτισμού στην Τουρκία και πέραν αυτής και σε μεγάλο βαθμό χάρη στο Ίδρυμα του, κατέστη δυνατόν στο παρελθόν, να συζητηθεί δημόσια η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, το κουρδικό ζήτημα ή τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ (LGBT).

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι σε αυτές τις σπάνιες ελευθερίες στην Τουρκία δόθηκε τέλος, με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, που χρησίμευσε ως πρόσχημα για μια τεράστια εκκαθάριση διανοούμενων, δικαστών, ακαδημαϊκών, ενώ τονίζεται, ότι η απαλλαγή του ήταν τόσο δυσάρεστη σε υψηλά επίπεδα, που διώχθηκαν οι τρεις δικαστές που τον είχαν αθωώσει. Κατά την δ/φο, ένας τρόπος να υπενθυμισθεί σε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, ότι είναι μόνο παιχνίδι στα χέρια της εξουσίας.

Ο ίδιος αναφέρει, ότι ενόψει των εκλογών σε τρία χρόνια, οι αρχές επιδιώκουν κυρίως να επιβάλουν κατηγορίες, προσθέτοντας, ότι οι διαδηλωτές του Γκεζί και το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP έχουν χαρακτηριστεί ως πραξικοπηματίες, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων.

«Πιστεύω, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει να αποδυναμωθεί αυτό το αφήγημα, από το γεγονός, ότι τα δικαστήρια δεν μπορούν να βρουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για να το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με αυτόν, οι δικαστές που αποφάσισαν την απαλλαγή μου δεν έκαναν τη δουλειά τους σωστά!», αναφέρει ο Κavala. Κατά τον ίδιον, είναι πιθανό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πιστεύει, ότι αυτή απόφαση του ΕΔΑΔ – ζητά την αποφυλάκισή του – είναι μια εχθρική χειρονομία κατά της κυβέρνησής του.

«Πιστεύω, ότι η ίδια η κυβέρνηση κατανοεί, ότι η συνέχιση της κράτησής μου, με μια σειρά από παράλογες κατηγορίες, αμαυρώνει την εικόνα της δικαιοσύνης. Η ανοχή, ακόμη και η ενθάρρυνση για τέτοιες πρακτικές, αποδυναμώνει την δέσμευση των δικαστών στις καθολικές αρχές του δικαίου και των ηθικών αξιών.

Λόγω αυτής της ενθάρρυνσης, οι δικαστές πιστεύουν, ότι έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση αιτιολόγησης των αποφάσεών τους με ορθολογικά επιχειρήματα, καθώς, στην πραγματικότητα, οι νόμοι ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με μια έννοια της δικαιοσύνης, που καθοδηγείται από πολιτικές προτεραιότητες, και δεν σχετίζονται με τα πρότυπα που ορίζονται στο Σύνταγμά μας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όσοι ακολουθούν τέτοιες πρακτικές θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι είναι νόμιμοι», τονίζει ο Osman Kavala

Ως προς το επανειλημμένο αίτημα του ΕΔΑΔ για την απελευθέρωση του και για το κατά πόσον η Τουρκία, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα μπορεί για πολύ να αγνοεί τις αποφάσεις των δικαστών του Στρασβούργου, απαντά:

«Αν καταλαβαίνω σωστά, η στρατηγική που ακολουθείται απέναντί μου, είναι η μη άμεση αμφισβήτηση της απόφαση της ΕΣΑΔ. Επινοώντας νέες κατηγορίες, οι αρχές υπονοούν, ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της απόφασης των δικαστών του Στρασβούργου και την αντικρούουν.

Αυτή η στρατηγική μοιάζει με τις προσπάθειες δικηγόρων μεγάλων εμπορικών εταιρειών, οι οποίοι χρησιμοποιούν και κάνουν κατάχρηση νομικών κενών, για να αποφύγουν ορισμένες κυρώσεις ή υποχρεώσεις. Δεν περιμένω να καταδικαστώ με βαριές ποινές στο τέλος αυτής της νομικής χειραγώγησης.

Ωστόσο, η κράτησή μου, σε αντίθεση με το νόμο, μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Παρόμοια κατάσταση συνέβη και στο Αζερμπαϊτζάν, όπου ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ilgar Mammadov αθωώθηκε, αλλά παρέμεινε στη φυλακή για τέσσερα χρόνια, παρά τις αποφάσεις της ΕΔΑΔ»

ΠΗΓΗ: Osman Kavala: « Ma détention peut être prolongée indéfiniment»

Ισχυρό ράπισμα Μπορέλ στον Ερντογάν: Σταματήστε γεωτρήσεις όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: