Οι διάλογοι του Τραμπ με τον Ερντογάν για τον Γκιουλέν, τον Πάστορα Μπράνσον και την HalkBank

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. EPA, JIM LO SCALZO




Το νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, αποκαλύπτει ότι ο Τούρκος πρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν είχε αρκετή επιρροή στην πολιτική της Αμερικής και όχι μόνο, αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Ahval, που θεωρείται το πιο εχθρικό μέσο ενημέρωσης στον Σουλτάνο.

Το βιβλίο παρουσιάζει μια εικόνα στην οποία οι συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν με τον κ. Τραμπ ήταν πολύ αποτελεσματικές για να αναγκάζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει ό, τι θέλει η Άγκυρα.

Βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος απέτυχε σε διάφορα μέτωπα – συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του ισλαμιστή κληρικού Φετουλλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως πρωταγωνιστή για το σικέ πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Απέτυχε επίσης να υποχρεώσει τις αμερικανικές αρχές να μην απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, Halkbank, η οποία κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ένα περίπλοκο σχέδιο για την παράκαμψη των κυρώσεων εναντίον του Ιράν μεταξύ 2011 και 2016. Η τράπεζα αυτή θεωρείται το «ταμείο» της οικογένειας Ερντογάν.

Πανικός στο Λευκό Οίκο: Εντολή Τραμπ στο υπουργείο Δικαιοσύνης να σταματήσει το βιβλίο του Μπόλτον

Στη σελίδα 191 του βιβλίου του, ο Μπόλτον γράφει ότι, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ερντογάν και του κ. Τραμπ στην Αργεντινή την 1η Δεκεμβρίου 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να προσπαθήσει να βοηθήσει τον Τούρκο ομόλογό του στην υπόθεση της αμαρτωλής Halkbank:

«Ο Ερντογάν παρείχε ένα σημείωμα από τη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τη Halkbank, για την οποία ο Τραμπ είπε ότι είναι εντελώς αθώα για την παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ για το Ιράν. Ο Τραμπ ρώτησε αν θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τον Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ματ Γουίτκερ, το οποίο παρέκαμψα (λέει ο Μπόλτον). Ο Τραμπ έπειτα είπε στον Ερντογάν ότι θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν ήταν δικοί του, αλλά ήταν άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν θα τους αντικαθιστούσε με δικούς του. ”

Ο Μπόλτον, στο βιβλίο του, αποκαλεί τα παραπάνω «ανοησία» επειδή «οι εισαγγελείς ήταν υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα είχαν προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο εάν η έρευνα για την Halkbank ξεκινούσε επί προεδρίας του Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ προσπαθούσε να δείξει ότι είχε και αυτός «αυθαίρετη» εξουσία, όπως και ο Ερντογάν, ο οποίος είχε πει είκοσι χρόνια νωρίτερα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης: «Η δημοκρατία είναι σαν τραμ. Το οδηγείτε στη στάση που θέλετε και μετά κατεβαίνετε. ”

Ο κ. Τραμπ, λοιπόν, «συνέχισε» σύμφωνα με τον Μπόλτον και είπε, «δεν ήθελε να συμβεί κάτι κακό στον Ερντογάν ή στην Τουρκία και ότι θα εργαζόταν πολύ σκληρά για το θέμα. Ο Ερντογάν παραπονέθηκε επίσης για τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και έπειτα έθεσε τον θέμα του Ιμάμη Γκουλέν, ζητώντας για άλλη μια φορά να εκδοθεί στην Τουρκία».

Ποιες υπηρεσίες πρόσφερε ο Τραμπ στον Ερντογάν; Φοβερές οι αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον

  • Σύμφωνα με τον Μπόλτον:

Ο Τραμπ υπέθεσε ότι ο Γκιουλέν θα διαρκούσε μόνο μια μέρα αν επέστρεφε στην Τουρκία. Οι Τούρκοι γέλασαν, αλλά είπαν ότι ο Γκιουλέν δεν χρειάζεται να ανησυχεί, καθώς η Τουρκία δεν είχε ποινή θανάτου. Ευτυχώς, η διμερής συνάντηση έληξε λίγο αργότερα. Τίποτα καλό δεν επρόκειτο να έρθει από αυτόν τον «έρωτα» με έναν ακόμη αυταρχικό ξένο ηγέτη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, λίγους μήνες πριν από αυτήν τη συνάντηση, μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι τον Ιούλιο του 2018, ο Ερντογάν κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο για να του μιλήσει για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον – ο οποίος πέρασε δυόμισι χρόνια στη φυλακή στην Τουρκία – για τις υποτιθέμενες σχέσεις του με τον Γκιουλέν. Ο Μπόλτον συνέχισε:

«Ο Ερντογάν έθεσε επίσης ένα άλλο αγαπημένο θέμα, το οποίο συζητούσε συχνά με τον Τραμπ: την καταδίκη του Μεχμέτ Ατίλα, ανώτερου υπαλλήλου της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank, που κατηγορείτο για οικονομική απάτη, που οφειλόταν σε μαζικές παραβιάσεις των κυρώσεών μας στο Ιράν. Αυτή η συνεχιζόμενη ποινική έρευνα απειλούσε τον ίδιο τον Ερντογάν λόγω ισχυρισμών ότι αυτός και η οικογένειά του χρησιμοποιούσαν την Halkbank για προσωπικούς σκοπούς. Διευκόλυνε περαιτέρω την κατάσταση όταν ο γαμπρός του έγινε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.

Για τον Ερντογάν, ο Γκιουλέν και το «κίνημά του» ήταν υπεύθυνοι για τις κατηγορίες εναντίον της Halkbank, οπότε ήταν μέρος μιας συνωμοσίας εναντίον του, για να μην αναφερθούμε στον αυξανόμενο πλούτο της οικογένειάς του. Ήθελε να τελειώσει η υπόθεση της Halkbank, αν και ήταν απίθανο τώρα που οι Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν πέσει με τα μούτρα στις δόλιες επιχειρήσεις της τράπεζας.

Τέλος, ο Ερντογάν ανησυχούσε για την εκκρεμότητα της νομοθεσίας στο Κογκρέσο που θα σταματούσε την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία επειδή η Άγκυρα αγόρασε το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400. Εάν ολοκληρωνόταν, αυτή η αγορά θα προκαλούσε επίσης υποχρεωτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας σύμφωνα με το νόμο του 2017 κατά της Ρωσίας. Ο Ερντογάν είχε πολλά να ανησυχεί. ”

Στη σελίδα 185, ο Μπόλτον είχε επίσης πολλά να πει για τις συναλλαγές του Τραμπ με τον Ερντογάν για τον πάστορα Μπράνσον.

Ωστόσο, αυτό που ήθελε ο Τραμπ ήταν πολύ περιορισμένο: Ρωτούσε πότε θα απελευθερωνόταν ο Μπράνσον για να επιστρέψει στην Αμερική. Πίστευε ότι είχε δεσμευτεί ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε μόνο ότι η τουρκική δικαστική διαδικασία συνεχίστηκε, και ο Μπράνσον δεν είναι στη φυλακή πλέον, αλλά υπό κατ’ οίκο περιορισμό στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Ο κ. Τραμπ απάντησε ότι πίστευε ότι ήταν πολύ άχρηστο αυτό που έγινε, γιατί περίμενε να ακούσει τον Ερντογάν να του λέει ότι ο Μπράνσον, ο οποίος ήταν ένας τοπικός πάστορας, θα επέστρεφε στο σπίτι του. Ο Τραμπ τόνισε τη φιλία του με τον Ερντογάν, αλλά υπονόησε ότι θα ήταν αδύνατο ακόμη και για τον ίδιο να διορθώσει τα σκληρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, εκτός εάν ο Μπράνσον επέστρεφε στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ήταν πραγματικά ταραγμένος. Είπε ότι ο Ερντογάν του είπε ότι ο Μπράνσον δεν θα ερχόταν στο σπίτι. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν θα συνεργαζόταν με τον Ερντογάν, παραπονέθηκε ο Τραμπ, ειδικά επειδή ολόκληρη η χριστιανική κοινότητα της Αμερικής ήταν αναστατωμένη για αυτόν τον πάστορα. Είχαν τρελαθεί”, είπε.

Ο Τραμπ στην υπηρεσία του Σουλτάνου: Παρέδωσε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στον Ερντογάν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: