Η θέση της ιστοσελίδας μας για το θέμα της διαφήμισης: Και η διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ για το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ…

Στιγμιότυπο από το επίμαχο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, απέστειλε επιστολή στο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, διαμαρτυρόμενο για video, το οποίο -όπως αναφέρει- διασύρει τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Το βίντεο, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, δόθηκε στη δημοσιότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση και αφορά τη γνωστή υπόθεση της διαφήμισης για την πρόληψη από τον κορωναϊό, με την έκκληση να μείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους.

Ως γνωστό, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης, να θέσει σε καραντίνα τη χώρα, βοήθησε να σωθούν πολλοί συμπολίτες μας και αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο. Ανεξάρτητα απο την κυβέρνηση που πήρε την απόφαση, πιστεύουμε ότι ήταν μία σωστή απόφαση.

Ο κορωναϊός δεν είναι “fake news”, όπως πιστεύουν οι όπου γης ψεκασμένοι. Είναι μία μεγάλη απειλή για τον πλανήτη.  Όσοι ζούμε στην Αμερική, βιώνουμε ακόμα της συνέπειες της πανδημίας. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η διαφήμιση δόθηκε από την κυβέρνηση σε εκατοντάδες ιστοσελίδες και Blogs, αλλά αποκλείστηκαν μερικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που η κυβέρνηση θεωρεί ότι υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ, όπως και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

Η επιστολή της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

«Κύριε Σκουρλέτη,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηλιτεύει τον απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου μέσω του προκλητικού video που δημοσιεύσατε στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Η ΕΣΗΕΑ διαχρονικά και σταθερά ζητεί διαφάνεια και ισοτιμία σε οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ.

Σας υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι με επιστολή μας μέσα στον Μάιο σας απευθύναμε, όπως και σε όλα τα κόμματα, πρόσκληση για συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και τα κριτήρια που θα τη διέπουν.

Δυστυχώς, δεν ανταποκριθήκατε. Αντίθετα, επιλέγετε να επιτίθεστε στο σύνολο των δημοσιογράφων που στην πλειονότητά τους εργάζονται -όσοι έχουν ακόμη δουλειά- κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες.

Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος – Ο Γενικός Γραμματέας»

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Το θέμα έχει λάβει πλέον μεγάλες διαστάσεις, επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των ιστοσελίδων και των blogs, που έλαβαν τη διαφήμιση. Απ’ ότι μου λένε τα ίδια έκαναν και προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά αυτό -αν ισχύει- δεν είναι δικαιολογία.

Σε ότι αφορά εμάς: Αρχικά, η ιστοσελίδα μας δεν είχε συμπεριληφθεί στη διαφημιστική καμπάνια, αλλά στη συνέχεια, μετά από μία εβδομάδα περίπου, επικοινώνησε με το εμπορικό τμήμα η διαφημιστική που ανέλαβε την εκστρατεία πληροφόρησης των πολιτών και έδωσε τη διαφήμιση, την οποία είχαμε αποφασίσει να δημοσιεύουμε έτσι κι αλλιώς.

Από το 2013 που δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα μας, ήταν η πρώτη φορά που λάμβανε “εντολή δημοσίευσης κρατικής διαφήμισης”. Γενικά, προτιμούμε τη συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία της Google και ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας.

Πριν δοθεί η διαφήμιση, από τις αρχές Μαρτίου ακόμα, η ιστοσελίδα μας είχε ξεκινήσει να δημοσιεύει όλες τις ανακοινώσεις με τις οποίες ενημερωνόταν το ελληνικό κοινό για τις συνέπειες του ιού και την ανάγκη να παραμείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, επειδή ήταν δημοσιογραφική υποχρέωσή μας. Επίσης δημοσιεύσαμε πολλά κείμενα από διεθνή πρακτορεία και εφημερίδες, πάντα με αναφορά στην πηγή, για τον ιό και τις συνέπειές του.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν τη διαφήμιση. Δεν έκαναν και κανένα έγκλημα επειδή δέχθηκαν τη διαφήμιση. Το πρόβλημα έγκειται στον αποκλεισμό κάποιων μέσων και στην παραχώρηση της διαφήμισης σε μερικές ανύπαρκτες ιστοσελίδες. Θεωρούμε ότι ήταν λάθος, διότι το θέμα αφορούσε “εθνική υπόθεση”, όπως ήταν η αντιμετώπιση της λαίλαπας του κορωναϊού, που έπληξε τον πλανήτη με ευθύνη της Κίνας, η οποία όφειλε να ενημερώσει εγκαίρως όλες τις χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Εάν αποφασιστεί από την κυβέρνηση, να επιστραφούν τα χρήματα της διαφήμισης –τα οποία μέχρι σήμερα εμείς ΔΕΝ έχουμε λάβει– με χαρά θα το πράξουμε.

Ιστοσελίδες όπως η δική μας, που δεν έχει δάνεια και υποχρεώσεις σε κανένα, υπάρχουν λόγω της γενναιοδωρίας των μετόχων μας και των διαφημιζομένων, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς. Δεν έχει υπάρξει ποτέ η παραμικρή καθυστέρηση στην πληρωμή των συνεργατών μας, ούτε για μία μέρα, όπως κάνουν πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η καθυστέρηση πληρωμής των δημοσιογράφων και συνεργατών των ΜΜΕ, είναι μία απαράδεκτη πρακτική.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει γραμμή αυτή η ιστοσελίδα, όχι με μία, ούτε με χίλιες διαφημίσεις. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει και να μάχεται για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν γίνει στραβοπάτημα στα εθνικά θέματα, θα μας βρει σκληρά απέναντι της.

Επίσης, θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε γνώμες και σχόλια χωρίς καμία λογοκρισία, ακόμα και αν οι θέσεις που εκφράζονται είναι διαφορετικές από τις δικές μας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή μία πραγματική απειλή από την Τουρκία. Πρέπει να εστιαστούμε όλοι στην προστασία της Πατρίδας. Οπότε, ας τα βρουν οι πολιτικοί μας στο θέμα αυτής της διαφήμισης για να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα.

Η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ακούει κανένα. Δεν το βλέπετε; Είναι αποφασισμένος να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. Η Ελλάδα και η Κύπρος κινδυνεύουν.

Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και πάντα, οι επόμενες κάνουν τα ίδια με τις προηγούμενες. Προσπαθούν να εγκολπωθούν τα μέσα ενημέρωσης για να αποφεύγουν την κριτική. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο άλλωστε… Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το ορθόν. Φοβάμαι, όμως, ότι δεν θα αλλάξουμε ποτέ. Η διαφθορά θα κυριαρχεί πάντα και δυστυχώς θα γίνεται αποδεκτή, διότι το χρήμα -στις πλείστες των περιπτώσεων- είναι “η κινητήρια δύναμη” των διεφθαρμένων.

Αυτό, βέβαια, που δεν παραδέχεται κανένας, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, δεν θα υπήρχαν χωρίς την κρατική υποστήριξη και χωρίς τα λεφτά μερικών επιχειρηματιών, που έχουν τους λόγους τους να χώνουν “μαύρα” σε ιστοσελίδες και Blogs. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις πρακτικές.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τέλος, σε ότι αφορά το βίντεο των “συντρόφων” του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προσβλητικό για τους δημοσιογράφους που δεν υποστηρίζουν κομματικές θέσεις, αλλά έχουν επιλέξει να δίνουν καθαρές μάχες για τα εθνικά θέματα, χωρίς νονούς και πάτρωνες. Ομιλείτε κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτόν τον μη παραδεκτό τρόπο για όλους τους δημοσιογράφους, ενώ -αν έχετε- έπρεπε να δώσετε ονόματα αυτών που τα παίρνουν, όπως δείχνει το βίντεο σας. Όποιο “δίκιο” είχατε, κατά τη γνώμη μας το χάσατε… 

HELLAS JOURNAL

«Χτύπημα» στον Τραμπ από την εταιρία Facebook: Κατέβασε διαφημίσεις του γιατί είχαν σύμβολα που συνδέονται με τους Ναζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: