Ετοιμάζεται η έφεση της Βρετανίδας που είχε καταγγείλει βιασμό από Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα

Η επιχειρηματολογία της έφεσης περιλαμβάνεται σε ένα υπόμνημα 154 σελίδων που θα κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Την έφεση κατά τις καταδικαστικής απόφασης σε βάρος της για πρόκληση δημόσιας βλάβης προωθεί μέσω των συνηγόρων της η 19χρονη Βρετανίδα που είχε καταγγείλει βιασμό της από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα τον περασμένο Ιούλιο.

Η νεαρή είχε οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης όταν απέσυρε την κατηγορία του βιασμού, κάτι όμως που υποστηρίζει ότι έγινε κατόπιν πιέσεων από τις κυπριακές αρχές. Καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή πριν αφεθεί να επιστρέψει στη Βρετανία.

Μιλώντας στην Daily Mail ο δικηγόρος της ανέφερε πως η έφεση βασίζεται στην καταγγελία περί του χειρισμού της υπόθεσης στο δικαστήριο από τον πρόεδρο της έδρας, Μιχάλη Παπαθανασίου.

Η επιχειρηματολογία της έφεσης περιλαμβάνεται σε ένα υπόμνημα 154 σελίδων που θα κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου ενόψει της εκδίκασης που οι συνήγοροι της 19χρονης περιμένουν να γίνει αργότερα εντός του έτους.

«Θα υποστηρίξουμε ότι ο δικαστής στο περιφερειακό δικαστήριο (Αμμοχώστου) δεν παρείχε στην κατηγορούμενη μία δίκαιη δίκη και έκλεισε το μυαλό του σε ένα ουσιώδες στοιχείο του αδικήματος φωνάζοντας διαρκώς ‘δεν πρόκειται για δίκη βιασμού, δε θέλω να ακούσω στοιχεία περί βιασμού’, καθώς και αποτρέποντας την ομάδα υπεράσπισης από την αρμόζουσα εξέταση και κατάθεση αποδείξεων που υποστήριζαν τη μαρτυρία της εφήβου ότι είχε συντελεστεί βιασμός», δήλωσε ο δικηγόρος της στην εφημερίδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Κύπριος δικαστής θα κατηγορηθεί από την υπεράσπιση της Βρετανίδας ότι συμπεριφέρθηκε με αγένεια και προκατάληψη που απέτρεψε τη διεξαγωγή μίας θεμιτής δίκης.

Σημείωσε ότι ο δικαστής δε δέχθηκε να ακούσει μαρτυρίες για το DNA τριών εκ των Ισραηλινών που βρέθηκε σε προφυλακτικό καλυμμένο με αίμα.

Ο δικηγόρος Μάικλ Πόλακ από την οργάνωση Justice Abroad που συντονίζει την κατάθεση της έφεσης δήλωσε ότι έχει υποβληθεί ο σκελετός της επιχειρηματολογίας υπέρ της αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης.

Πρόσθεσε ότι περιλαμβάνει εκτιμήσεις διαφόρων κυπριακών φορέων και πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δείχνουν ότι η απόφαση περί ενοχής της 19χρονης συνιστά δικαστική πλάνη.

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

 

Αυξημένος σήμερα ο αριθμός διελεύσεων από τα οδοφράγματα Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: