Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το αποτέλεσμα από την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕγια τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο, η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή, η αλλαγή σχεδιασμών της Noble Energy για το Αφροδίτη και η αναμονή των νέων σχεδίων για στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Τύπος, την Τρίτη.

«Δεν αλλάζει τίποτε στις εκλογές» είναι ο κύριος τίτλος της «Αλήθειας» που γράφει ότι τα μικρά κόμματα με στόχο να επιβιώσουν στις Βουλευτικές ζητούν σημαντικές αλλαγές στις εκλογικές νομοθεσίες και ότι απορρίπτουν τα μεγάλα κόμματα.  Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι συνεχίζεται ο σάλος στα κατεχόμενα από την άφιξη χωρίς καραντίνα ιδιωτικού τζετ από την Τουρκία και ότι ζητήθηκε η παραίτηση του «υπουργού» τουρισμού αλλά και της «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να εξετάσουν στο επόμενο συμβούλιο στις 13 Ιουνίου το πλήρες φάσμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Υπό τον τίτλο «Η ύφεση αλλάζει τα πλάνα για Αφροδίτη» στεγάζει ο «Πολίτης» το κύριό του θέμα και γράφει ότι απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις της εφημερίδας η Noble Energy διαβεβαιώνει ότι παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της προς την ΚΔ αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει αναδιαμόρφωση πλάνου και για τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.  Αλλού γράφει ότι δεν περνούν ούτε η οριζόντια ψηφοφορία, ούτε το εκλογικό μέτρο για 2η και 3η κατανομή στη Βουλή. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι γιατροί εντός του ΓεΣΥ δεν έχουν που να χειρουργήσουν και άλλοι έμειναν χωρίς στέγη με αποτέλεσμα να αναβάλλουν τις θεραπείες των ασθενών τους.

Με τίτλο «Κόκκινος συναγερμός προς ΕΕ» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η Λευκωσία προειδοποίησε τις Βρυξέλλες για τους κινδύνους που ελλοχεύον λόγω των τουρκικών ενεργειών στην περιοχή με τον Ν. Αναστασιάδη να υπογραμμίζει προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια σύρραξη στην Α. Μεσόγειο εάν η ΕΕ δεν αντιδράσει. Αλλού γράφει ότι τα πρώτα στοιχεία από το άνοιγμα των αεροδρομίων κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν την Κυβέρνηση καθώς άτομα τα οποία επαναπατρίζονται αποτελούν την πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει για κρατική παρέμβαση για γρήγορο ίντερνετ και για διαγωνισμό από το Υφυπουργείο Έρευνας για μελέτη για τα κενά σε δίκτυα και επενδύσεις.

«Αβεβαιότητα σε τουρισμό και παρεμφερείς τομείς» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αφού τα προγράμματα στήριξης έχουν λήξει από την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα νέα σχέδια, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο. Αλλού η «Χ» γράφει ότι μέτρα στήριξης των αγροτών ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ζητά η ΕΚΑ και ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε μετά από επίσκεψή του στον ΚΟΑΠ ότι θα πρέπει να δούμε πως βοηθάμε ως κράτος τους παραγωγούς να εξασφαλίσουν αγορές στο εξωτερικό. Σε άλλο θέμα γράφει για καταγγελίες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εμπόριο ωαρίων στη χώρα μας.

«ΕΕ: Ορθοί οι φόβοι της Κύπρου για Τουρκία» είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που γράφει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο βαθαίνει καθώς η Τουρκία συνεχίζει να διενεργεί γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο και την Ελλάδα και αυτό θα αντιμετωπιστεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θα εισάγει γρήγορα τεστ κορωνοϊού στα αεροδρόμια για να περιορίσει το χρόνο που θα αναμένουν οι επισκέπτες που φθάνουν στην Κύπρο σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούσο. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά λένε ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ Ήβη Μιτσίδου Phillips
Λευκωσία, Κύπρος

Πρώτη στο δυναμικό κοινό την Κυριακή η Μαυραγάνη στο OPEN: Πρώτος στο σύνολο ο ΣΚΑΪ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: