Έβγαλαν από βάθος 3.143 μέτρων το καναδικό ελικόπτερο που συνετρίβη στο Ιόνιο

File Photo: Στιγμιότυπο με τα ευρήματα του μοιραίου ελικοπτέρου Photo via philenews.com




Μετά από 50 μέρες συντονισμένων και ειδικών ερευνών κατάφεραν να βγάλουν από βάθος 3.143 μέτρων το καναδικό ελικόπτερο που είχε συντριβεί στα νερά του Ιονίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” η δύσκολη και εξειδικευμένη αποστολή του κυπριακού πλοίου EDT Hercules που διήρκεσε σχεδόν 50 μέρες στα νερά του Ιονίου Πελάγους, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, για τον εντοπισμό και ανέλκυση του καναδικού στρατιωτικού ελικοπτέρου CH-148 Cyclone, που συνετρίβη στις 29 Απριλίου κατά τη διάρκεια Νατοϊκών ασκήσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Σημειώνεται πως στο τραγικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους έξι μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου. Όπως αναφέρει ο “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ” στον εντοπισμό και ανέλκυσή του υπήρξε καταλυτική η κυπριακή συμβολή με εξειδικευμένο πλοίο και υποβρύχια τηλεχειριζόμενα ρομπότ και προσωπικό. Συγκεκριμένα, τη δύσκολη επιχείρηση εντοπισμού του ελικοπτέρου, η Κυβέρνηση του Καναδά την ανέθεσε στην κυπριακή εταιρεία EDT Offshore με βάση τη Λεμεσό, που έστειλε στην περιοχή το υπό κυπριακή σημαία EDT Hercules με τα υποβρύχια ρομπότ που διαθέτει. Την επιχείρηση, έκαναν ακόμα πιο δύσκολη οι πολλοί περιορισμοί και μέτρα ασφάλειας λόγω του Covid-19. Μετά από ένα μήνα ερευνών, στις 29 Μαΐου, το υπό σημαία Κυπριακής Δημοκρατίας πλοίο EDT Hercules και υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, περιλαμβανομένου του ρομπότ του αμερικανικού ναυτικού «Remora III», εντόπισαν σε σημείο περίπου 80 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κεφαλλονιάς και σε θαλάσσιο βάθος 3.143 μέτρων, μεγάλο μέρος της ατράκτου του ελικοπτέρου.

Στα συντρίμμια εντοπίστηκαν και πέντε από τις έξι σορούς του πληρώματος που δεν είχαν εντοπιστεί μετά το δυστύχημα, αφού στις έρευνες που προηγήθηκαν είχε εντοπιστεί στη θάλασσα μόνο μία σορός.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ του “Φιλελεύθερου” στο κυπριακό πλοίο, βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής του στις έρευνες και ειδικοί του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει το κυπριακό πλοίο για λειτουργία σε αυτό και εξοπλισμού έρευνας και διάσωσης που εντάσσεται στην κατηγορία του προστατευόμενου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, το επιτελείο που κατευθύνει τις έρευνες στο EDT Hercules, ξεκίνησε τον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις ανέλκυσης, με κύριο σκοπό -πέραν του ανθρωπιστικού με την ανέλκυση των σορών- και τον τεχνικό, αφού τα συντρίμμια θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας για διακρίβωση των αιτίων της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Η ανέλκυση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα συντρίμμια μεταφέρθηκαν από το EDT Hercules στο λιμάνι Αυγούστα της Σικελίας, όπου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας και από εκεί μεταφέρθηκαν στον Καναδά.

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης το Αρχηγείο Στρατού του Καναδά, σε ημερήσια διαταγή προς όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, εξέφρασε μεταξύ άλλων θερμές ευχαριστίες στον καπετάνιο και το πλήρωμα του EDT Hercules. Ακολούθησε και σεμνή τελετή στο λιμάνι της Πάτρας -δείτε video ΕΔΩ-, όπου η καναδική κυβέρνηση τίμησε μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα τους συμμετασχόντες στην επιχείρηση.

Με πληροφορίες από philenews.com και ionian channel

Σε απειλές και προκλήσεις δεν απαντάς με τριαντάφυλλα: Το μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: