Η Κύπρος έχει τα πιο καθαρά νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Κομισιόν

File Photo: Παραλία στην Κύπρο. ΚΥΠΕ




Από τις 22.295 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη το 2019, το 84,6% ήταν άριστης ποιότητας και σε πέντε χώρες, το 95% ή περισσότερο, των υδάτων κολύμβησης ήταν άριστης ποιότητας: Κύπρος (99,1%), Αυστρία, Μάλτα, Ελλάδα (95,7%) και Κροατία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, στην Ελλάδα, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, όλοι οι αξιολογημένοι χώροι κολύμβησης είχαν τουλάχιστον επαρκή ποιότητα το 2019.

Κατά την κολυμβητική περίοδο 2019, αυτό το ελάχιστο πρότυπο ποιότητας πληρούσε το 95,0% όλων των τοποθεσιών των υδάτων κολύμβησης της ΕΕ, με μικρή πτώση σε σύγκριση με το 2018 (95,4%). Ωστόσο, αυτή η πτώση μπορεί να εξηγηθεί από το άνοιγμα νέων τοποθεσιών υδάτων κολύμβησης που δεν μπορούν να ταξινομηθούν ακόμη, αναφέρει η Κομισιόν.

  • Το μερίδιο των εξαιρετικών υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ άλλαξε ελαφρώς από το 2013, από 85,2% σε 87,4% για τα παράκτια ύδατα κολύμβησης και από 76,5% σε 79,1% για τα εσωτερικά ύδατα κολύμβησης. Η ποιότητα των παράκτιων περιοχών ήταν γενικά καλύτερη από εκείνη των εσωτερικών περιοχών λόγω της καλύτερης ικανότητας αυτοκαθαρισμού των παράκτιων περιοχών.

Επιπλέον το 2019, 294 ή 1,3% των περιοχών των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ ήταν κακής ποιότητας. Ενώ το μερίδιο των περιοχών κακής ποιότητας μειώθηκε ελαφρά από το 2013, τα προβλήματα παραμένουν στα ύδατα κολύμβησης κακής ποιότητας ή στα ύδατα κολύμβησης που συχνά επηρεάζονται από τη βραχυπρόθεσμη ρύπανση.

Σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, το 3% ή περισσότερο των υδάτων κολύμβησης ήταν κακής ποιότητας: Αλβανία (5,9%), Εσθονία (5,6%), Ουγγαρία (3,9%), Ιρλανδία (3,4%), Κάτω Χώρες (3,3%) και Σλοβακία (3,1%).

  • Σύμφωνα με την οδηγία για τα ύδατα κολύμβησης, το μπάνιο πρέπει να απαγορεύεται οριστικά ή να υπάρχει μόνιμη συμβουλή κατά της κολύμβησης σε τοποθεσίες υδάτων κολύμβησης που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπαρκείς για πέντε συνεχόμενα χρόνια ή περισσότερο. Το 2019, αυτό ίσχυε για 55 περιοχές κολύμβησης: 36 στην Ιταλία, οκτώ στην Ισπανία, τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο στη Γαλλία και από μια στην Τσεχία, τη Δανία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία αντίστοιχα.

Το 2018, 289 περιοχές υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ ήταν κακής ποιότητας, ενώ 190 από αυτά τα ύδατα κολύμβησης παρέμειναν σε ανεπαρκή κατάσταση και το 2019. Από τους 99 εναπομείναντες χώρους κολύμβησης, 61 βελτίωσαν την ποιότητα των υδάτων τους σε τουλάχιστον επαρκή κατάσταση μεταξύ 2018 και 2019, ενώ οι υπόλοιπες 38 περιοχές κολύμβησης είτε εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα παρακολούθησης είτε δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν λόγω μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης ή την έλλειψη επαρκούς αριθμού δειγμάτων.

  • Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΧ) και την Κομισιόν. Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, μετά από μήνες κλειδώματος, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία, η Κομσιιόν παρουσίασε στις 13 Μαΐου δέσμη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων.

Παράλληλα με τη φετινή έκθεση, ο ΕΟΠ κυκλοφόρησε επίσης έναν ενημερωμένο διαδραστικό χάρτη που δείχνει την απόδοση κάθε περιοχής κολύμβησης. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες ενημερωμένες αναφορές χωρών, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης.

Την άμεση σχέση της ποιότητας νερών κολύμβησης με τον τουρισμό επισήμαινε ο Υπουργός Περιβάλλοντος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής σε δήλωση του για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των νερών κολύμβησης για το 2019 με βάση την οποία η Κύπρος διαθέτει τα καλύτερα, τα πιο ποιοτικά νερά κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη επισήμαινε την άμεση συσχέτιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης με τον τουρισμό.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καδής τόνισε περαιτέρω ότι τα άριστα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για την υγεία των λουομένων και το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της Κύπρου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα της θάλασσας μας και την τουριστική δραστηριότητα.

Σημείωσε ακολούθως ότι η φετινή πρωτιά της Κύπρου δεν είναι τυχαία, αφού από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος συνεχίζει να συμμορφώνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας σχετικά με την διαχείριση της ποιότητας των νερών κολύμβησης, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτή και παρακολουθεί ανελλιπώς την ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος συνεχίζοντας παρατήρησε πως με βάση την ανακοίνωση η Κύπρος είναι πλήρως συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της Οδηγίας για την Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα νερά κολύμβησης της Κύπρου αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικής ποιότητας με ποσοστό συμμόρφωσης 99,1%, τοποθετώντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης, προσθέτοντας ότι στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστρία, με 98,5%, στην τρίτη θέση η Μάλτα, με 97,7%, και μετά η Ελλάδα, με 95,7%.

Διευκρίνισε επίσης ότι για την κολυμβητική περίοδο του 2019, δηλαδή από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019, έτυχαν παρακολούθησης 112 περιοχές νερών κολύμβησης σε όλη την παράκτια ζώνη της Ελεύθερης Κύπρου σε μηνιαία τουλάχιστον βάση, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια δειγματοληψία πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Είπε τέλος ότι η συνεχιζόμενη επιτυχία και πρωτιά που τιμά την Κύπρο, οφείλεται στη συνεχή επαγρύπνηση και στην άψογη συνεργασία του Τμήματος Περιβάλλοντος, που έχει τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της Οδηγίας, με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με πληροφορίες από philenews / ΚΥΠΕ

Δημοσιογράφος της Daily Mail υμνεί την Πάφο: Το τέλειο μέρος για αιώνια ζωή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: