Επικίνδυνος τρόπος σκέψης: Η επιστολική ψήφος ανοίγει “τις στρόφιγγες” της νοθείας, λέει ο Μπαρ!

FILE PHOTO: Ο Ουίλιαμ Μπαρ υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στη Γερουσία. EPA,TOM BRENNER




Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε σήμερα ότι η επιστολική ψήφος πιθανόν να ανοίξει “τις στρόφιγγες” της νοθείας, απηχώντας τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ που προκαλούν ανησυχία σους Δημοκρατικούς, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

“Όταν οι πολιτειακές κυβερνήσεις αρχίζουν να υιοθετούν αυτές τις πρακτικές, όπως η επιστολική ψήφος, που ανοίγουν τις στρόφιγγες πιθανής νοθείας, τότε η εμπιστοσύνη των ανθρώπων για το αποτέλεσμα των εκλογών υπονομεύεται”, δήλωσε ο Μπαρ σε συνέντευξή του στο δίκτυο Fox News.

“Και αυτό μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς μια πολύ σκοτεινή κατάσταση, αν χάσουμε την εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα των εκλογών μας”, δήλωσε. Καθώς “ένα από τα πλεονεκτήματά μας, κυρίως με τους έντονους διχασμούς μέσα σε αυτή τη χώρα, είναι ότι έχουμε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας” χάρη στις εκλογές.

Οι δηλώσεις αυτές, που αντανακλούν αυτές που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες και άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ανησυχούν τους Δημοκρατικούς που υποψιάζονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να μειώσει την αξιοπιστία των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, σε περίπτωση ήττας του.

Το θέμα της επιστολικής ψήφου είναι στο επίκεντρο της διοργάνωσης των προσεχών προεδρικών εκλογών λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου της πανδημίας Covid-19 στην περίπτωση που είναι ακόμη ενεργή εκείνη την ημερομηνία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η επιστολική ψήφος ήταν αναγκαστικά “απάτη”, κάτι που ώθησε για πρώτη φορά το Twitter τον Μάιο να προειδοποιήσει το κοινό να ελέγξει ένα από τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφέροντας ότι ένα tweet του ήταν παραπλανητικό.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ψηφίσει με επιστολική ψήφο από τον Λευκό Οίκο, για τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Μάρτιο. Όπως και η εκπρόσωπός του, η Κέιλι ΜακΕνάνι, έχει ψηφίσει με αυτό τον τρόπο δέκα φορές, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, παρότι η ίδια επικρίνει επίσης τις πρωτοβουλίες υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος της επιστολής ψήφου.

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες επιτρέπουν την επιστολική ψήφο εδώ και χρόνια και δεν ανέφεραν σημαντικά προβλήματα, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψηφοφορία με επιστολική ψήφο δεν ωφέλησε ιδιαίτερα ούτε το ένα κόμμα ούτε το άλλο στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Οι πιτσιρικάδες του TikToκ πίσω από τις άδειες κερκίδες του Τραμπ;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: