Γαλλία-Τουρκία, η απόλυτη σύγκρουση: Τώρα ανοίγει και το μέτωπο του φυσικού αερίου…

File Photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. EPA, LUDOVIC MARIN




Για ‘απόλυτη αντιπαράθεση’ μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας και ‘άνευ προηγουμένου ρήξη’ εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ -δεδομένου πως η Άγκυρα είναι υποψήφια χώρα- κάνει λόγο άρθρο της εφημερίδας La Stampa, που υπογράφει ο Giordano Stabile, απεσταλμένος στη Βηρυτό.

Τίτλος του κειμένου: «Γαλλία-Τουρκία απόλυτη σύγκρουση. Τώρα ανοίγει και το μέτωπο του φυσικού αερίου». Κια υπότιτλος: «Μετά το λιβυκό ζήτημα σπινθήρες μεταξύ Macron και Erdogan για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό».

Το πιο έντονο μέτωπο είναι εκείνο της Λιβύης, παρατηρεί, ωστόσο η σύγκρουση αφορά στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Τα συμφέροντα Macron και Erdogan είναι ασύμβατα και έτσι ακολουθούν διαφορετικές περιφερειακές πολιτικές συμμαχίες. Σύμφωνα με το άρθρο ο ενεργειακός κολοσσός Τotal σκοπεύει να καταστήσει την Αίγυπτο ένα μεγάλο κόμβο υγροποιημένου μεθανίου. Το σκεπτικό είναι να συγκεντρωθεί το αέριο που εξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο σε δύο σταθμούς υγροποίησης και από εκεί στην Ευρώπη με πλοίο.

  • Αντιθέτως η Τουρκία έχει ένα σχέδιο εξόρυξης μεθανίου από την κεντρική Ασία και τη Μεσόγειο και στη συνέχεια σκοπεύει να το κατευθύνει στην Ευρώπη. Το Δεκέμβριο Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ολοκλήρωσαν τον Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (Tanap) που μπορεί να μεταφέρει έως και 16 δις κυβικά μέτρα μεθανίου ανά έτος και μπορεί να προστεθεί στον Turkstream, με χωρητικότητα 31 δις.

Οι Τούρκοι επιθυμούν να καταστούν το ευρωπαϊκό κέντρο διαλογής μεθανίου, ακόμη δε περισσότερο αν οι τουρκικές εταιρείες καταφέρουν να παρεισφρήσουν στα ανοιχτά της Κύπρου και στη Λιβύη. Η εξερεύνηση στην Κύπρο, σημειώνει το άρθρο, έχει αρχίσει, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης της Λευκωσίας, ενώ και στη Λιβύη η Τουρκία έχει λάβει έγκριση για ταχείες παραχωρήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο, όλες οι ανωτέρω κινήσεις εκνευρίζουν τον Macron , ο οποίος έκανε λόγο για επικίνδυνα παιχνίδια του Erdogan, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Le D rian ζήτησε χθες από τους Ευρωπαίους εταίρους να συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία ‘χωρίς αφέλεια’.

Το Παρίσι, υποστηρίζει το άρθρο, δεν εισακούγεται στις Βρυξέλλες και για αυτό δημιούργησε ένα κοινό μέτωπο με την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Η συμμαχία σταθεροποιήθηκε ακριβώς εξαιτίας του φυσικού αερίου με την δημιουργία του EastM ed , ενός αγωγού 1900 χλμ. με δυνατότητα μεταφοράς 10 δις κυβικών μέτρων, που είναι όμως πολύ ακριβός και αναμένεται να στοιχίσει τουλάχιστον 7 δις.

Στο σχέδιο εμπλέκονται και οι ιταλικές Eni και η Edison , ενώ τον Ιανουάριο του 2019 επτά χώρες συμμάχησαν ώστε να υλοποιήσουν το σχέδιο, που έχει καθυστέρηση εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και της πανδημίας. Επισημαίνεται ότι το πρώτο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την πανδημία ήταν ακριβώς στο Ισραήλ.

  • Παρατίθεται η άποψη του αναλυτή G. Mitchell του Institute for Regional Foreign Policies, σύμφωνα με τον οποίο το σχέδιο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Γίνεται αναφορά επίσης στο σχέδιο Β της Γαλλίας, δηλαδή στην υγροποίηση αερίου από την Αίγυπτο και στα προβλήματα που υπάρχουν εκεί με τις κλειστές υποδομές.

Η Ιταλία, σχολιάζεται, βρίσκεται στη μέση όπως συμβαίνει και με τη Λιβύη: η ολοκλήρωση του Tanap από την Τουρκία ευνοεί τον ΤΑΡ, ωστόσο στην Αίγυπτο η Eni έχει αναπτύξει το μεγαλύτερο κοίτασμα στη Μεσόγειο, το Zohr. Ταυτόχρονα τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία της Eni στην περιοχή της Τρίπολης βρίσκονται υπό τουρκική επιρροή.

ΠΗΓΗ: LA STAMPA

Επιθετική κίνηση του Ισραήλ εναντίον περίεργης και ύποπτης τουρκικής οργάνωσης στην Ιερουσαλήμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: