File photo: Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. photo: USA Embassy, Greece.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Ξέσπασε «καυγάς» μετά τις δηλώσεις του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών και την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε ο «ψυχρός πόλεμος» με την Αμερική.
Η επίθεση εναντίον του Τζέφρι Πάιατ ήταν από αυτές που τις χαρακτηρίζουμε «άνευ προηγουμένου»… Για να είμαι ειλικρινής, διαβάζω δηλώσεις και αντιδηλώσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον αλλά διατηρείται η «ευπρέπεια». Στην περίπτωση του κ. Πάιατ οι Ρώσοι χρησιμοποιούν «βίαιο» λόγο.
Αυτό το μίσος -διότι περί αυτού πρόκειται- απορρέει ίσως από το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρέσβης θεωρείται ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι απέτρεψαν τους όποιους σχεδιασμούς είχε η Μόσχα για την Ουκρανία.
Μιλώντας με διπλωματικούς όρους, η απώλεια της Ουκρανίας ήταν για τη Ρωσία μία τρανταχτή διπλωματική ήττα. Επίσης βοήθησε στην αναγνώριση της ουκρανικής εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ένας άλλος λόγος είναι και η δραστηριότητα του πρέσβη εναντίον της κινεζικής και της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια και ειδικά στην Ελλάδα. Δεν εξετάζω το σωστό και το λάθος, αλλά ως καθαρά προσωπική μου γνώμη, πιστεύω ότι οι Αμερικανοί βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.
Η Ρωσία δεν έχει το βαρύ χρήμα της Κίνας, και η Αμερική ως καπιταλιστική χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές στο εξωτερικό ως κυβέρνηση. Πρέπει να πείσει Αμερικανούς επιχειρηματίες. Και δεν είναι εύκολο διότι χρησιμοποιούν τα δικά τους χρήματα για επενδύσεις, όχι του αμερικανικού κράτους.
Ο Αμερικανός πρέσβης δεν είπε κάποιο ψέμα για το θέμα που έθιξε και αφορούσε μία πιθανή σύγκρουση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο χωρών-συμμάχων στο ΝΑΤΟ και παραδοσιακών φίλων της Αμερικής, όπως τις χαρακτηρίζει η αμερικανική διπλωματία.
Βεβαίως, οι ΗΠΑ κάνουν ένα βασικό λάθος. Η Ελλάδα είναι η πιστή σύμμαχος τους και η Τουρκία το μόνιμο πρόβλημα. Εσχάτως, η κατοχική δύναμη αποτελεί χώρα-εχθρό, που διατηρεί στρατηγική σχέση με τη Ρωσία και το Ιράν.
Η Αμερική κλείνει τα μάτια σ’ αυτό το γεγονός και εξοργίζει ακόμα και τους δυτικόφιλους Έλληνες και Κύπριους. Είναι τουλάχιστον άδικος ο τρόπος συμπεριφοράς της προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Μας θυμώνει η στάση της. Και πρέπει να αλλάξει.
Και επειδή, αν δεν ασχοληθούν, κάποτε η Τουρκία θα επιχειρήσει τον πόλεμο, ας την πάρουν από το αυτί και ας μην την χαϊδεύουν. Είδαμε το καλοκαίρι του 2018, ότι αν ο πρόεδρος της Αμερικής επιθυμεί να μετατρέψει σε αρνάκι τον «λύκο» Ερντογάν, το κάνει με μία ανάρτηση στο Twitter. Να μην μας περιπαίζουν. Γνωρίζουμε…
Όσον αφορά την επίθεση στον κ. Πάιατ, απλά οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος -και πρέπει να το πω- προσπάθησε γνήσια να βοηθήσει την Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση και δεν το έπαιξε «ανθύπατος» όπως κάποιοι προκάτοχοί του…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Παραμένει μυστήριο γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της προεδρίας του, την περασμένη Δευτέρα, επέλεξε να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και όχι σε ένα Ευρωπαίο ηγέτη. Ποιο μήνυμα δίνει στους Αμερικανούς διπλωμάτες, που εκπαιδεύτηκαν να πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αμερικής; Μετά το τηλεφώνημα στον Ρώσο πρόεδρο ανακοίνωσε ότι κατεβάζει χιλιάδες στρατιώτες στους δρόμους. Αυτή ήταν η συμβουλή του κ. Πούτιν στον κ. Τραμπ;
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
“Θύμα” του πολέμου του Τραμπ με τους διαδηλωτές ο υπουργός Άμυνας; Αφού ρεζιλεύτηκε, ύψωσε ανάστημα!