Η ακατανόητη πρόταση του κ. Τραμπ για απόσυρση του αμερικανικού στρατού από τη Γερμανία

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει από την παρτίδα γκόλφ στο Λευκό Οίκο. EPA, MIKE THEILER / POOL




Άρθρο του βρετανικού περιοδικού The Economist αναφέρεται στην απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειώνμ Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση αμερικανικού στρατού από τη Γερμανία.

Προς έκπληξη όλων, σχολιάζεται, η απειλή του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει μεγάλο αριθμό Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, φαίνεται ολοένα και πιο κοντινή, αυτή την εποχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία ωφελείται δωρεάν από την αμερικανική προστασία, ενώ δαπανά αμελητέα ποσά για την άμυνά της και ταυτόχρονα, στηρίζει τη δημιουργία ενός ρωσικών συμφερόντων αγωγού φυσικού αερίου.

  • «Και σα να μην έφτανε αυτό», σημείωσε ο Trump , «μας συμπεριφέρονται πολύ άσχημα στο εμπόριο». Την επόμενη ημέρα, ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας Robert O’Brien προσπάθησε να παρουσιάσει αυτή την απόφαση ως στρατηγική.

Έγραψε στη Wall Street Journal, ότι η ψυχροπολεμική πρακτική των μαζικών στρατιωτικών φρουρών μαζί με τις οικογένειές τους έχει ξεπεραστεί και πως «ο σύγχρονος πόλεμος χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από αποστολές». Ως εκ τούτου, κρίνεται πιο αναγκαία η παρουσία αμερικανικού στρατού στην Ασία, για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, δεν στέκει, σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό Ben Hodges , ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη ως το 2017. Αν και η μείωση της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη αντιστοιχεί μόλις στο 15%, η Γερμανία αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας «γρανάζι» για την αμερικανική στρατιωτική μηχανή παγκοσμίως, αφού το 40% τουλάχιστον της αμερικανικής δραστηριότητας στη Γερμανία υποστηρίζει επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Η μείωση της αμερικανικής παρουσίας στη Γερμανία θα αποτελέσει συνέχεια μιας -εδώ και δεκαετίες- αποδυνάμωσης της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη, επισημαίνεται, κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια περικοπών.

Οποιαδήποτε περικοπή της τάξης του 30% στην ήδη αποδυναμωμένη αμερικανική παρουσία, θα οδηγήσει, επί της ουσίας στην ακύρωσή της. Οι Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί που βρίσκονται στη Γερμανία έχουν εκπλαγεί με την πρόταση του Αμερικανού προέδρου.

  • Από την πλευρά της, η Γερμανία τηρεί στάση αναμονής. Η πρόταση όμως, αυτή, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Ανατολική Ευρώπη, σε χώρες όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής. Στις ΗΠΑ, η πρόταση Trump έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στα δύο κόμματα.

Είκοσι δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν ήδη εκφράσει την αντίρρησή τους, υποστηρίζοντας ότι η μείωση στρατού θα ενθαρρύνει τη ρωσική επιθετικότητα και θα υποσκάψει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

ΠΗΓΗ: Donald Trump ’ s baffling proposal to withdraw troops from Germany

Ο Τραμπ διέγραψε ανάρτηση με βίντεο όπου ένας υποστηρικτής του φωνάζει “λευκή δύναμη”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: