Φουρλάς: Θα έχει τίμημα, δεν κατάφερε η Ε.Ε. να απαντήσει στην παραπληροφόρηση για την πανδημία

File Photo: Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η πανδημία έχει καταφέρει ένα ισχυρότατο πλήγμα σε όλους, οι συνέπειες για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τους πολίτες είναι ακόμη νωπές αλλά είναι αλήθεια ότι στην πρώιμη φάση της κρίσης, τα βήματα της Ευρώπης μπορούσαν να ήταν πιο συντονισμένα.

Τα παραπάνω, λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, παραδεχόμενος ότι επικοινωνιακά η ΕΕ δεν αντιμετώπισε όπως θα έπρεπε την παραπληροφόρηση και αυτό θα έχει τίμημα.

«Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Επικοινωνιακά η Ευρώπη ίσως δεν κατάφερε να απαντήσει άμεσα σε μια επίθεση παραπληροφόρησης που δέχθηκε και αυτό θα έχει το τίμημα της. Μην ξεχνάτε όμως ότι επρόκειτο για έναν τομέα, της Υγείας, όπου η ΕΕ λίγες δυνατότητες παρέμβασης έχει. Παρόλα αυτά, μετά το πρώτο αρχικό μούδιασμα, η Ευρώπη απάντησε σε μια πρωτοφανή κρίση με ένα πρωτοφανή τρόπο. Με το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας προς τα κράτη μέλη, που περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 2,1 τρις ευρώ», λέει σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Φουρλάς τονίζει πάντως πως παρά την όποια κριτική και τις αμφισβητήσεις, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τα όσα έχει καταφέρει η ΕΕ στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας, της ενιαίας αγοράς, στα πρότυπα υψηλής ποιότητας για τα τρόφιμα και το περιβάλλον, στα οφέλη για τους καταναλωτές, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα αυτά και άλλα πολλά, σημειώνει, έχουν καταστήσει την ΕΕ μια υπολογίσιμη παγκόσμια δύναμη.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Κύπρο και το πως ο ίδιος αξιολογεί την αντιμετώπιση από το σύστημα υγείας, αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως το πρώτο κύμα έχει σβήσει στη χώρα μας χάρη στις έγκαιρες και επίπονες αποφάσεις της Κυβέρνησης τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες.

  • «Τώρα είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε και αν θα έχουμε το δεύτερο. Είναι πιθανό και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, αλλά μόνο τοπικές εκρήξεις πανδημίας. Κερδίσαμε τη μάχη των νοσοκομείων, τα οποία θα πρέπει να στηρίξουμε ως κράτος και ως κοινωνία. Η μάχη δεν τελείωσε, είναι δύσκολη και εναπόκειται σε κάθε πολίτη εάν θα είμαστε και πάλι νικητές», τονίζει.

Για τις προσπάθειες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για ένα εμβόλιο για τον ιό και το πως θα πρέπει να δράσει η ΕΕ ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τονίζει πως η Ένωση εργάζεται ώστε να αυξήσει την ετοιμότητά της για το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας με την αποθήκευση ιατρικού εξοπλισμού. Επιπλέον, τονίζει, η ΕΕ έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της υγείας.

«Η Επιτροπή παρουσίασε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διάθεσης εμβολίων κατά της πανδημίας. Ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά του ιού θα είναι το καλύτερο μέσο για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Επιτροπή θα στηρίξει τις προσπάθειες για επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διαθεσιμότητας ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σε χρονικό ορίζοντα 12 – 18 μηνών, εάν όχι νωρίτερα. Επομένως, η προετοιμασία για το δεύτερο κύμα γίνεται, έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και μπορεί να έχουμε σύντομα ένα γρήγορο μοριακό τεστ, που θα δίνει αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, αντί για ώρες», αναφέρει.

Σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, ο κ. Φουρλάς τα χαρακτηρίζει άμεσα και αποτελεσματικά. Υπενθυμίζει πως προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, αποφασίσθηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι τη 10η Ιανουαρίου του 2021, και παράλληλα η Κύπρος θα αντλήσει 300 με 400 εκατ. ευρώ από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων εταιρειών και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επίσης, για ενίσχυση της ρευστότητας δίδεται η δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους 1.7 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως η επιδότηση μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με 100 εκατ. ευρώ.

«Σχετικά με την ΕΕ, να αναφέρω, ότι, μπορεί η Ευρώπη να κατηγορήθηκε και πάλι από αυτούς που δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να το κάνουν, όμως η Ευρώπη βρίσκει πάντα την απάντηση. Ολόκληρη η απάντηση της ΕΕ έχει ύψος 2,4 τρις ευρώ. Σε πνεύμα ομοθυμίας, αποφασιστικότητας και συνεργασίας, η Κομισιόν, αποφάσισε, ότι θα στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ μέσα από ένα Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-27, με ένα επιπρόσθετο κονδύλι της τάξης των 750 δις ευρώ. Η Κύπρος θα λάβει 1,44 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις και 2,55 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Επιτροπής», αναφέρει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

Πόσο ανησυχεί όμως για την κοινωνική διάσταση της κρίσης και την περιθωριοποίηση των ευάλωτων ομάδων, των απόρων, των φτωχών, αλλά και την αύξηση της βίας στην οικογένεια και της σεξουαλικής κακοποίησης;

  • Η ΕΕ, λέει στο ΚΥΠΕ, προστατεύει όλες τις μειονότητες, καθώς και τις ευάλωτες και καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες και επιμένει στην ίση μεταχείριση όλων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το επάγγελμα, ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

«Όσον αφορά τα δεδομένα σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, η έρευνα σε όλη την ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα δεδομένα σε επίπεδο ΕΕ. Μια έρευνα σε όλη την ΕΕ, συντονισμένη από την Eurostat, θα παρέχει δεδομένα σχετικά με τη δυναμική της βίας κατά των γυναικών και άλλων μορφών διαπροσωπικής βίας, με αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν το 2023», αναφέρει.

Για τη διασύνδεση της πανδημίας με την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον, ο κ. Φουρλάς λέει πως τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν περισσότεροι ιοί γιατί παρατηρούμε μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες και μεγάλες ομάδες πληθυσμού που μετακινούνται.

Προσθέτει πως έχει υπάρξει διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, βρώση άγριων ζώων και εκτροφή κάτω από άθλιες συνθήκες και όλα αυτά δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για μεταλλάξεις σε ιώσεις.

«Πρέπει, να ξαναδούμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το οικοσύστημα. Το τρέχον Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον δίνει κατευθύνσεις στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική μέχρι το 2020. Χαράσσει ένα όραμα για το τι πρέπει να επιτύχει η ΕΕ μέχρι το 2050: τη διαβίωση σε ένα περιβάλλον μηδενικής σπατάλης, βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων και προστασίας και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας», αναφέρει.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τονίζει πως το πρόγραμμα εστιάζει τη δράση στην προστασία, διατήρηση και ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, στη μετατροπή της ΕΕ σε μια πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών και αποδοτικής χρήσης των πόρων και στην προστασία των πολιτών της ΕΕ έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία τους.

Πληροφορίες από:
ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία

Ναυτική δύναμη των χωρών της Ε.Ε. στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε η Κύπρος από τον Μπορέλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: