Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Κυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η λειτουργία των αεροδρομίων χθες για πρώτη φορά εδώ και 11 εβδομάδες είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης, μεταξύ άλλων, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, το διάταγμα προσωρινής αναστολής λειτουργίας που επιβλήθηκε σε νυχτερινό κέντρο στον Πρωταρά, την εφαρμογή της συμφωνίας για ανάπτυξη περιουσιών Κυπρίων στις Βρετανικές Βάσεις, τα δημόσια έργα που προωθούνται, και τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τα πρώτα “χελιδόνια”» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ξεκίνησε χθες η τουριστική άνοιξη της Κύπρου και ότι με δέκα πτήσεις, πέντε αφίξεις και πέντε αναχωρήσεις επαναλειτούργησε το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι σε εφαρμογή τέθηκε από χθες η συμφωνία για ανάπτυξη των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην υπόθεση του μπαρ στον Πρωταρά που παραβίασε την νομοθεσία για περιορισμό της πανδημίας και γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε χθες προσωρινό διάταγμα αναστολής του.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Με δύο κρούσματα παράθυρο στον κόσμο» αναφέρεται επίσης στην επαναλειτουργία χθες του αεροδρομίου Λάρνακας και γράφει ότι με πτήση της Israir έσπασαν το αεροπορικό lockdown 22 Ισραηλινοί στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες λόγω της κοσμοσυρροής που παρατηρήθηκε σε νυχτερινό κέντρο στον Πρωταρά το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε χθες προσωρινό διάταγμα αναστολής λειτουργίας του υποστατικού. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει για δημοσίευμα της Liberation για την Κύπρο που αναφέρεται σε παράξενο συμβόλαιο για FSRU.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Μοχθηρός ιός Τουρκίας» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι σε ένα νέο κύμα μοχθηρότητας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας επιδίδεται η τουρκική Κυβέρνηση, απειλώντας για γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης και εκβιάζοντας για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι έπειτα από δυόμιση μήνες επαναλειτούργησαν χθες τα αεροδρόμια της Κύπρου. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι κυνηγητό με κρούσματα κορωνοϊού, επαφές κρουσμάτων αλλά και επαναπατρισθέντες οι οποίοι υποχρεωτικά πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση παίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και ότι σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Προτιμούν χώρες που δεν απαιτούν πιστοποιητικό» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η επαναλειτουργία των αεροδρομίων χθες σηματοδότησε και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, με τους αρμόδιους να εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έρθουν στην Κύπρο 550 χιλιάδες τουρίστες περίπου. Αλλού γράφει ότι από την 1η Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 5 Ιουνίου εκδόθηκαν 1.163 παραπεμπτικά και έγιναν 411 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει για τις Παγκύπριες Εξετάσεις ότι 7.352 υποψήφιοι εξετάζονται σε ένα μόνο κοινό μάθημα, αυτό των Νέων Ελληνικών, και ότι μαθητές και μαθήτριες σημείωσαν πως το γραπτό ήταν γενικά καλό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Ανοίγουν ξανά τα αεροδρόμια μετά από 11 εβδομάδες» και γράφει επίσης για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων χθες κΑΙ ότι η Κύπρος άνοιξε τα αεροδρόμια της έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες απαγόρευσης πτήσεων, με την ελπίδα ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα θα προσελκύσει τουρίστες πίσω στις παραλίες της. Αλλού γράφει ότι δεκατέσσερις Τουρκοκύπριοι πέρασαν την Τρίτη στις ελεύθερες περιοχές, οι οκτώ εκ των οποίων επέστρεψαν στις εργασίες τους, πέντε για λόγους υγείας και ένας ο οποίος έχει τη διαμονή του εδώ. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι Κύπριοι μπορούν πλέον να αναπτύξουν τις περιουσίες τους στις Βρετανικές Βάσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο «Σε τροχιά υλοποίησης έντεκα δημόσια έργα 216 εκατ. ευρώ» ότι προχωρεί τάχιστα η υλοποίηση των δημοσίων έργων τα οποία έχουν προγραμματισθεί, σε μια προσπάθεια τόνωσης του οικονομικού κλίματος. Αλλού γράφει ότι τη χειρότερη ύφεση από το 1930 θα βιώσουν οι οικονομίες. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι μελετάται το ενδεχόμενο παγώματος δόσεων δανείων μέχρι το 2021 για τους ξενοδόχους και ότι οι απόψεις είναι αντικρουόμενες.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: