Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χθες για τις αναφορές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τριών νόμων που υιοθέτησε η Βουλή για τις εκποιήσεις, η ανακοίνωση της νέας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οι κινήσεις της Τουρκίας για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο και η πρόταση για δίδακτρα σε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια είναι μερικά από τα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Πέμπτη.

«Ο “εραστής του αττίλα” να μην ξαναπατήσει στη Βουλή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η «Αλήθεια» και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θέτει βέτο στην παρουσία του προέδρου της ΚΙΣΑ Δώρου Πολυκάρπου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση θεμάτων για το μεταναστευτικό επειδή “βρίζοντας την «Α» και συντάκτη της δικαιολόγησε τον αττίλα και ευχήθηκε να υπάρξουν και άλλοι αττίλες για να μας σώσουν”. Αλλού γράφει ότι η πολύ καλή πορεία της πανδημίας έφερε επίσπευση της 3ης φάσης στην οποία ανοίγουν σχεδόν τα πάντα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δίνουν τα χέρια ΟΚΥπΥ – Γιατροί.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Βραχυκύκλωμα στη μείωση των “κόκκινων δανείων” γράφει ότι αντίκτυπο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βλέπουν τραπεζικά στελέχη από την απόφαση του Ανωτάτου να μην κάνει δεκτή την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε νόμο που φέρνει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις. Αλλού γράφει ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτραπούν οι δεξιώσεις και ότι ανοίγουν και οι καντίνες σε δημοτικά και γυμνάσια. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι στα χέρια τους θα έχουν σήμερα γραπτώς τη νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες των γιατρών του Δημοσίου για τα κίνητρα στους ειδικούς γιατρούς.

Υπό τον τίτλο «Γεωτρήσεις σε ελληνικά ύδατα» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Τσαβούσογλου λέει πως τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας είναι έξι μίλια από Κρήτη-Ρόδο-Κάρπαθο και ότι ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο η Άγκυρα. Αλλού γράφει ότι από αύριο ανοίγουν πισίνες για Κατακλυσμό και κάνει λόγο για μέτρα -γρίφο στα νηπιαγωγεία και ότι τα πρωτόκολλα αναφέρουν αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ των παιδιών. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι δεν θα διωχθούν οι μητροπολίτες Μόρφου – Τριμυθούντος για παραβίαση των διαταγμάτων περί λοιμοκάθαρσης, ενώ οι πιστοί που παρευρέθηκαν σε εκκλησίες παραβιάζοντας τα διατάγματα θα πάρουν εξώδικο αντί να δικαστούν από δικαστήριο.

Με τίτλο «Ανοίγουν το δρόμο για αυξήσεις στα δίδακτρα» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «φωτιές» άναψε η πρόταση για θέσπιση διδάκτρων στα αγγλόφωνα προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων αλλά και πρόταση ΔΗΣΥ για διαγραφή των ανώτατων ορίων διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» κάνει λόγο για απόφαση σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου για δάνεια με υπερχρεώσεις. Αλλού γράφει ότι στα €24,56 δισ. αυξήθηκε στο τέλος Απριλίου το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εμπορικά κέντρα, νηπιαγωγεία ανοίγουν στις 9 Ιουνίου» γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε την Τετάρτη την τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αλλά είπε ότι το ζήτημα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης για τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις. Αλλού γράφει ότι νομοσχέδιο προνοεί τεράστια αύξηση των προστίμων για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: