«Αίτημα φιλίας» προς Άγκυρα: Οι Βρυξέλλες φοβούνται θερμό επεισόδιο, ο Μεβλούτ στο Βερολίνο

FILE PHOTO: O υπουργός Εθνικής ’Aμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (Α) με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ (Δ), Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στις Βρυξέλλες φοβούνται όλο και περισσότερο ότι θα προκληθεί θερμό επεισόδιο από την Τουρκία και σπεύδουν να παρέμβουν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα Ελλάδα και Κύπρο, επιδιώκει να εξασφαλίσει από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το «χρίσμα» για να «μεσολαβήσει» προς την Άγκυρα.

Ήδη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή, πέραν από τη Λευκωσία και την Αθήνα, με το Βερολίνο, ενόψει της ανάληψης της εκ περιτροπής Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γερμανία την 1η Ιουλίου, καθώς και με το Παρίσι. Επίκειται επαφή και με τη Ρώμη.

Η εκτίμηση της Ε.Ε. είναι ότι η Άγκυρα δεν κάνει πίσω και πως θα επιμένει στην εφαρμογή των επεκτατικών της σχεδιασμών. Γι’ αυτό και αναζητούνται τρόποι αποκλιμάκωσης, πριν προκύψει «ατύχημα».

Τι θα περιλαμβάνει αυτή η πρωτοβουλία, εάν και εφόσον εκδηλωθεί; Ο κ. Μπορέλ θέλει να μεταβεί στην Άγκυρα πριν την 13η Ιουλίου, που θα συνέλθει το Συμβούλιο της Ε.Ε. για να συζητήσει τα ευρωτουρκικά. Ως προς το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ξαναπιάσουν οι δύο πλευρές το νήμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση παραπέμπει σε πακετοποίηση όλων των θεμάτων. Αυτό διαμορφώνει συνθήκες για πάρε-δώσε, το οποίο μπορεί να αποβεί σε βάρος των πιο αδύνατων, στην προκειμένη περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κερδίσουν σε άλλα πεδία οι ισχυρότεροι εταίροι μας.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ε.Ε. είναι σαφές πως η Λευκωσία επιμένει σε μέτρα κατά της Τουρκίας. Οι κυρώσεις σε συνδυασμό με την αποκοπή προενταξιακής βοήθειας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και μιας σειράς άλλων κινήσεων οικονομικού χαρακτήρα, θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα και η Άγκυρα, που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα στο πεδίο αυτό, θα έχει λόγους να συζητήσει. Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, αντιμετωπίζει εμπόδια, κυρίως από τη Γερμανία.

Στο μεταξύ, όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε. η Γερμανία θα μεταβεί στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα βρεθεί στη γερμανική πρωτεύουσα στις 2 Ιουλίου, κι αυτό μπορεί να ερμηνευθεί πολλαπλώς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Επείγει η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα: Κοινό σχέδιο αποτροπής και θεσμοθέτηση συνεργασίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: