Guardian: Εταιρεία με υπαλλήλους… πορνοστάρ και συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας παρέσυρε τον ΠΟΫ σε λάθη

File photo: O Μπρους Εϊλγουορντ, επικεφαλής της κοινής ομάδας ΠΟΥ – Κίνας για την επιδημία του Covid-19. EPA/SALVATORE DI NOLFI




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και συγκεκριμένες κυβερνήσεις άλλαξαν τους χειρισμούς τους έναντι της πανδημίας καθώς και τις μεθόδους θεραπείας για την COVID-19, βάσει αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία από μία μικρή αμερικανική εταιρεία αναλύσεων.

Την ίδια στιγμή έθεταν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα σημαντικών ερευνών από έγκυρους συντάκτες – έρευνες που δημοσιεύθηκαν σε μια από τις πλέον έγκυρες ιατρικές επιθεωρήσεις παγκοσμίως.

  • Έρευνα του Guardian αποκαλύπτει ότι η εταιρεία Surgisphere με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, στους υπαλλήλους της οποίας φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας καθώς και μια πορνοστάρ, παρείχε στοιχεία σε πολυάριθμες μελέτες πάνω στην COVID-19, αλλά έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στο να εξηγήσει επαρκώς τα δεδομένα ή την μεθοδολογία που ακολούθησε.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει νόμιμα από περισσότερα από χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, διαμορφώνουν τη βάση επιστημονικών άρθρων που έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική για τις θεραπείες της COVID-19 σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Επιπλέον, η εταιρεία βρισκόταν και πίσω από απόφαση του ΠΟΥ και ινστιτούτων ερευνών ανά τον κόσμο, να διακόψουν τις δοκιμές του αμφιλεγόμενου φαρμάκου, υδροξυχλωροκίνη.

Δύο από τις κορυφαίες ιατρικές επιθεωρήσεις του κόσμου,   το “The Lancet” και το “New England Journal of Medicine”, δημοσίευσαν μελέτες βασισμένες σε στοιχεία από την Surgisphere.

  • Αργά την Τρίτη, αφότου ήρθε σε επικοινωνία με τον Guardian, το περιοδικό “Lancet” κοινοποίησε μία «έκφραση ανησυχίας» σχετικά με τη μελέτη που δημοσίευσε. Παρόμοια αναγγελία έκανε και το “New England Journal of Medicine”.

Ένας ανεξάρτητος έλεγχος για την προέλευση και την εγκυρότητα των εν λόγω δεδομένων, θα διεξαχθεί από συντάκτες που δεν σχετίζονται με την Surgisphere, λόγω των «ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία» τους.

Με πληροφορίες από  Τhe Guardian

Η Κίνα δεν έδινε στοιχεία στον ΠΟΫ όταν ξέσπασε η πανδημία: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ Associated Press

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: